Išvydę vyro liežuvį medikai aiktelėjo: priežastis – vieno vitamino trūkumas

Apžiūrėdami paciento burną, Singapūro gydytojai susidūrė su stebinančiu simptomu. Vyro liežuvis buvo lygus.

Vitaminas B12 dalyvauja kiekvienos žmogaus kūno ląstelės medžiagų apykaitoje ir raudonųjų kraujo kūnelių susidaryme. <br> 123rf nuotr.
Vitaminas B12 dalyvauja kiekvienos žmogaus kūno ląstelės medžiagų apykaitoje ir raudonųjų kraujo kūnelių susidaryme. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2019, 3:09 PM

Kaip pranešama „The New England Journal of Medicine“, 64 metų vyras, atvykęs į ligoninę, tvirtino, kad šešis mėnesius jautė liežuvio skausmą ir deginimą aplink lūpas. Apžiūros metu paaiškėjo, kad vyrui pasireiškė liežuvio uždegimas ir jis neteko skonio receptorių.

Jo kraujo tyrimai buvo gana geri, išskyrus ypač žemą vitamino B12 kiekį. Vitamino B12 trūkumas gali atsirasti dėl daugelio priežasčių. Retkarčiais tai gali pasireikšti dėl vitamino trūkumo maiste, tačiau dažniausiai to priežastis yra anemija – būklė, kai imuninė sistema užpuola sveikas skrandžio ląsteles ir neleidžia kūnui absorbuoti vitamino B12 iš maisto, kurį valgote. 

Gydytojai nustatė anemiją, aptikę vyro kraujyje didelį kiekį autoantikūnų (tam tikrų antikūnų, kovojančių su paties organizmo baltymais). 

Vitaminas B12 dalyvauja kiekvienos žmogaus kūno ląstelės medžiagų apykaitoje ir raudonųjų kraujo kūnelių susidaryme. 

Kai trūksta šio vitamino, kūnas stengiasi pagaminti pakankamai sveikų raudonųjų kraujo kūnelių. Paprastai vitamino B12 trūkumas sukelia galvos skausmą, silpnumą, svorio kritimą ir krūtinės skausmą.

Liežuvio uždegimas – ypač dažnas šios ligos simptomas. Neaišku, kodėl liežuvis taip paveikiamas šio vitamino trūkumo, tačiau buvo pastebėta, kad burnos gleivinė yra ypač jautri vitamino B12 trūkumui. Pasirodo, kad lygus liežuvis iš tikrųjų yra uždegimo pasekmė – dėl to gali susidyti įspūdis, kad dingo skonio receptoriai.

Laimei, vyro liežuvis dabar sveikas. Tačiau dėl savo negalavimų jis kiekvieną mėnesį turi gauti vitamino B12 injekcijas.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.