Tymų protrūkis Lietuvoje – dešimtys užsikrėtusių, vakcinos trūkumas ir grėsmė skiepytiems vaikystėje

Per „Auksinių svogūnų“ apdovanojimus apie sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą dainavęs „Rondo“ grupės lyderis Aleksandras Invanauskas-Fara ligoninėje kovoja su tymais.

 Tymų paplitimas Lietuvoje.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
 Tymų paplitimas Lietuvoje.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Tymų protrūkis Lietuvoje – dešimtys užsikrėtusių, vakcinos trūkumas ir grėsmė skiepytiems vaikystėje.
Tymų protrūkis Lietuvoje – dešimtys užsikrėtusių, vakcinos trūkumas ir grėsmė skiepytiems vaikystėje.
„Rondo“ grupės lyderis Aleksandras Invanauskas-Fara ligoninėje kovoja su tymais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Rondo“ grupės lyderis Aleksandras Invanauskas-Fara ligoninėje kovoja su tymais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dėl tymų protrūkio pritrūko vakcinų.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Dėl tymų protrūkio pritrūko vakcinų.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-03-14 19:40, atnaujinta 2019-03-14 20:59

Dainininkas sako, kad buvo skiepytas vaikystėje, tačiau imunitetas jau išnykęs.

„Savijauta yra žiauri, pastoviai temperatūra kyla, valgyt negali, burna išdeginta, ir delnai, ir padai svyla. Išbertas, peršti viską. Labai sudėtinga ir organizmas per visą laiką tiek nusilpo, kad aš kokias keturias dienas ištisai miegojau, negalėjau atsimerkti“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo dainininkas.

Šiais metais Lietuvoje užregistruoti 128 laboratorijoje patvirtinti tymų atvejai. Daugiausia – 87 Kauno apskrityje. 29 atvejai Vilniaus regione. Po tris Marijampolės ir Utenos administracinėse teritorijose. Du trečdaliai sergančiųjų – suaugę gyventojai.

„Vaikų nuolat turime. Jų skyriuje nuolatos guli 5-7. Suaugusiųjų skyriuje turime 11 gulinčių su komplikacijomis. Jų amžius nuo 20 iki 55 m., nes skiepai tokiame amžiuje vaikystėje paskiepytiems žmonėms neturi tokio poveikio ir atsparumo šiai ligai“, – pasakojo Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas.

Nors žmonės raginami skiepytis nuo tymų, trūksta vakcinos. Kauno klinikinė ligoninė skelbė konkursą skiepams pirkti, tačiau neatsirado nė vieno pasiūlymo.

Paklaustas, kiek laiko jau nėra skiepų, S.Tvirbutas sakė, kad maždaug vasario mėnesį pasibaigė.

Pasidomėjus, kokia išeitis yra žmonėms, kurie nori pasiskiepyti, Kauno klinikinės ligoninės atstovas siūlė: „Ieškoti kitose gydymo įstaigose. Norss girdėjau, kad ir kitiems trūksta. Gali būti, kad dėl netikėto tymų protrūkio rinkoje dabar deficitas susidaręs“, – komentavo S.Tvirbutas.

Skiepų nuo tymų trūksta ir visuose Kauno miesto poliklinikos padaliniuose.

„Dėl padidėjusio susidomėjimo ir padidėjusio poreikio mes tik ką paskelbėme konkursą, kad papildomai nusipirktume skiepų. Vakar atplėšėme vokus, deja negavome nė vieno pasiūlymo. Tačiau radome vieną įmonę, kuri turi skiepų ir pasiruošus mums parduoti. Tad kovo 15 dieną turėsime skiepus visiems. norintiems pasiskiepyti“, – žadėjo Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša.

Dėl vakcinos trūkumo skiepijami tik vaikai, medikai ir pacientai, turėję kontaktą su sergančiuoju.

Kasmet nuo tymų nepaskiepijami apie 5 tūkstančius vaikų. Per dešimt metų paskiepytų vaikų nuo 97 proc. sumažėjo iki 92 procentų.

Tačiau dabar visi suskubo skiepyti neskiepytus vaikus.

„Visi sulėkė, kas nesiskiepija. Tas skiepas yra skirtas suleisti 15-16 gyvenimo mėnesį. O dabar sulėkė 2-3 metų, prašydami: „Paskiepykit mano vaiką, mes buvom atsisakę“. Ta vakcina buvo kažkokiais mitais apipinta, kad daug komplikacijų sukelia. Bet dabar antra savaitė yra anšlagas. Atlekia dvimečių-trimečių skiepyti, nes jau reikia“, – pastebėjo gydytoja Aušra Ulvydaitė-Batkeviečienė.

Ligonių kasos jau nupirko 88 tūkstančius vakcinų nuo tymų. Šiemet jų planuojama įsigyti daugiau – iki 120 tūkstančių.

„Vakcinos gaminamos ilgą laiko tarpą, tai yra, 6 mėnesius, kartais ilgiau. Dėl to atsiradus neplanuotam dideliam šios vakcinos poreikiui galima daryti prielaidas, kad gamintojai ir tiekėjai šiuo metu negali užtikrinti poreikio, todėl įstaigos negali įsigyti šitos vakcinos“, – sakė Valstybinės ligonių kasos vyriausioji specialistė Austė Marija Stakšaitė.

Pasak medikų, tymai pavojingesni suaugusiems žmonėms. Jiems dažnos bronchito, plaučių ar ausų uždegimo komplikacijos. Abejojantiems, ar yra skiepyti nuo tymų, ar dar turi imunitetą, siūloma išsitirti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.