Beveik visų namuose randamas vaistas gali išgelbėti ir nuo infarkto

Juokas sumažina širdies ligų riziką – tai puikus vaistas, atpalaiduojantis arterijas, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. O jei naktimis knarkiate ar juosmens apimtis yra per didelė, gydytojas pataria susirūpinti savo širdimi.

Jei įtariate, kad prasidėjo infarktas, kuo greičiau sukramtykite (ne gerkite) aspirino tabletę – 325 mg<br> 123rf nuotr. 
Jei įtariate, kad prasidėjo infarktas, kuo greičiau sukramtykite (ne gerkite) aspirino tabletę – 325 mg<br> 123rf nuotr. 
Jei įtariate, kad prasidėjo infarktas, kuo greičiau sukramtykite (ne gerkite) aspirino tabletę – 325 mg<br> 123rf nuotr. 
Jei įtariate, kad prasidėjo infarktas, kuo greičiau sukramtykite (ne gerkite) aspirino tabletę – 325 mg<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 2:29 PM, atnaujinta Nov 19, 2018, 11:46 AM

„Neramina, kad širdies bei kraujagyslių ligų sergamumas ir mirtys nuo to Lietuvoje nemažėja, – nuogąstauja daktaras. – Naujausiais duomenimis, šios priežastys sudaro net 58% visų mirčių Lietuvoje.“

Gydytojas patikina, kad moterų širdžių sergamumą sumažinti padės dalykai, kuriuos apie širdies ligas turi žinoti kiekviena moteris.

7–8 val. per naktį miegas apsaugo širdį. „Žmonės, kurie miega mažiau nei šešias valandas per naktį, turi du kartus didesnę riziką susirgti širdies ligomis nei tie, kurie miega 7– 8 valandas Miego trūkumas lemia, kad jūsų ląstelės tampa atsparios insulinui. o tai – svorio padidėjimas ir širdies ligos“, – paaiškina gydytojas.

Knarkimas gali turėti įtakos širdies ligoms. Knarkimas sąlygoja širdies ir kraujagyslių bei smegenų veiklos sutrikimus, pastebi A. Unikauskas.

Antsvoris yra peilis širdžiai. Atsikračiusios bent 5% svorio, gydytojo teigimu sumažinate širdies ligų riziką. Anot jo, svoris – svarbu, tačiau apimtys gali būti dar svarbesnis rodiklis – moterims širdies ligų rizika padidėja, kurių juosmens apimtis viršija 89 cm, o vyrams 102 cm.

Druska didina širdies ligų riziką. Mediko teigimu, didžioji dalis mūsų suvartojamos druskos, nėra ta druska, kurią mes tiesiog beriame į maistą. Jos gausu jau paruoštame, apdirbtame maiste. Trys ketvirtadaliai mūsų suvartojamos druskos atsiranda iš perdirbto maisto.

„Sumažinę kasdien suvartojamos druskos kiekį bent puse arbatinio šaukštelio, sumažinsite kraujo spaudimą ir širdies ligų riziką“, – sako gydytojas.

Mankšta. Sportuodami mes laviname visus raumenis, tarp jų ir širdį – tai irgi raumuo, sako profesorius. Jo teigimu, 30-60 minučių treniruotės bent tris kartus per savaitę padės sustiprinti širdį ir sumažinti aukštą cholesterolio kiekį bei aukštą kraujo spaudimą. Daugumai patinka kitas būdas – 10 min. tris kartus per savaitę intensyvūs intervaliniai pratimai, priduria medikas.

Juokas. „Nejuokauju! Juokas gali atpalaiduoti arterijas – tai geriausias vaistas.

Jūsų kūnas reaguoja į juoką, mažindamas streso hormono kortizolio koncentraciją, o dėl to gali sumažėti kraujospūdis, stiprinamas imunitetas, pagerėja nuotaika,“ – vardija A. Unikauskas ir priduria, kad, remiantis tyrimais, asmenys, sergantys depresija, du kartus dažniau patiria širdies priepuolius.

Šeimos istorija. „Savo šeimos sveikatos istorijos žinojimas (tėvai, seneliai) yra raktas į sveiką ateitį. Jei kas nors šeimoje serga ar sirgo širdies ligomis, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimais didėja“, – primena profesorius.

Orgazmas gerina širdies sveikatą. Pasak A. Unikausko, tyrimai parodė, kad reguliarus seksualinis aktyvumas mažina kraujo spaudimą, tai reiškia, kad mylintis mažiausiai du kartus per savaitę ir patiriant orgazmą yra stipriai sumažinama rizika susirgti širdies ligomis.

Beje, daktaras primena, kad aspirinas gali išgelbėti nuo infarkto: „Jei įtariate, kad prasidėjo infarktas, kuo greičiau sukramtykite (ne gerkite) aspirino tabletę – 325 mg“, - sako daktaras. Jis pasakoja, kad aspirinas slopina kraujo krešėjimą ir saugo nuo krešulių (trombų) susidarymo širdies kraujagyslėse.“

Parengė Eimantė Juršėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.