Skelbiasi atradę vaistą nuo vėžio: tai išgelbės daugybę gyvybių

Per pastaruosius metus dėl progresuojančio mokslo pasikeitė ir vis dar keičiasi vėžio gydymo priemonės bei metodai. Dabar daugelis pacientų turi galimybę anksti sužinoti diagnozę, užbėgti ligai už akių ir pasveikti, o išplitusį vėžį kontroliuoti bei palengvinti simptomus.

 Izraelio mokslininkų komanda atskleidė pasauliui, kad per artimiausius metus jie turės užbaigtą pirmąjį vaistą nuo vėžio.<br> 123rf nuotr.
 Izraelio mokslininkų komanda atskleidė pasauliui, kad per artimiausius metus jie turės užbaigtą pirmąjį vaistą nuo vėžio.<br> 123rf nuotr.
 Izraelio mokslininkų komanda atskleidė pasauliui, kad per artimiausius metus jie turės užbaigtą pirmąjį vaistą nuo vėžio.<br> 123rf nuotr.
 Izraelio mokslininkų komanda atskleidė pasauliui, kad per artimiausius metus jie turės užbaigtą pirmąjį vaistą nuo vėžio.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 1, 2019, 7:51 AM, atnaujinta Feb 1, 2019, 8:14 AM

Izraelio mokslininkų komanda atskleidė pasauliui, kad per artimiausius metus jie turės užbaigtą pirmąjį vaistą nuo vėžio. Tai atrodo neįmanoma, bet mokslininkai tvirtina, kad tai tiesa. Jie patvirtino, kad jis bus veiksmingas ir pigus bei neturės pašalinio poveikio arba jis bus visai minimalus.

„Netrukus mes priartėsime prie kai kurių vėžio rūšių, tačiau pasaulis niekada nebus išgydytas nuo vėžio“, – kalbėjo gruodžio mėn. Nobelio premijos laureatas, kuris padėjo kuriant imunoterapiją, Jamesas Allisonas.

Šiandien Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi) kompanijos atstovai tvirtina, kad naudojant mažų baltymų fragmentų tinklą, vadinamą peptidais, kurie gali apsivyti aplink vėžines ląsteles tarsi aštunkojis ir užpulti navikus iš įvairių pusių, pasiekiant vietas, kurias sunku pasiekti didesnėms molekulėms, įrodė, jog jis buvo neteisus.

Jų teigimu, peptidai yra tokie subtilūs, kad turėtų nepastebimai praslinkti pro imuniteto apsaugos sistemą, išvengiant navikų atsakomųjų išpuolių ir šalutinių poveikių, tokių kaip pykinimas ar „chemo smegenys“, kai atsiranda mąstymo ir atminties pokyčių.

Anot kritikų, šis metodas yra daug žadantis, tačiau tvirtinimai dėl išgydymo yra kiek pervertinami, nes kol kas vienitelis tyrimas buvo atliktas su pelėmis ir niekas nematė rezultatų. Net patys vaisto išradėjai sako, kad bandymai su žmonėmis gali užtrukti nemažai metų.

Be to, sunku patikėti, kad vienas vaistas tiktų visiems vėžio tipams, kurie skiriasi.

„Suprantama, kad mes visi tikimės, jog jie bus teisūs. Deja, turime išlikti ir budrūs, kad kol kas nėra įrodyta, kad tai veiksmingas vaistas žmonėms, sergantiems vėžiu“, – pabrėžė vyriausiasis gydytojas Lenas Lichtenfeldas.

Mokslininkai dar nepaskelbė duomenų, patvirtinančių, kad šią dieną tai yra perspektyviausias gydymo būdas. Jie tik pokalbio metu papasakojo apie sėkmingus bandymus su pelėmis.

Floridoje esančio Vėžio centro profesorius asistentas, dr. Vince'as Lucasas sako, kad to nepakanka, kad būtų sukelta intriga.

