Tai, ką vyras laikė peršalimu, išties buvo stiprūs širdies priepuoliai: įspėja ir kitus

Visi žino jausmą, kada gulint lovoje krūtinėje jaučiasi kažkoks gumulas, o galva pasidaro sunki tarsi akmuo. Tada kyla nerimas, kad netikėtai užklupo peršalimas. Deja, vieno vyro atvejis parodė, kad šie požymiai gali byloti apie kur kas didesnį pavojų sveikatai.

Širdies priepuolio simptomai gali būti galvos svaigimas, dusulys, šaltas prakaitas, spaudimo jausmas ir skausmas krūtinėje.<br>123rf nuotr.
Širdies priepuolio simptomai gali būti galvos svaigimas, dusulys, šaltas prakaitas, spaudimo jausmas ir skausmas krūtinėje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2019, 3:23 PM

46-erių metų Edas Covertas iš Niujorko, JAV, staiga pradėjo blogai jaustis, o krūtinėje atsirado keistas, neįprastas jausmas. Jis manė, kad užsikrėtė kokiu virusu ir paprasčiausiai susirgo, bet vėliau paaiškėjo, kad jį kamavo net keli stiprūs širdies priepuoliai.

„Krūtinėje jaučiau pilnumo jausmą, kuris atsiranda peršalus. Daug kosėjau, bandydamas atsikratyti spaudžiančio jausmo“, – sakė Edas.

Vyras paprašė seno draugo ir slaugytojos vaistų nuo peršalimo, bet ji iš karto pastebėjo, kad jo simptomai buvo kur kas grėsmingesni.

„Slaugytoja greitai mane apžiūrėjo ir jai tai nebuvo panašu į peršalimą, todėl rekomendavo nuvykti į ligoninę“, – pasakojo vyras.

Nuvykęs į ligoninę iš gydytojų jis sužinojo blogas naujienas. Edą ištiko du miokardo infarktai ir nedaug trūko, kad ištiktų trečias.

Jam reikėjo rimtų pokyčių gyvenime. Edas daug rūkė ir dirbo pusė etato padėjėju ūkyje, kur reikėdavo daug jėgos kilnoti sunkius daiktus. Jo sveikatos komplikacijos privertė mesti šį darbą ir anksčiau išeiti į pensiją.

Laimei, vyras laiku gavo reikiamą medicininę pagalbą ir pasveiko, bet jo istorija pabrėžia, kaip svarbu mokėti atpažinti širdies priepuolio simptomus, kurie dažnai būna klaidinantys ir neaiškūs.

Nepaisant to, kad miokardo infarktas gali pasireikšti nestipriu skausmu ir diskomfortu, jis gali būti staigus ir intensyvus. Simptomai: galvos svaigimas, dusulys, šaltas prakaitas, spaudimo jausmas ir skausmas krūtinėje arba kairėje rankoje. Skausmas taip pat gali pereiti į dešinę ranką, sprandą, žandikaulį arba nugarą.

Požymiai kiekvienam asmeniui gali kisti ir skirtingai pasireikšti abejoms lytims. Remiantis 2018 m. atliktu tyrimu, moterys yra mažiau linkusios priskirti savo simptomus širdies priepuoliui, todėl jos laukia 37 minutėmis ilgai negu vyrai, kad kreiptųsi pagalbos. Gydytojai vyrai taip pat sunkiau moterims diagnozuoja miokardo infarktą.

Tai nereiškia, kad turite išsigąsti vos pradėję kosėti, bet būkite atidūs ir stebėkite savo sveikatą. Pagalbos kreiptis geriau greičiau nei vėliau.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai