Šia liga suserga kas ketvirta 40–50 metų moteris, bet apie tai nutyli

Peršėjimas, dažnas šlapinimasis, šlapimo nelaikymas, šlapimo pūslės uždegimas – šie negalavimai užklumpa tuomet, kai šlapimo takai funkcionuoja ne taip, kaip reikia. Bet šiuos negalavimus gydantys medikai atskleidė, kad šiais laikais esama daug būdų, galinčių tokiems reiškiniams užkirsti kelią.

Manoma, kad su šlapiimo pūslės uždegimu susiduria maždaug kas ketvirta 40–50 metų moteris.<br> 123rf nuotr. 
Manoma, kad su šlapiimo pūslės uždegimu susiduria maždaug kas ketvirta 40–50 metų moteris.<br> 123rf nuotr. 
Manoma, kad su šlapiimo pūslės uždegimu susiduria maždaug kas ketvirta 40–50 metų moteris.<br> 123rf nuotr. 
Manoma, kad su šlapiimo pūslės uždegimu susiduria maždaug kas ketvirta 40–50 metų moteris.<br> 123rf nuotr. 
 JAV aktorė Gwyneth Paltrow.<br> 123rf nuotr. 
 JAV aktorė Gwyneth Paltrow.<br> 123rf nuotr. 
Britų aktorė Helena Bonham Carter.<br> 123rf nuotr. 
Britų aktorė Helena Bonham Carter.<br> 123rf nuotr. 
Filmo „Titanikas“ žvaigždė, britų aktorė Kate Winslet.<br> 123rf nuotr. 
Filmo „Titanikas“ žvaigždė, britų aktorė Kate Winslet.<br> 123rf nuotr. 
 Amerikiečių atlikėja Beyonce.<br> 123rf nuotr. 
 Amerikiečių atlikėja Beyonce.<br> 123rf nuotr. 
Amerikiečių atlikėja Kelly Rowland.<br> 123rf nuotr. 
Amerikiečių atlikėja Kelly Rowland.<br> 123rf nuotr. 
 123rf nuotr. 
 123rf nuotr. 
 Austrijos televizijos žvaigždė Heidelinde Weis.<br> 123rf nuotr. 
 Austrijos televizijos žvaigždė Heidelinde Weis.<br> 123rf nuotr. 
Amerikiečių rašytojas Stephenas Kingas.<br> 123rf nuotr. 
Amerikiečių rašytojas Stephenas Kingas.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 9, 2018, 7:03 AM

Viena didžiausių problemų, apie kurią yra vengiama kalbėti garsiai, atsiranda tuomet, kai šlapimo pūslė tampa „nebesandari“. Manoma, kad su tuo susiduria maždaug kas ketvirta 40–50 metų moteris. Į sėkmę orientuoti šiuolaikiniai žmonės laikosi nuostatos, jog reikia slėpti tokias problemas kaip šlapimo nelaikymas, tad ši tema – draudžiama.

Apie šią problemą itin vengia kalbėti moterys, nors tai yra jautrus jų organas. Tačiau specialistai mano, kad didžiajai daliai silpnosios lyties atstovių galima padėti. Jie patarė, ką reikėtų daryti esant silpnai šlapimo pūslei ir silpniems dubens dugno raumenims.

1. Kodėl ši problema tokia aktuali moterims?

Nedidelė šlapimo pūslė, kurios talpa gali siekti iki 500 mililitrų, atlieka svarbų darbą. Apklausos atskleidė, jog kas trečia moteris bent kartą ar daugiau savo gyvenime kentėjo nuo šlapimo pūslės uždegimo – cistito. Jis pasireiškia peršėjimu, skausmu šlapinantis ir padažnėjusiu šlapinimusi.