„Peptidai yra sparčiai auganti terapijos klasė, bet tik keletas peptidais pagrįstų vaistų gavo Amerikos Maisto ir vaistų asociacijos patvirtinimą“, – toliau kalbėjo V.Lucasas.

L.Lichtenfeldas įspėjo, kad yra didžiulis skirtumas tarp potencialaus gydymo metodo atradimo ir jo veikimo.

„Mūsų viltys visada yra naujų vėžio diagnozavimo ir gydymo būdų pusėje. Mes gyvename eroje, kur daugybė pasiekimų daro poveikį vėžiu sergančių pacientų priežiūros ir sveikimo palengvinimui.

Tuo pačiu metu turime įspėti, kad procesas, kai gydymas pritaikomas pelėms, o paskui žmonėms, ne visada yra paprastas ir sėkmingas“, – paaiškino nuogąstavimus jis.

Peptidai – daug žadantis vaistas nuo vėžio

Vis dėlto mokslininkai dar vargsta ieškodami būdų, kaip priversti juos tinkamai veikti.

Nepaisant didžiulių pasiekimų vėžio gydymo srityje, mes vis dar esame toli nuo šios ligos sergamumo sumažinimo, nes per metus užregistruojama 18 mln. naujų atvejų ir 8,2 mln. mirčių.

Imunoterapija – tai naujas nuostabus gydymo metodas, laimėjęs praėjusiais metais Nobelio premiją. Šis brangus metodas ugdo paciento imuninę sistemą natūraliai kovoti su vėžiu.

Be to, buvo imtasi priemonių, kad būtų galima tiesiogiai nukreipti vaistus, pavyzdžiui, chemoterapiją, į naviką, jog pavyktų išvengti sunkių šalutinių poveikių.

Deja, šiuo metu geriausias Amerikos Maisto ir vaistų asociacijos patvirtintas metodas yra su antikūnais, kurių molekulės dažniausiai būna per didelės, kad pasiektų smegenyse esančius auglius.

Dar galima pridurti, kad šie antikūnai yra linkę pasiekti imuninės sistemos dalis, kurios gali turėti kenksmingą poveikį kepenims ar kaulų čiulpams.

O peptidai yra laikomi puikia alternatyva, nes jie yra pigūs ir mažiau linkę sukelti šalutinį poveikį. Be to, jie įsikuria konkrečiose vietose, kur nepaveiktų aplink esančios vietos.

Kol kas vėžio gydymui buvo naudojami trys peptidai, kurie atakuoja hormonus, maitinančius auglius, o kiti vaistai padėdavo iki galo sunaikinti auglį.

Vis dėlto Izraelio mokslininkų komanda tikisi, kad vieną dieną peptidai galės patys atlikti viską daugialypių atakų metu.

Didžiausia problema, susijusi su peptidais, yra tai, kad jie neturi ištvermės, kad palaikytų nuolatinį auglių puolimą. Buvo bandoma pratęsti jų gyvavimo laikotarpį ir sustiprinti, bet kol kas nepasisekė to padaryti.

Taigi, mokslininkų dar laukia ilgas kelias, kol atras būdą, kaip padaryti peptidus veikmingesnius.

Daug elementų reikia užbaigti per 12 mėnesių laiko tarpą.

Pirmiausia, reikia užpatentuoti specifines peptidų struktūras, tada atlikti kilinikinius tyrimus su žmonėmis, kurie, anot mokslininkų, gali užttrukti keletą metų, o paskui siekiama, kad gydymas būtų pritaikytas individualiai, atsižvelgiant į pacientų biopsijas.

Kadangi dar reikės nemažai dirbti su klinikiniais tyrimais, tyrėjų komanda tikisi per vienerius metus užbaigti vaisto nuo vėžio kūrimą.

Nors kai kurių vėžio tipų galima išvengti pakeitus gyvenimo būdo įpročius, tikima, kad vieną dieną šis vaistas padės geriau kontroliuoti vėžį.

Parengta pagal „Daily Mail“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.