5 liežuvio pakitimai, kurie įspėja apie sveikatos sutrikimus

Liežuvis – tai virškinamosios sistemos atspindys. Iškiškite liežuvį ir atidžiai jį apžiūrėkite veidrodyje, mat jo spalva, apnašos ar kiti požymiai gali įspėti dėl sveikatos sutrikimų.

Liežuvis gali nurodytis ar maistas buvo gerai suvirškintas, ar jūsų organai tinkamai funkcionuoja, ar net padėti diagnozuoti kai kurias ligas.<br> 123rf nuotr.
Liežuvis gali nurodytis ar maistas buvo gerai suvirškintas, ar jūsų organai tinkamai funkcionuoja, ar net padėti diagnozuoti kai kurias ligas.<br> 123rf nuotr.
 Įtrūkimai ant liežuvio byloja apie skrandžio ir žarnyno problemas<br> 123rf nuotr.
 Įtrūkimai ant liežuvio byloja apie skrandžio ir žarnyno problemas<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 18, 2018, 5:51 PM, atnaujinta Nov 18, 2018, 5:52 PM

Šis raumeningas organas gali nurodyti ar maistas buvo gerai suvirškintas, ar jūsų organai tinkamai funkcionuoja, ar net padėti diagnozuoti kai kurias ligas.

Healthyfoodhouse.com pateikė liežuvio spalvos, formos ir paviršiaus pakitimų sąrašą, į kurį turėtumėte atkreipti dėmesį.

1. Įtrūkimai

Įtrūkimai paprastai matomi liežuvio centre arba gale. Šis simptomas byloja apie skrandžio ir žarnyno problemas, alergijas bei jautrumą tam tikriems maisto produktams. Be to, per liežuvio vidurį atsiradęs gilus įtrūkimas gali būti ir širdies nepakankamumo požymis.

2. Gleivės

Jei ant liežuvio atsiranda tirštų, geltonos arba baltos spalvos gleivių, tai gali būti gleivių ir toksinų susikaupimo žarnyne įspėjamasis ženklas. Teigiama, kad jeigu gleivės susikaupia liežuvio viduryje, tai problemos reikėtų ieškoti plonojoje žarnoje, o jeigu liežuvio gale – gaubtinėje žarnoje.

3. Rudi arba juodi plaukeliai

Keistą liežuvio išvaizdą lemia padidėję liežuvio speneliai – maži išsikišimai, kuriuose yra skonio svogūnėlių. Padidėję speneliai liežuviui suteikia „plaukuotą“ išvaizdą, o bakterijų pagausėjimas – keistą spalvą.

„Įprastai toks liežuvio spalvos pakitimas gali atsirasti dėl rūkymo, kavos arba juodos arbatos gėrimo ir prastos burnos ertmės higienos. Tereikia atsikratyti žalingų įpročių ir tinkamai valyti liežuvį“, – paaiškino šeimos gydytojas Jackas Der-Sarkissianas.

4. Dantų įspaudai liežuvio šonuose

Tai yra prasto virškinimo ir mineralų įsisavinimo ženklas. Taip pat tai gali atsirasti ir dėl žarnyno sutrikimų ar maisto netoleravimo.

5. Raudonos žaizdelės

Jeigu tokios žaizdelės neišnyksta per kelias savaites, tai gali būti ankstyvas liežuvio vėžio simptomas, tačiau nepanikuokite ir geriau nuvykite pasitikrinti pas specialistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.