Šlapimo pūslės uždegimas – dažna ir erzinanti liga. Cistitu, pirmine liga, dažniausiai serga moterys. Tai lemia jų šlapimo anatomijos ypatumai. Moters šlaplė yra labai trumpa – 2–4 cm ilgio, vyrų – iki 25 cm ilgio, dėl to pastaroji atsparesnė bakterijoms. Moters šlaplė yra arti išangės, tad iš jos bakterijos lengvai patenka į šlaplę ir šlapimo pūslę.

Reikia nepamiršti hormoninių moters organizmo pakitimų nėštumo, gimdymo ir menopauzės metu. Per menopauzę sumažėja hormono estrogeno, kuris atsakingas už vaginos gleivinės ir ten esančių cheminių medžiagų, kovojančių su kenksmingais mikroorganizmais, gamybą. Kai trūksta estrogeno, ligų sukėlėjus sulaikantis barjeras susilpnėja. Dėl to moterims, kurių estrogenų lygis žemas, yra didesnė šlapimtakių infekcijos rizika.

Spiralė ir kontraceptinė želė, turinčios per mažai estrogenų, irgi gali skatinti šlapimo pūslės uždegimą. Vyrų cistitas dažniausiai yra antrinė liga – tokių ligų kaip prostatitas, uretritas, akmenligė komplikacija.

2. Kokie yra šlapimo pūslės uždegimo požymiai?

Šlapimo pūslės uždegimą visuomet lydi skausmas – tai jį skiria nuo padidėjusio šlapimo pūslės jautrumo. Pastaruoju atveju požymiai yra panašūs. Daugelis patyrusių pūslės uždegimą įvardija netikėtai prasidėjusį stiprų, į traukulius panašų tempimą, atsiradusį tarsi iš niekur.

Kiti šlapimo pūslės uždegimo simptomai: peršėjimas šlapinantis ir dažnas šlapinimasis. Šlapimas gali dvokti, būti drumstas ar truputį kruvinas.

Gydytojas tikrina šlapimą testo juostele ir kai kuriais atvejais siunčia pacientą papildomai išsitirti į laboratoriją.

Kartais moterims panašūs simptomai kartojasi net kas keturias–šešias savaites. Bet daugeliui neaptinkama jokių šlapimo takų infekcijos sukėlėjų – jos kenčia dėl šlapimo pūslės jautrumo. Tai nėra šlapimo pūslės uždegimas – tai šio organo hiperaktyvumas.

Šlapimo pūslės jautrumas pasireiškia laipsniškai ir yra klastingas. Moterys įpranta dažniau šlapintis negu iki tol. Taip šlapimo pūslės jautrumas gali tapti šlapimo nelaikymo priežastimi.

3. Kas yra šlapimo pūslės uždegimo sukėlėjai?

Dažnai šią ligą sukeliančios bakterijos prasiskverbia lytinių santykių metu. Uriginekologijos specialistų teigimu, po sekso būtina pasišlapinti. Tuomet iš vaginos ir šlaplės pašalinamos bakterijos.

Jei tai nepadeda, po lytinių santykių kartais rekomenduojamos vienkartinės antibiotikų dozės.

Patariama vartoti ir tokių šlapimą skatinančių ir dezinfekuojančių medžiagų kaip meškauogės, takažolės, petražolės.

Riziką kelia ir netinkama intymi higiena. Higienos specialistai pataria visada pradėti plautis nuo viršaus – nuo vaginos į apačią. Daugelis moterų stropiai naudoja specialias priemones, tačiau geriau būtų vanduo ir rūgštingumo bei šarmingumo požiūriu neutralus muilas.

Naudojant minėtas priemones sunaikinamos natūraliai esančios gerosios pieno rūgšties bakterijos ir pažeidžiamas rūgštinis apsauginis gleivinės apvalkalas. Tai atveria kelią grybeliams ir bakterijoms.

Peršalimas ir nusilpusi imuninė sistema palengvina kelią šlapimo takų infekcijai. Bet esama ir kitų sukėlėjų. Naujausias tyrimas atskleidė genetinę riziką. Į medikus dažnai kreipiasi jaunos moterys, kurių ir motina kentėjo nuo šlapimo pūslės uždegimo.

