Gydytojas moteriai diagnozavo tonzilitą, bet tikroji liga buvo kur kas baisesnė

Moteriai, kuriai ant kaklo atsirado pūlinys, buvo diagnozuotas tonzilitas ir buvo atlikta net 10 operacijų, tačiau paaiškėjo, kad tikroji jos negalavimų priežastis buvo visiškai kita. 

Abscesas – bakterinė infekcija, kurią dažniausiai sukelia neišgydytas tonzilitas.<br> 123rf nuotr.
Abscesas – bakterinė infekcija, kurią dažniausiai sukelia neišgydytas tonzilitas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-22 23:08

Stacey Raymond (32m.) gyvenančiai Londone, gydytojas paskyrė penkių dienų antibiotikų kursą po to, kai ji pasiskundė, kad gerklės skausmas nepraeina mėnesį. 

Valgyti ir gerti jai tapo taip skausminga, kad gydytojas patarė pasidaryti išsamesnius tyrimus – moteriai įtartas abscesas (susidaręs pūlinių telkinys).

Ligoninėje moters būklė pablogėjo. Infekcija pradėjo plisti po odą ir raumenis. Gydytojai turėjo skubėti atlikti operaciją.

Bijodami, kad audinių pažeidimas pasieks širdį (o tai gali būti mirtina), gydytojai įspėjo S.Raymond šeimą tikėtis blogiausio.

Po skubios operacijos S.Raymond kakle liko skylė, kurią reikėjo stebėti ilgiau nei mėnesį.

S.Raymond pradėta gydytyti šių metų kovo 27 d. ir jos būklė netrukus tapo pavojinga gyvybei.

Medikai manė, kad patinimas kaklo srityje buvo sąlygotas tonzilito.

S.Raymond buvo paskirtas penkių dienų antibiotikų kursas, bet moters būklė tik blogėjo, todėl ji į medikus kreipėsi dar kartą.

„Privatus gydytojas įtarė abscesą, dėl šiam sutrikimui būdingų simptomų“, – teigė moteris.

Abscesas – bakterinė infekcija, kurią dažniausiai sukelia neišgydytas tonzilitas.

„Iki pirmadienio (balandžio 1 d.) mano būklė prastėjo, odos paraudimas pradėjo plisti nuo kaklo į kairę ranką. Viename mano plautyje buvo rasta šiek tiek skysčio“, – pasakojo ji.

Peritonsilarinė absceso diagnozė buvo atmesta, ji pakeista į parafaringinės srities abscesą, kuris atsiranda giliau tarp kaklo raumenų.

Parafaringinius abscesus reikia greitai diagnozuoti ir gydyti – dėl komplikacijų jie gali tapti mirtini.

S.Raymond sakė: „Gydytojai suprato, kad liga rimta, ir aš buvau perkelta į kitą ligoninę, kur buvau prižiūrima kardiotoracinės specialistų komandos.

Skausmas buvo didžiulis. Aš tik norėjau, kad jis greičiau baigtųsi. Medikai nusausino pūlinį ir, kai prabudau kitą rytą, pasijutau daug geriau.

Skausmas išnyko. Tą naktį praleidau intensyviosios terapijos skyriuje ir netrukus vėl pasijutau serganti. Mano žmona pastebėjo, kad mano kaklas ir kairioji ranka paraudo“, – pasakojo S.Raymond.

Gydytojai suprato, kad infekcija tapo nekontroliuojama, o po operacijos iš kaklo ėmė tekėti pūliai.

„Bakterijos pasidarė nekrotizuojančios ir greitai žudė mano audinius ir raumenis. Aš buvau intubuota, nes man reikėjo daugiau operacijų“, – tvirtino moteris.

Antroji operacija truko keturias valandas. Ją atliko keturi chirurgai.

„Priežastis, dėl kurios operacija taip ilgai užtruko, ta, kad operuojamoje srityje buvo daug svarbių nervų, kuriuos pažeidus nebegalėčiau šypsotis“, – paaiškino S.Raymond.

Nepaisant operacijų, rizika, kad nekrotizuojanti infekcija išplis į širdį, buvo didžiulė.

Jos šeima, atvykusi iš Pietų Afrikos, ir žmona buvo įspėti, kad jei infekcija išplis į širdį, tikimybė išgyventi prilygs nuliui.

„Jie (gydytojai) informavo šeimą, kad mano išgyvenimo tikimybė menka, jei bakterijos pateks į širdies zoną. Pūlinio plitimas į širdies ertmę padidino mirties tikimybę nuo 20 proc. iki beveik šimto.

Antibiotikai ir chirurginės operacijos nepadėjo užkirsti kelio šiam plitimui. Tos keturios valandos, kai mane operavo, mano šeimai buvo pačios ilgiausios gyvenime. Jie norėjo išgirsti, jog aš išgyvenau“, – pasakojo moteris.

Laimė, infekcija įveikta jai dar nepasiekus S.Raymond širdies srities, tačiau operacijos jai buvo atliekamos kasdien.

„Intensyviosios terapijos skyriuje praleidau 16 dienų, buvau intubuota, taip pat man reikėjo kraujo perpylimo“, – teigė S.Raymond.

Vėliau moteris buvo perkelta į privačią palatą, kur buvo stebima 32 dienas. Medikams buvo svarbu, kad infekcija išnyktų.

Gegužės 7 d. S.Raymond buvo atlikta odos transplantacija: nekrotizuota kaklo oda buvo pakeista oda, paimta nuo moters dešinės šlaunies.

„Turėjau išmokti vėl pakelti galvą, nes jie pašalino mano odą palaikančius raumenis, taip pat dalį sternocleidomastoido raumenų, kurie atsakingi už tai, kad galva nenusvirtų. Ilgą laiką negalėjau pakelti savo galvos“, – pasakojo moteris.

S.Raymond vis dar sunku judėti, jos kaklas sustingęs, sunku sukinėti galvą, bet ji jau priprato prie savo rando.

„Gal tai skambės keistai, bet man ši patirtis – geriausia, ką aš patyriau gyvenime. Dėl šios traumos tapau geresniu žmogumi. Supratau, kokia esu stipri.

Atkreipkite dėmesį, jei jaučiate kokius nors kūno pokyčius, tikriausiai jis nori kažką jums pranešti. Esu be galo dėkinga medicinos drabuotojams, kurie išgelbėjo mano gyvybę, tai, ką jie daro – nepaprasta“, – tvirtino S.Raymond.

Parengta pagal dailymail.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.