Erkinis encefalitas šiemet pareikalavo pirmosios aukos: Šiauliuose mirė vyras

Nuo erkinio encefalito Šiaulių apskrityje mirė vyras. Šis žmogus penkias paras buvo gydytas ligoninėje, tačiau ligos įveikti nepavyko ir ji baigėsi mirtimi.

Daugiau nuotraukų (1)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

2019-07-09 13:28, atnaujinta 2019-07-09 14:05

Garbaus amžiaus vyras į Respublikinę Šiaulių ligoninę buvo atvežtas iš Radviliškio ligoninės. Jam diagnozuotas erkinis encefalitas buvo jau kaip reikiant įsisiautėjęs – liga buvo pažeidusi stuburo smegenis, vyras nebevaldė rankų.

Gydymas nebepadėjo, paciento būklė vis sunkėjo. Kai vyras paniro į komą, iš Suaugusiųjų infekcinių ligų skyriaus jis buvo perkeltas į Intensyviosios terapijos skyrių. Ten jo gyvybė užgeso.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) preliminariais duomenimis, Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu didėja: per š.m. pusmetį (sausio – birželio mėnesius) erkiniu encefalitu  susirgo virš 90 asmenų ir tai trečdaliu daugiau nei registruota susirgimų pernai per tą patį laikotarpį (61 atvejis).

Pasak mokslų daktarės, ULAC entomologės Mildos Žygutienės, efektyvi erkinio encefalito (EE) prevencinė priemonė – skiepai. Vakcinaciją nuo EE rekomenduojama pradėti žiemą arba ankstyvą pavasarį, kol dar neprasidėjęs erkių aktyvumo laikotarpis.

„Žmogus tampa pilnai apsaugotas nuo EE praėjus 2 savaitėms nuo antrosios vakcinos dozės suleidimo", – aiškino dr. M.Žygutienė.

ULAC specialistai primena, kad jei įsisiurbė erkė, tai ją ištraukti galima paprasčiausiu pincetu.

Prieš traukiant erkę riebalų ir kitų medžiagų naudoti nereikia, nes pašaliniai dirgikliai suaktyvina erkės mitybą.

Erkę svarbu pincetu suimti kuo arčiau žmogaus kūno odos ir nesukiojant staigiu judesiu traukti į viršų, įkandimo vietą dezinfekuoti. Įkandimo vietą ir savo savijautą rekomenduojama stebėti mėnesį – per šį laiką pasireiškia erkių platinamų ligų simptomai. 

Ištrauktos erkės į laboratoriją vežti tyrimams neverta, jei ji ir buvo infekuota, efektyvių prevencinių priemonių galinčių padėti apsisaugoti nuo ligos – jau įkandus erkei – nėra.

Pirmieji simptomai primena gripą 

Pirmuosius erkinio encefalito simptomus žmogus pajaučia neiškart. Inkubacinis periodas trunka 2-28 dienas, vidutiniškai 7-14 dienų.

Pirmieji erkinio encefalito požymiai panašūs į gripo: pakilusi temperatūra, nuovargis, bendras silpnumas, kaulų, raumenų, galvos skausmai, gali būti pykinimas, kartais viduriavimas.

Po to seka „tariamo pasveikimo“ periodas, kuris trunka 1-21 dieną (vidutiniškai 7 dienas), vėliau prasideda antroji ligos fazė, kurios metu nustatomi centrinės nervų sistemos pažeidimo simptomai ir uždegiminiai pakitimai smegenų skystyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.