Tai viena dažniausių Lietuvoje parazitinių ligų: požymiai, kad žarnyne įsiveisė spalinės

Žmogaus žarnyne gyvenančių parazitų, spalinių, sukeliama enterobiozė yra vienas iš aktualiausių parazitinių susirgimų Lietuvoje.

Per 2018 metus šalyje enterobioze sirgo 799 asmenys, iš jų beveik 96 proc. – vaikai iki 17 metų, iš jų daugiausiai spalinėmis užsikrėtusiųjų yra 4–6 metų vaikų<br>123rf nuotr.
Per 2018 metus šalyje enterobioze sirgo 799 asmenys, iš jų beveik 96 proc. – vaikai iki 17 metų, iš jų daugiausiai spalinėmis užsikrėtusiųjų yra 4–6 metų vaikų<br>123rf nuotr.
Spalinės galvinė dalis.<br>Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos nuotr.
Spalinės galvinė dalis.<br>Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos nuotr.
Spalinės fragmentas.<br>Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos nuotr.
Spalinės fragmentas.<br>Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos nuotr.
Parazitologijos skyriaus specialistė Daiva Veitienė.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Parazitologijos skyriaus specialistė Daiva Veitienė.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos informacija

Dec 3, 2019, 1:39 PM, atnaujinta Dec 3, 2019, 2:05 PM

Per 2018 metus šalyje enterobioze sirgo 799 asmenys, iš jų beveik 96 proc. – vaikai iki 17 metų, iš jų daugiausiai spalinėmis užsikrėtusiųjų yra 4–6 metų vaikų (Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenys).

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Mikrobiologinių tyrimų skyriaus Parazitologinių tyrimų poskyrio specialistė Daiva Veitienė papasakojo, kad spalinės yra mažytės, maždaug 1 cm dydžio, balto siūlo pavidalo kirmėlytės, kurios parazituoja žmogaus plonosios žarnos apatinėje dalyje (nesubrendę kirminai) ir storosios žarnos viršutinėje dalyje (subrendę kirminai).

„Viena spalinė, iššliaužusi iš tiesiosios žarnos ant perianalinių raukšlių gali išskirti net iki 15 tūkstančių kiaušinėlių. Įdomu tai, kad dažniausiai ji tai daro naktį. Svarbiausia, kad spalinių kiaušinėliai subręsta ant žmogaus kūno per 4–6 val., ir ryte žmogus jau gali pats nuo savęs iš naujo užsikrėsti, jei atsikėlęs tuoj pat nenusiplaus rankų, nenusimaudys po dušu, nepasikeis apatinių drabužių, karštu lygintuvu neišlygins patalynės“, – sako D. Veitienė.

Tūkstančiai spalinių kiaušinėlių pasklinda ant grindų, kilimų, palangių, stalų, kėdžių, žaislų, knygų, rankšluosčių, vonios ir tualeto kraštų ir kitur. Buitinėje aplinkoje spalinių kiaušinėliai užkrečiami lieka iki 20–30 dienų.

Kad sunaikintum spalinių kiaušinėlius, patalynę po nakties miego reikėtų lyginti, o apatines kelnaites (sergant enterobioze, geriausiai būtų dėvėti prigludusias) keisti dušo kabinoje ar vonioje, kad spalinių kiaušinėlių neišbarstytum aplinkoje.

Kuo pasireiškia spalinių buvimas žmogaus žarnyne? Tai gali būti pykinimas, sumažėjęs apetitas, pilvo skausmas, dažniausiai bambos srityje, gali padažnėti tuštinimasis, o svarbiausia – įkyrus naktinis, dažnai ir dieninis, išangės niežulys.

Žmogus kasosi niežtinčias vietas, kiaušinėliai patenka ant pirštų, į panages, jų pribyra ant patalynės.

Sergantis enterobioze asmuo blogai miega, dėl išangės nusikasymo ir bakterijų patekimo į žaizdeles gali atsirasti pūlinukai.

Spalinės gali būti ir dantų griežimo bei šlapimo nelaikymo priežastimi. Tokia helmintų invazija vaikams gali tęstis mėnesiais, kadangi mažieji dar neturi higieninių įgūdžių ir pirštus bei žaislus dažnai kiša į burną taip pakartotinai įnešdami invaziją.

Netirti ir negydyti vaikai bei suaugę asmenys yra ilgalaikiai infekcijos nešiotojai ir ligos sukėlėjų platintojai kolektyvuose, šeimose, baseinuose, mokyklose ir kitur. Taip nuo sergančiųjų užsikrečia sveiki vaikai ir suaugusieji. Šia liga serga tik žmonės, tačiau gyvūnai spalinių kiaušinėlius gali pernešti ir jie patenka ant šeimininkų rankų.

Gydantis enterobiozę reikia įsidėmėti dar vieną dalyką – medikamentai sunaikina tik gyvas spalines, kiaušinėlių vaistai neveikia.

Daiva Veitienė pataria, kad metodiškai teisingai paimtas tepinėlis nuo perianalinių raukšlių garantuoja rezultatų patikimumą. Todėl geriausia, kai mėginius paima specialistai. Norint išsitirti dėl enterobiozės reikėtų atvykti ryte, neapsiplovus sėdmenų ir geriau nesituštinus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.