Teisininkas įvardijo, kas blogiausio laukia didžiules traumas pražiopsojusių gydytojų

Kas laukia gydytojo, jei jis aplaidžiai dirba savo darbą? Ir kaip, įtardamas prastą priežiūrą, turėtų elgtis pats pacientas? Teisininkas sutiko pasidalyti savo įžvalgomis šia tema.

 Vaikinas žada ieškoti teisybės, idant nuo nekokybiško gydytojų darbo nenukentėtų daugiau pacientų.<br> Lrytas.lt ir asmeninio archyvo nuotr. koliažas.
 Vaikinas žada ieškoti teisybės, idant nuo nekokybiško gydytojų darbo nenukentėtų daugiau pacientų.<br> Lrytas.lt ir asmeninio archyvo nuotr. koliažas.
 Taip T.Zubrickas atrodė po 7 valandas trukusios operacijos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Taip T.Zubrickas atrodė po 7 valandas trukusios operacijos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-08-30 15:21, atnaujinta 2019-08-30 15:43

Liepos viduryje sumuštas ir Klaipėdoje, jo teigimu, netinkamai gydytas vilnietis Tomas Zubrickas netylėjo. Jo istorija jau buvo publikuota ir lrytas.lt portale – ją galite rasti čia. Vaikinas teigė duodantis į teismą Klaipėdos Respublikinę ligoninę. Avokatas Egidijus Langys portalui lrytas.lt detaliau papasakojo, kaip tokiais atvejais vyksta teisybės ieškojimas.

Pirmiausia teisininkas atkreipė dėmesį į tai, kad ligoninėms neskubant pateikti komentarų kol kas istoriją gerai žinome tik iš vienos pusės.

„Kaip bebūtų, yra ta viena pusė. Žiūrint iš teisinės pusės kyla daug klausimų. Ar per tą savaitgalį nuo penktadienio iki pirmadienio vaikinas nebuvo pas jokį kitą sveikatos specialistą? Ar niekur nesusižeidė dar kartą?“ – svarstė advokatas.

Gali būti atleistas

Tada E.Langys įvardijo, kas gali laukti gydytojo, jei šis tikrai dirbo taip aplaidžiai.

„Teoriškai, jeigu gydytojas, kai vaikinas atvyko pagalbos, padarė rentgeną, tai iš jo turėjo matyti ir kitus lūžius. Juk kaulo lūžis ar skilimas būtų matomas iš rentgeno nuotraukos? Keista, kad gydytojas pamatė nosies lūžį, bet nematė kaukolės lūžio, kuris, kaip žinome iš istorijos, ir kainavo baisiąją operaciją.

Tokiu atveju tai būtų neįtikėtinas aplaidumas! Už kurį ligoninei yra ne vienas būdas atsakyti. Keliai, kreipiantis į teismą, yra du.

Kreipiantis civiline tvarka, t.y., civilinėse bylose gydytojai asmeniškai neatsako. Už juos ir už tai, kas buvo padaryta, atsako gydymo įstaiga. Tada gydytojas, kuris būtų kaltininkas, atsako tik pačiai ligoninei pagal darbo santykius.

Jeigu ligoninė sumoka laimėjusiam pacientui, iš gydytojo gali būti kas mėnesį atskaičiuojama tam tikra suma. O jei situacija labai rimta, vadovybė gali jį atleisti iš darbo. Trumpai tariant, čia kaip tėvai už vaiką – jeigu darbuotojas padaro žalą, už jį atsako darbovietė.

Asmeniškai gydytojas atsakytų tik tada, kai keliama baudžiamoji byla. Jeigu jam asmeniškai būtų iškelta byla dėl, tarkime, aplaidaus darbo funkcijų atlikimo, tada gydytojas atsakytų pats. Realus laisvės atėmimas negresia, nes laikoma, kad gydytojas elgėsi neatsargiai. Kraštutiniu atveju gydytojas gali netekti licenzijos.

Pacientui, jeigu jis laimi, gali būti atlyginama neturtinė žala. Tokiems atvejams ligoninės yra pasiruošusios. Gydymo įstaigos už netinkamai suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas yra atsakingos ir veikiausiai turi tam, atsargai, skirtą finansinį rezervą“, – sakė advokatas.

Ilgas skundo kelias

Ne veltui T.Zubrickas minėjo, kad viskas, kalbant apie dokumentus, jo istorijoje tarsi susipynę. E.Langys paaiškino, kokia tvarka ir kur yra kreipiamasi, kuomet netekina ligoninėje gauta pagalba.

„Pirmiausia su pretenzija kreipiamasi į gydymo įstaigą, kurioje buvote netinkamai gydytas. Tada, jei gydymo įstaiga nepripažįsta savo kaltės arba jos siūlomos sąlygos jūsų netenkina, kreipiamasi į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją.

Ir tik jeigu iš abiejų šių įstaigų gaunate neigiamus atsakymus, tada jau kreipiatės į teismą. Ligoninę galima ir praleisti, tačiau žalos nustatymo komisijos apeiti neįmanoma. Štai kas įdomu: jei žmogus kreipiasi į teismą, veikiausia, jo skundą jau atmetė ir ligoninė, ir komisija? Aišku, gali būti ir taip, kad viskas tebėra sprendžiama ir tos kalbos daugiau teorinės“, – svarstė advokatas.

T.Zubrickas portalą lrytas.lt informavo, kad dėl bylos detalių vis dar tariasi su savo teisininkais. 

„Į teismą duodame ne baudžiamuoju, o civiliniu keliu. Neketinu tartis ar taikytis. Taip, reikalingas žalos komisijos įvertinimas, kol kas jo nebuvo, viskas labai šviežia. Dar laukiame, viskas vyksta einamuoju momentu. Su teisininkais dar kalbame, ką daryti“, – komentavo vaikinas ir patikino, kad per savaitgalį po traumos daugiau sužeidimų nepatyrė, pas kitus medikus taip pat nesilankė.

Portalui lrytas.lt T.Zubrickas žadėjo papasakoti, kuo viskas baigsis, kai tik reikalai pajudės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.