Tyrimo rezultatai parodė, kad ir nuo žarnyno mikrofloros daug priklauso, ar moters organizmas atsparus, ar ne šlapimo pūslės uždegimui.

Tų moterų, kurioms kyla problemų dėl šlapimo pūslės po lytinių santykių, partneriui taip pat reikėtų patarti kreiptis į urologą. Vyrai gali net neįtarti, kad turi prostatos uždegimą, ir dėl to jį sukėlusias bakterijas lytinių santykių metu perduoti partnerei.

Medikų įsitikinimu, šlapimo pūslė kenčia ir nuo psichinių partnerystės problemų naštos.

Kas tai? Netiesioginis pagalbos šauksmas?

Kai kurioms moterims po išsiskyrimo su partneriu šlapimo pūslės negalavimai dingsta. Šiuo atveju gali padėti ir atsipalaidavimo pratimai ar psichologo konsultacija.

4. Ar visada reikia kreiptis į gydytoją?

Pasireiškus pirmiesiems šlapimo pūslės uždegimo požymiams namų priemonės dažnai padeda užkirsti kelią blogiausiam.

Pavyzdžiui, galima pasinaudoti šildomosiomis vonelėmis, gerti daug skysčių, specialią inkstams ir šlapimo pūslei skirtą arbatą.

Lengvesniais šlapimo pūslės uždegimo atvejais pakanka vaisto nuo skausmo ibuprofeno ir reikia vartoti pakankamai skysčių. Žmogui, sveriančiam 75 kg, reikia 2,5 litro per parą, jei karščiuoja – dar daugiau. Geriant pakankamai daug skysčių dažniau šlapinamasi ir kenksmingos bakterijos natūraliu būdu pašalinamos iš šlapimo takų. Namų terapijos priemonėmis šlapimo pūslės uždegimas net ir išgydomas.

Daugelis moterų dažnai elgiasi priešingai. Bijodamos šlapintis jos geria nedaug ir taip tik trukdo sau pasveikti. Blogai yra delsti šlapintis ar dažnai susilaikyti. Tai nėra šlapimo pūslės ištvermingumo treniruotė – kaip tik tai skatina šlapimo pūslės jautrumą. Tuomet organas jau duoda signalą tuštintis esant pernelyg mažam šlapimo kiekiui.

Gydytojo konsultacijos reikėtų ir vyrams, nes jie retai patiria šlapimo pūslės uždegimą.

Net ir vaikai – visi, kurie turėjo komplikacijomis pasibaigusį pūslės uždegimą, taip pat nėščios moterys, tie, kurie serga cukralige, ir žmonės, kurių silpna imuninė sistema, neturėtų vengti medikų konsultacijų.

Jei po dviejų trijų dienų nėra jokio pagerėjimo, pakyla temperatūra ar kartojasi uždegimai, būtina kreiptis į gydytoją. Negydomas šlapimo pūslės uždegimas gali pasunkėti ir sukelti pavojingą inkstų geldelių uždegimą.

5. Ar visada reikalingi antibiotikai?

Jei šlapimo pūslės uždegimo sukėlėjas yra bakterijos, antibiotikai padeda greitai įveikti simptomus. Bet juos vartojant dažnai bakterijos gali tapti antibiotikams nejautrios.

Todėl kartojantis šlapimo takų infekcijai patariama pasinaudoti šlapimo testu, kurį atliekant surandamos ir identifikuojamos bakterijos, sukeliančios šlapimo takų infekciją. Remiantis testo rezultatais tiriama, koks antibiotikas yra naudingiausias pagalbininkas kovojant su sukėlėju.

Tiesa, jau atsirado kitos krypties tendencija. Manoma, kad antibiotikai suardo žarnyno ir makšties florą, todėl stengiamasi sumažinti jų vaidmenį.

