Sausos ir šerpetojančios lūpos išduoda, kuo sergate

Sveikatos specialistai sako, kad žiema lūpoms – itin didelis iššūkis. Lūpų sausėjimas, šerpetojimas, skeldėjimas ir net skausmas vargina dažną. Tačiau prasta lūpų būklė žiemos metu signalizuoja ne tik apie netinkamą jų priežiūrą, bet ir apie tam tikrus sveikatos sutrikimus.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2019, 9:54 AM

Klaipėdos Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė sako, kad lūpų išsausėjimo ir skilinėjimo priežasčių gali būti kelios. Pirma, lūpų būklė priklauso nuo vandens kiekio organizme. Tad jei sausėja lūpos, galbūt geriate nepakankamai vandens.

Taip pat įtakos gali turėti ir vitaminų stoka arba rimtesnės ligos.

Kai trūksta vitaminų А ir Е, lūpos išsausėja ir pradeda pleiskanoti. Vėliau jos gali suskilinėti, atsiranda skausmo pojūtis. Kai įtrūkimai atsiranda lūpų kampučiuose, dažniausia to priežastis – vitamino B stoka.

Labai stiprus lūpų skilinėjimas gali parodyti ir virškinamojo trakto sutrikimus.

Taip pat reikia nepamiršti, kad oro sąlygos ir temperatūrų svyravimai daro didžiulę įtaką organizmui. Silpnėja imunitetas, sumažėja priešinimasis virusų sukeliamoms ligoms bei infekcijoms.

Vienas iš labiausiai šaltuoju metų laiku paplitusių virusų yra herpes virusas, sukeliantis lūpų pūslelinę.

Šio viruso inkubacinis laikotarpis gali trukti iki 21 dienos, o simptomai pasireiškia staiga.

Herpes viruso pažeistoje vienoje ar keliose vietose pajuntamas diskomfortas, ima perštėti, liečiant juntami mazgeliai, patinimas. Vos pajutus pirmuosius pūslelinės požymius, rekomenduojama pažeistas vietas tepti acikloviro turinčiais ir džiovinantį poveikį duodančiais tepalais arba imtis tablečių.

Susirgti pūsleline galime ne tik užsikrėtus, bet ir dėl staigių orų ir klimato pasikeitimų per atostogas ar kelionių metu, dėl neatsargaus naudojimosi oro kondicionieriais.

Geriamosios tabletės sumažina viruso poveikį iš vidaus. Jos rekomenduojamos sudėtingesniais ir sunkesniais ligos atvejais.

Atminkite, kad pūsleline užsikrečiama įvairiais būdais kontaktuojant su sergančiu žmogumi, todėl reikėtų vengti tiesioginio kontakto su tokiu asmeniu.

Rekomenduojama su tuo juo nesiliesti, nebučiuoti bei nesinaudoti bendro naudojimo daiktais: indais ir maisto įrankiais. 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.