Galvos nenulaikančios moters pragaras: kiekvienas judesys gali būti lemtingas

Moteris dėl šios ligos gali mirti bet kurią akimirką. 33 metų Rachel Pighills diagnozė – atlantoaksialinis nestabilumas – itin reta. Dėl šios ligos pirmasis ir antrasis kaklo slanksteliai neišlaiko kaukolės.

Atlantoaksialinis nestabilumas – itin reta. Dėl šios ligos pirmasis ir antrasis kaklo slanksteliai neišlaiko kaukolės.<br> 123rf nuotr.
Atlantoaksialinis nestabilumas – itin reta. Dėl šios ligos pirmasis ir antrasis kaklo slanksteliai neišlaiko kaukolės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2019, 9:08 PM

Tai reiškia, kad kiekvieną kartą pasukus galvą į kairę, R.Pighills stuburas iš dalies pasislenka. Kiekvieną kartą pasisukus padidėja paralyžiaus rizika ir vienas neteisingas judesys gali sukelti išnirimą. 

R.Pighills, turinti 12 metų dukrą, yra priversta nešioti kaklo petnešas, kad šitaip neatsitiktų. Dabar ji bando surinkti 135 tūkst. svarų sterlingų per „GoFundMe“ chirurgui Barselonoje, kuris yra vienas iš trijų medikų pasaulyje, sugebantis atlikti reikiamą operaciją. 

Moters mama taip pat serga – jai diagnozuotas gimdos kaklelio meduliarinis sindromas, kurį sukelia smegenų kamieno suspaudimas, sukeliantis nepakeliamą galvos skausmą, svaigimą ir nuovargį. Gydytojai mano, kad jos ligos priežastis – jungiamojo audinio sutrikimas. 

R.Pighills gyvena ne tik nuolatiniame skausme, bet ir yra paralyžuota bei jaučia mirties baimę. Ji prašo pagalbos. 

„Dirbu kelias valandas per dieną, grįžtu namo ir visą laiką guliu ant sofos. Esu ryžtingas žmogus ir turiu stengtis daryti viską, ką sugebu, aš negaliu pasiduoti. 

2019 m. gegužės mėnesį kalbėjau su Barselonoje gyvenančiu specialistu, kuris sakė, kad mano atvejis yra labai sunkus. Mano kaklas tapo per daug nestabilus, kad išlaikyčiau galvą, todėl turiu būti itin atsargi. Kaklo įtvarą galiu nešioti tik keturias valandas per dieną, nes raumenys gali išsekti, o tai labai pavojinga. Stengiuosi vengti sukimosi į kairį šoną“, – pasakojo R.Pighills. 

Operacija nepagydys R.Pighills, ji vis tiek gali patirti skausmą ir kitus simptomus, tačiau operacija išgelbės jos gyvybę. Dabar ji jau dvejus metus gyvena baimėje. 2017 m. moteris buvo visiškai sveika, bėgiojo, žaidė su dukra bei jodinėjo.

Tų metų rugpjūtį R.Pighills pradėjo vartoti naujus vaistus dėl hiperaktyvios imuninės sistemos. Ji nuo jų vėmė ir maždaug tris kartus per mėnesį buvo paguldyta į ligoninę. Net ir nustojus vartoti vaistus simptomai tęsėsi. 

R.Pighills buvo diagnozuota Adisono liga – retas antinksčių sutrikimas, pasireiškiantis tuo, kad organizmas nepagamina pakankamai kortizolio ir aldosterono. Moteriai buvo skiriama steroidų, tačiau nuo jų ji numetė svorio. 

„Mano rankos drebėjo, o tai sukėlė adrenalinas. Aš visą laiką buvau išsekusi ir bet kurią akimirką galėdavau užmigti. Negalėjau parsivežti dukros iš mokyklos, nes būčiau užmigusi prie vairo“, – paaiškino ji.

„Praėjus savaitei dėl vandens užsilaikymo antinkščiuose buvau paguldyta į ligoninę. Tai vėl pasikartojo po savaitės ir aš vėl grįžau į ligoninę. 

Grįžus namo mane kankino nuolatinis skausmas. Mano galva buvo sunki ir aš jaučiausi apsvaigusi. Padažnėjo širdies ritmas, kuris ir sukėlė galvos svaigimą“, – teigė R.Pighills. 

Po to jai buvo atlikta daugiau testų, reikėjo daugiau vizitų pas gydytojus. 2019 m. gegužę R.Pighills neurologas diagnozavo Chiari apsigimimus – būklę, dėl kurios apatinė smegenų dalis stumiama žemyn į stuburo kanalą. 

„Kai pasidalinau savo sunkumais „Facebook“ grupėje, žmonės komentavo, kad Chiari yra viena mažiausių mano problemų. Galvos svaigimas vis sunkėjo. Jaučiau, kad mano kaklas neišlaiko galvos. Sėdėti darbe buvo tikra kančia. Tai truko valandų valandas. Jėgos seko, galiausiai net nebegalėjau atsistoti“, – dėstė R.Pighills. 

Ji sumokėjo 1300 svarų sterlingų už magnetinio rezonanso tyrimą ir paprašė, kad vaizdai būtų nusiųsti aukščiausio lygio neurochirurgui Barselonoje. 

Jis moteriai diagnozavo atlantoaksialinį nestabilumą. Tai reiškia, kad jos kaukolę laikantys slanksteliai pasidarė nestabilūs ir išnirę, jai pasireiškė hidrocefalija (smegenų skysčio kaupimasis smegenyse), skoliozė, stuburo išlinkimas ir gimdos kaklelio meduliarinis sindromas, kurį sukelia smegenų kamieno suspaudimas. 

Dabar R.Pighills nori surinkti 135 tūkst. svarų sterlingų, padengti operacijai Barselonoje, kur ji gyvens maždaug šešias savaites. 

„Aš turėsiu dvi operacijas. Pirmąja bus pašalintas odontoidinis kaulas, kuris suspaudžia smegenų kamieną, o antrąja (po savaitės) bus sujungta mano kaukolė ir kaklas.

„Tris savaites praleisiu ligoninėje, vėliau – tris savaites bute su slaugytojais. Aš tik noriu, kad tai būtų padaryta kuo greičiau.

Niekas iš tikrųjų nežino, kas tai sukėlė. Aš vis dar domiuosi, ar tai susiję su mano reakcija į naujus vaistus, kuriuos vartojau dėl hiperaktyvios imuninės sistemos sutrikimų. Jaučiuosi tiek daug praleidžianti: negaliu eiti į dukters mokyklos susirinkimus ir tėvų vakarus. Kartą ėjau, bet kojos pasidavė ir aš nukritau ant spausdintuvo. Jei nebūčiau susiėmusi už galvos, baisu pagalvoti, kas galėjo nutikti“, – tvirtino R.Pighills.

Parengta pagal metro.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.