Gilinamasi, ar mikroflora daro poveikį esant šlapimo pūslės uždegimui, kaip ją galima stiprinti. Kad ir probiotikais – gyvais mikroorganizmais, kurie daro poveikį žarnyno ir makšties florai.

Naujausių tyrimų metu stengiamasi spręsti esminę – atsparumo šlapimo pūslės uždegimui – problemą, o to antibiotikai nepajėgia.

6. Ar pūslės uždegimui galima užkirsti kelią?

Jau seniai pripažįstama, kad naudingas skiepijimas – tablečių ar injekcijų pavidalu. Po šios procedūros ima daugintis bakterijos, kurios sustiprina imuninę sistemą.

Specialistai pataria stiprinti dubens dugną pratimais. Dideli krūviai moters organizmui, atsirandantys dėl gimdymų ar daugelį metų trukusio vidurių užkietėjimo, gali susilpninti raumenis bei audinius. Tuomet moteris tampa ne tokia atspari šlapimo pūslės uždegimui ir šlapimo nelaikymui.

Labai svarbu greitai pakeisti šlapius maudymosi drabužius.

Moterys, kurios greitai šąla, pėdas ir blauzdas turėtų laikyti šiltai. Rekomenduojama nesimaudyti šaltame vandenyje, o apatinius drabužius skalbti gana karštame vandenyje.

Nuo nemalonių pojūčių kenčia ir garsenybės

JAV aktorė Gwyneth Paltrow (45 m.) labai daug dėmesio skiria kūnui. Savo sveikatingumo ir kūno rengybos interneto svetainėje ji pateikia patarimų dėl dubens dugno treniruotės.

Britų aktorė Helena Bonham Carter (52 m.) atvirai prisipažino, kad po dukters Nell (10 m.) gimimo, dirbdama kino juostos apie Harį Poterį filmavimo aikštelėje, nešiojusi storus įklotus, nes jos dubens dugno raumenys buvo labai silpni.

 

Filmo „Titanikas“ žvaigždė, britų aktorė Kate Winslet (42 m.) nebegali šokinėti ant batuto. „Kai nusičiaudau du kartus, viskas gerai, trijų kartų būna per daug“, – taip trijų vaikų mama K.Winslet kalbėjo apie šlapimo nelaikymo problemą.

 

Amerikiečių atlikėja Beyonce (36 m.) nėštumo metu itin dažnai šlapinosi, nors ir po nedaug. Kūdikis taip spaudė šlapimo pūslę, kad atlikėjai atrodė, kad ji turinti nuolat šlapintis.

Amerikiečių atlikėja Kelly Rowland (37 m.) savo knygoje „Whoa, Baby!“ rašė: „Po sūnaus gimimo patyriau šoką, kai juokdamasi nebegalėjau sulaikyti šlapimo.“

JAV dainininkė Katy Perry (33 m.) mokydamasi vidurinėje mokykloje nešiojo įklotus – dėl šlapimo pūslės uždegimo turėjo šlapimo nelaikymo problemą. Pasak K.Perry, tokia nemaloni patirtis ją padarė tvirtesnę ir supratingesnę, labiau užjaučiančią.

Austrijos televizijos žvaigždė Heidelinde Weis (77 m.) po ankstyvos vėžio diagnozės 2016-aisiais susirgo šlapimo pūslės vėžiu. H.Weis neprarado dvasios stiprybės, gerai atlaikė chemoterapijos kursą.

Buvusi kikbokso žvaigždė Christine Theiss (38 m.) turi stiprų dubens dugną. Po nėštumo 2016-aisiais Ch.Theiss jį tikslingai stiprino specialiais pratimais.

Amerikiečių rašytojas Stephenas Kingas (70 m.) prieš daugelį metų kentėjo nuo šlapimo pūslės uždegimo, iškilo šlapimo nelaikymo problema. Siaubo meistru tituluojamas autorius prisipažino: atitinkamų priemonių jis turi ir dabar – blogiausiam atvejui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.