Apie tai, kad susirgsite, sužinote kelios dienos prieš tai: požymius pražiopsote

Neįprastai šiltas ruduo – puiki terpė veisti ir plisti virusams, todėl artėjant žiemai pagreitį įgauna ir gripo bei peršalimo ligų sezonas. Tam reikalingas didesnis organizmo pasiruošimas. Deja, dažnai apie tai susimąstome tik susirgę ar pajutę pirmuosius ligos simptomus. Sveikatos specialistai sutaria, kad geriausia sezoninių ligų prevencija – nuoseklus imuniteto stiprinimas.

Iš tiesų peršalimo ligos prasideda anksčiau ir pasireiškia užsitęsusiu nuovargiu, padažnėjusiu galvos skausmu ar silpnumu.<br> 123rf nuotr.
Iš tiesų peršalimo ligos prasideda anksčiau ir pasireiškia užsitęsusiu nuovargiu, padažnėjusiu galvos skausmu ar silpnumu.<br> 123rf nuotr.
Jeigu organizmas yra nualintas ir juo nuolatos nėra tinkamai rūpinamasi, vitaminai ar papildai negelbės.<br> 123rf nuotr.
Jeigu organizmas yra nualintas ir juo nuolatos nėra tinkamai rūpinamasi, vitaminai ar papildai negelbės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2019, 10:09 AM, atnaujinta Nov 21, 2019, 10:10 AM

Kainuoja mažiau

Informacijos šiais laikais gausu, tačiau ne visi vis dar žino, kaip tinkamai pasiruošti gripo ir peršalimo ligų sezonui.

Viena iš didžiausių klaidų – susirūpinti sveikata tik pajutus ligos simptomus. Iš tiesų peršalimo ligos prasideda anksčiau ir pasireiškia užsitęsusiu nuovargiu, padažnėjusiu galvos skausmu ar silpnumu. Dažnai šiuos signalus ignoruojame. Tada sirgdami imame ieškoti būdų organizmui sustiprinti ir tikimės greito rezultato,

Stop. Imunitetu rūpintis reikia tada, kai esame sveiki, be to, priemonės, ypač natūralios, rezultatą duoda tik vartojant jas ilgesnį laikotarpį. Prevencija visada kainuoja mažiau nei ligos gydymas.

Bent keli įpročiai

Imuniteto stiprinimas – kompleksiškas procesas, kurį sudaro subalansuota mityba, fizinis aktyvumas, darbo ir poilsio režimas, žalingų įpročių atsisakymas ir streso vengimas.

Taip, kartais sudėtinga kardinaliai pakeisti gyvenimo būdą, tačiau verta išsiugdyti bent kelis naujus gerus įpročius. Dažniau būkite lauke, tai leis organizmui prisitaikyti prie metų laikų kaitos ir mažina susirgimo galimybes.

Norint išvengti peršalimo ligų svarbu palaikyti ir tinkamą rankų higieną – tai pirmas ir lengviausias būdas atsikratyti žalingų mikrobų, kurie sukelia ir platina ligas.

Taip pat reikėtų nepamiršti laiko poilsiui ir laikytis dienos režimo. Tamsiuoju metų laiku rekomenduojama išmiegoti bent 8 valandas per parą, nes nuolatinis miego trūkumas organizmui sukelia stresą ir dėl to krenta žmogaus darbingumas, o ilgainiui netgi trumpėja gyvenimo trukmė.

Vien papildai nepadės

Jeigu organizmas yra nualintas ir juo nuolatos nėra tinkamai rūpinamasi, vitaminai ar papildai negelbės. Ypač jei žmogus chaotiškai puls gerti draugų ar artimųjų rekomenduotus vitaminus. 

Nors daugelis mano, jog žiema – tinkamiausias česnakų valgymo ir imbierinės arbatos gėrimo laikas, tačiau prieš vartojant didelius šių produktų kiekius taip pat reikia įvertinti organizmo būseną: ar nėra kraujavimo pavojaus virškinimo trakte, ar nėra sumažėjęs kraujo krešėjimas, artimiausiu metu numatomų operacijų, skrandžio ar žarnyno uždegimų, tulžies pūslės ligų.

Prevencinės priemonės ir organizmo stiprinimas ištisus metus – svarbiausi dalykai, padedantys šaltuoju sezonu išvengti peršalimo ligų ir neišlaidauti vaistams

Parengta pagal „Mayo“ klinikos ir mokslinių straipsnių rekomendacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.