Alzheimeris ir silpnaprotystė iš atminties ištrina daug ką, išskyrus tai

Smegenų dalis, atsakinga už autonominę sensorinę meridionalinę reakciją (ASMR), klasifikuoja muziką ir padeda valdyti Alzheimerio ligos ir silpnaprotystės simptomus.

 Alzheimerio liga pasižymi progresuojančiu atminties sutrikimu.<br> 123rf nuotr.
 Alzheimerio liga pasižymi progresuojančiu atminties sutrikimu.<br> 123rf nuotr.
 Alzheimerio liga pasižymi progresuojančiu atminties sutrikimu.<br> 123rf nuotr.
 Alzheimerio liga pasižymi progresuojančiu atminties sutrikimu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 3, 2018, 12:30 PM

Kai kurio žanro muzika kelia norą judinti kojas, o kito žanro melodijos gali įkvėpti imtis kažko, kas pakeistų pasaulį. Galima sakyti, kad muzika ypatingu būdu išjudina žmones.

Klausantis muzikos mūsų smegenys patiria ASMR efektą, sukeliantį malonų dilgčiojimą galvoje, kai atrodo, kad kūnu bėgioja šimtai skruzdėlių. Kartais šis efektas dar yra vadinamas „smegenų orgazmu“ – tai paslaptingas pojūtis, kurį sukelia organizmo reakcija į tam tikrų rūšių dirgiklius.

Pasak neseniai „The Journal of Prevention of Alzheimer's Disease“ žurnale paskelbtų tyrimo rezultatų, smegenų dalis, kuri yra atsakinga už ASMR, nėra paveikiama Alzheimerio ligos.

Alzheimerio liga pasižymi progresuojančiu atminties sutrikimu, bet moksliniai tyrimai rodo, kad muzika gali bent trumpam laikui išlaisvinti žmones nuo šios ligos simptomų, rašė bigthink.com.

Šis reiškinys buvo pastebėtas keletą kartų, bet kol kas tinkamai dar neištirtas. Vienas iš garsiausių pavyzdžių yra Henry istorija, kai silpnaprotystė nustojo kamuoti klausantis dainų iš jaunystės laikų. Taigi, galite būti tikri, kad niekada nepamiršite jaunystėje išgirstų melodijų.

„Niekas nesako, kad muzikos klausymasis taps vaistu nuo Alzheimerio ligos, bet tai gali padėti lengviau valdyti simptomus, sumažinti priežiūros išlaidas ir pagerinti paciento gyvenimo kokybę“, – teigė Jutos medicinos universiteto Radiologijos mokslų daktaras, tyrimo bendraautorius, profesorius Jeffas Andersonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.