Šį skausmą kenčia kas penktas lietuvis, o padėti gali 3 paprasti pratimai

Žmogus kuo puikiausiai geba prisitaikyti prie įvairiausių situacijų ir aplinkos sąlygų. Kiekvienas asmuo turi savo gyvenimo tikslą ir jo siekiant kartais reikia įdėti pastangų, tačiau ne tik mąstymo, bet ir fizinės jėgos. Kadangi sveikata yra didžiausias žmogaus turtas, masažuotojas ir mitybos specialistas Natas Akmanavičius patarė dažniau atkreipti dėmesį į savo laikyseną.

 Labai daug žmonių dirba sėdimą darbą, dėl kurio neretai kyla nugaros skausmai.<br> 123rf nuotr.
 Labai daug žmonių dirba sėdimą darbą, dėl kurio neretai kyla nugaros skausmai.<br> 123rf nuotr.
  Masažuotojas ir mitybos specialistas Natas Akmanavičius.<br>  Asm. archyvo nuotr.
  Masažuotojas ir mitybos specialistas Natas Akmanavičius.<br>  Asm. archyvo nuotr.
  Sumažinti nugaros skausmo riziką galima atliekant rytines mankštas.
  Sumažinti nugaros skausmo riziką galima atliekant rytines mankštas.
  Sumažinti nugaros skausmo riziką galima atliekant rytines mankštas.
  Sumažinti nugaros skausmo riziką galima atliekant rytines mankštas.
  Sumažinti nugaros skausmo riziką galima atliekant rytines mankštas.
  Sumažinti nugaros skausmo riziką galima atliekant rytines mankštas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-12-04 11:08, atnaujinta 2018-12-04 15:50

Nuo jos priklauso bendra mūsų savijauta, o dėl netaisyklingos laikysenos gali atsirasti traumos ir vidinių organų pažeidimai. Labai daug žmonių dirba sėdimąjį darbą, dėl kurio neretai kyla nugaros skausmai ties slanksteliais L1-L5 (nugaros apatinėje dalyje) ir C1-C7 (nugaros viršutinėje dalyje). Kaip teigia masažuotojas, su šiuo skausmu susiduria kas 5 žmogus Lietuvoje, nes kiekviename veiksme mūsų nugara atlieka 90 proc. darbo.

„Šie slanksteliai gauna didžiausią apkrovą kiekvieną dieną, nes daugelis yra pripratę prie netaisyklingos laikysenos, o tai labai kenkia išvardintiems slanksteliams. Sėdimasis darbas, kasdieninis vairavimas ir bet koks mūsų netaisyklingas judesys gali sukelti tokias ligas kaip stuburo išvarža, osteochondrozė, skoliozė, osteoporozė, osteoartrozė.

Jei norite išvengti šių ligų, pirmiausia turite pasirūpinti savo kūno laikysena. Be to, kiekvienam žmogui būtinas ir masažas. Kadangi kasdieninės veiklos metu mūsų raumenys yra įtempti, kad juos atpalaiduotume, reikia išmasažuoti“, – paaiškino N.Akmanavičius.

Anot masažuotojo, kiekviena žmogaus laikysena skiriasi, pavyzdžiui, sportininkų didesnė raumenų masės dalis yra viršutinėje nugaros dalyje. Kadangi jie dažniausiai apkrauna būtent šiuos raumenis, neretai sportininkai patiria nugaros traumas ties viršutine ir apatine nugaros dalimi. Norint to išvengti, reikia atlikti tam tikrus pratimus ir stengtis neapkrauti tik vienos raumenų grupės. Taip pat reikėtų nepamiršti skirti laiko ir poilsiui.

„Dažnai netaisyklingas laikysenas turi asmenys, dirbantys sėdimąjį darbą, mat žmogus sėdėdamas atsipalaiduoja, nejaučia, kaip sėdi, ir susikūprina. Dėl šios priežasties nukenčia viršutinė ir apatinė nugaros dalis. Labiausiai įsitempę būna raumenys, esantys ties C1-C6 slanksteliais, ir ilgieji raumenys, kurie laiko stuburą.

Norint atpalaiduoti šiuos raumenis, labai svarbu taisyklingai sukamaisiais judesiais išmasažuoti trapeciją. Nepatariu neišmanančiam to daryti, nes tam būtina žinoti anatomiją, kaip žmogus yra sudėtas, kur kokie raumenys prasideda, kur jungiasi, kokią funkciją atlieka. To nesuprantant galima tik pakenkti žmogui, nebus nei jokio poveikio, nei malonumo“, – paaiškino N.Akmanavičius.

Jo teigimu, kiekvienam žmogui masažas yra parenkamas individualiai, pritaikoma vis kitokia metodika ir technika. Pirmiausia reikia apšildyti nugarą ir tik tada masažuoti pačius raumenis. Jeigu žmogus jaučia skausmą nugaroje ir jis nori jį išgydyti, tai jam reikėtų nuo 6 iki 10 masažo seansų, bet jau ir po pirmo karto turėtų jaustis poveikis.

Be to, reikia nepamiršti gerti daug skysčių ir judėti. Dirbant biuruose, rekomenduojama bent jau kas pusvalandį atsistoti ir pavaikščioti, pasukinėti lėtai galvą į šonus, į viršų ir apačią. 

Rytinė mankšta

Pasak masažuotojo, sumažinti nugaros skausmo riziką galima atliekant rytines mankštas, pritaikytas nugarai. Pratimus reikia altikti lėtai ir taisyklingai, kad nepakenktumėte kūnui.

1 pratimas

Atsigulkite ant kilimėlio, nugara turi būti pakelta nuo kilimėlio maždaug 2 cm aukštyje, o mentės prispaustos prie žemės. Rankas ištieskite ir padėkite ant žemės šalia šonų. Ištieskite vieną koją, ji turi būti pakelta nuo žemės, o kojų pirštai nukreipti į lubas. Kitą koją sulenkite ir remdamiesi ja pakelkite dubenį taip, kaip parodyta nuotraukoje. Atliekant pratimą labai svarbi fiksacija, pakėlus dubenį tokią poziciją reikia išlaikyti maždaug 1 sekundę. Pratimą atlikite 3-4 serijas po 15-20 pakartojimų. Tą patį atlikite pakeitę kojų padėtį.

2 pratimas

Atsigulkite ant kilimėlio, nugara turi būti pakelta nuo kilimėlio maždaug 2 cm aukštyje, o mentės prispaustos prie žemės. Rankas ištieskite ir padėkite ant žemės šalia šonų. Sulenkite kojas ir tarp jų įsidėkite kaladėlę, minkštą kamuolį ar kitą patogų daiktą, kuris nepažeistų paviršutinių kūno sluoksnių. Pakelkite dubenį nuo žemės taip, kaip parodyta nuotraukoje. Atliekant pratimą labai svarbi fiksacija, pakėlus dubenį tokią poziciją reikia išlaikyti maždaug 1 sekundę. Pratimą atlikite 3-4 serijas po 15-20 pakartojimų.

3 pratimas

Atsigulkite ant pilvo, ištempkite kojas ir ištieskite rankas į priekį. Vienu metu nuo kilimėlio pakelkite kojas, krūtinę, rankas ir galvą taip, kaip parodyta nuotraukoje. Atliekant pratimą labai svarbi fiksacija, pakėlus rankas ir kojas, tokią poziciją reikia išlaikyti maždaug 1 sekundę. Pratimą atlikite 3-4 serijas po 15-20 pakartojimų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.