Dažna vaikiška liga keturmetei sukėlė insultą

Ketverių metų mergaitė buvo priversta iš naujo išmokti vaikščioti ir kalbėti po to, kai vėjaraupiai sukėlė insultą. Gydytojai tai vadina ypatingai retu atveju.

 Vėjaraupiai gali sukelti ir netikėtas komplikacijas.<br> 123rf nuotr.
 Vėjaraupiai gali sukelti ir netikėtas komplikacijas.<br> 123rf nuotr.
 Vėjaraupiai gali sukelti ir netikėtas komplikacijas.<br> 123rf nuotr.
 Vėjaraupiai gali sukelti ir netikėtas komplikacijas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 16, 2018, 2:13 PM, atnaujinta Dec 16, 2018, 2:23 PM

Sophie Fuller iš Klaidbanko, esančio Škotijoje, patyrė insultą, kuris negrįžtamai pažeidė smegenis, o dešine ranka ji gali atlikti tik ribotus judesius. 

Po įvykio, nutikusio liepos 8 d., mergaitei visą parą reikia atidžios priežiūros. Be to, jai du kartus per dieną reikia suleisti kraują skystinančias injekcijas.

Nepaisant to, kad Sophie, kuri turi vyresnį brolį ir seserį, vis dar susiduria su sveikatos problemomis, ji grįžo į darželį ir išmoko važiuoti jai pritaikytu triračiu.

Jungtinėje Karalystėje net 5 iš 100 tūkst. vaikų patiria insultą kasmet, o tyrimai rodo, kad būtent vėjaraupiai gali padidinti riziką, pranešė naujienų portalas „Daily Mail“.

Anot Anglijos Insulto asociacijos, manoma, kad vėjaraupių virusas gali sukelti kraujagyslių susiaurėjimą smegenyse.

Gali patirti antrą insultą

Praėjus net ir keturiems mėnesiams po įvykio, Sophie smegenų kraujagyslės vis dar labai siauros, o tai padidina galimybę patirti antrą insultą.

„Spalio mėn. atlikta magnetinio rezonanso tomografija (MRT) parodė, kad jos smegenys yra pažeistos visam laikui, o kraujagyslės vis dar susiaurėjusios.

Sophie visada bus pavojuje. Ji miega mūsų miegamajame kambaryje kartu su mumis, nes nenorime palikti jos vienos nakčiai. Gyvename baimėje ir vis tikriname, ar ji kvėpuoja, bet mes esame stipri šeima ir turime didžiulį palaikymą.

Dar laukia ilga kelionė ir tai visiškai pakeitė mūsų gyvenimus. Kiekvieną dieną prisimename, kas nutiko mūsų mergaitei“, – kalbėjo Sophie mama Tracy Fuller (33 m.)

Maždaug po 6 mėnesių Sophie turės kitą MRT tyrimą, nes kol kas gydytojai nėra tikri, ar jos smegenų kraujagyslės dar kada grįš į normalią būseną.

Leisdama laiką ligoninėje jau 8 savaitę, mergaitė išmoko vėl vaikščioti ir kalbėti. Jai padėjo kasdienės kalbos terapijos, ergoterapijos ir fizioterapijos. Taip pat ji ant kairės kojos ir pėdos turi nešioti įtvarą, kuris padeda jai judėti.

„Sophie vis dar reikia neįgaliojo vežimėlio, nes ji negali toli nueiti. Nors vaikščiodama ji šiek tiek šlubuoja, Sophie puikiai įveikia trumpus atstumus“, – pranešė jos mama.

Dėl traukulių iškrito iš lovos

Jos tėtis Edwinas (32 m.) suprato, kad kažkas negerai, kai pakėlė Sophie nuo žemės, nes ji iškrito iš lovos. Mergaitė patyrė traukulius.

„Kai aš pamačiau ją supanikavau. Buvo skaudu matyti, kaip ji patiria insultą“, – tęsė pasakojimą Tracy.

Greitoji skubiai nuvežė mergaitę į Anglijos Karališkąją vaikų ligoninę.

„Mes matėme viską, ką ji išgyveno. Jie prašė, kad mes nenustotume su ja kalbėtis. Viskas, ką norėjau žinoti buvo tai, ar jai viskas bus gerai, tačiau niekas man to pasakyti negalėjo.

Galų gale ligoninės personalas išgelbėjo jos gyvybę, mes visą gyvenimą būsime jiems dėkingi dėl to. Jaučiame, kad jie yra dalis mūsų šeimos“, – džiaugėsi Sophie mama.

Nepaisant to, kad šeima vis dar stipriai paveikta to, kas nutiko, jie nori kitą mėnesį su Sophie nuvykti į Paryžiuje esantį Disnėjaus pramogų parką. Ten mergaitė galės susitikti su savo mėgstamiausiu animacinio filmo „Pabaisa ir Gražuolė“ personažu – Pabaisa.

„Sophie parodė didžiulę drąsą ir stiprybę, dabar Sophie reikia, kad ir mes būtume taip pat stiprūs. Kiekvieną dieną mes liūdime, tačiau turime tai nuslėpti nuo jos. Ji tiek daug ištvėrė ir pasiekė. Mes didžiuojamės Sophie ir norime padėkoti visiems, kurie padėjo mums“, – kalbėjo Tracy.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.