Kosulio gydymo klaidos baigiasi liūdnai, o išgelbėti gali netikėta ir skani priemonė

Kosulys saugo organizmą nuo bakterijų ir virusų, mat taip pašalinami dirgikliai iš kvėpavimo sistemos. Tačiau jei kosėjate gana ilgai, tai – ženklas, kad laikas apsilankyti pas gydytoją.

Šokoladas yra dar geresnis vaistas, gydantis nuo kosulio, nei medus su citrina.<br> 123rf nuotr. montažas.
Šokoladas yra dar geresnis vaistas, gydantis nuo kosulio, nei medus su citrina.<br> 123rf nuotr. montažas.
Šokoladas yra dar geresnis vaistas, gydantis nuo kosulio, nei medus su citrina.<br> 123rf nuotr. montažas.
Šokoladas yra dar geresnis vaistas, gydantis nuo kosulio, nei medus su citrina.<br> 123rf nuotr. montažas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 14, 2019, 12:22 PM

Kelios klaidos apkars

Pagrindinė kosulio priežastis yra kvėpavimo takų uždegimas, tačiau jį sukelti gali ir daugybė kitų ligų. Dėl kosulio gali būti kalta virusinė arba bakterinė infekcija, sezoninės alergijos, svetimkūniai, ar padidėjęs skrandžio rūgštingumas, taip pat rūkymas.

Kosėti galima ir dėl slogos, mat kai sloga gausi, sekretas gali nutekėti ir į ryklę, sukeldamas kosulį.

Sekreto nutekėjimas gali vykti ir esant adenoidų uždegimui. Tuomet ir pasireiškia vadinamasis mišrusis kosulys – dienos metu pasireiškia lengvas drėgnas kosulys, vakare prieš miegą – stipresnis, o ryte atkosėjamas sekretas.

Kosulį slopinančius vaistus reikia naudoti tik paskyrus gydytojui, kuris įvertina paciento būklę ir kosulio priežastį. Ūminis kosulys gali tęstis 7–14 dienų. Tačiau jeigu kosulys tęsiasi ilgai – būtina gydytojo konsultacija.

Į medikus kreiptis būtina, jei kamuoja lėtinės plaučių ligos ar kiti lėtiniai susirgimai, pacientas kosėja ilgiau nei 3 savaites, trūksta oro ar kvėpuojant girdėti švokštimas, kosėjant pasirodo kraujo ar rudų skreplių, jei kosulys greitai stiprėja. Jei ligos metu atsiranda kosulys naktį, pasikonsultuoti su šeimos gydytoju taip pat būtina.

Pasak medikų, viena dažniausių klaidų – kai žmonės, stengdamiesi kosulį kuo greičiau išsigydyti, vartoja antibiotikus. Stiprus kosulys, kamuojantis kitais požiūriais sveiką suaugusįjį, dažniausiai būna virusinis, jam gydyti antibiotikų nereikia.

Dar viena klaida, kai, esant sausam kosuliui, žmogus stengiasi paversti jį drėgnu ir geria acetilcisteino klasės vaistus, ar kitokius preparatus, kurie didina skreplių kiekį. Šiuos vaistus reikia pradėti gerti tik tada, kai gydytojas išsiaiškina kosulio priežastis, fiziologiją ir bronchų laidumo būklę.

Sauso kosulio periodu geriami gleives skystinantys vaistai erzina kvėpavimo takus ir žmogus dar smarkiau kosėja. Tad patiems gydytis kosulį tikrai rizikinga.

Kai vargina ūminis kosulys, patartina vartoti daugiau „karštųjų vaistų“: pipirų, česnako, imbiero. Jie veikia kaip antioksidantai, didina seilių išsiskyrimą, skystina sekretą ir taip palengvina kosulį.

Netinkamai gydomo ar ignoruojamo kosulio pasekmės gali būti skaudžios. Pasireiškia krūtinės ląstos ir pilvo sienos skausmas, miego sutrikimai, balso pakimimas, gali atsirasti vėmimas po kosulio, šlapimo nelaikymas, nuovargis, galvos skausmas ir net galimi šonkaulių lūžiai. Todėl kai tik įmanoma, reikia kreiptis į gydytoją.

Gali padėti šokoladas

Mes visi girdėjome, kad medus ir citrina puikiai gydo kosulį. Kvėpavimo takų specialistas, profesorius Alynas Morice'as sako, kad šokoladas yra dar geresnis vaistas gydantis nuo kosulio. Šį teiginį patvirtino tyrimu.

Ir tai yra ne šiaip tyrimas, o vienas didžiausių kada nors atliktų kosulio gydymo būdų tyrimas Europoje. Jis patvirtino, kad vaistai nuo kosulio, kuriuose yra kakavos, yra žymiai geresni už standartines mikstūras.

Lyginamasis tyrimas parodė, kad pacientai, vartoję vaistus, kurie pagaminti kakavos pagrindu, pajuto žymų pagerėjimą vos po dviejų dienų. Šiame tyrime dalyvavo 163 pacientai, jis vyko realiomis sąlygomis, o jo rezultatai bus išspausdinti moksliniame žurnale per artimiausius metus.

Tai jau ne pirmas tyrimas, kuris rodo, kad šokoladas ramina kosulį. Seniau Karališkojo Londono koledžo mokslininkai buvo nustatę, kad kakavoje esantis alkaloidas teobrominas geriau malšina kosulį nei kodeinas, kuris jau seniai naudojamas gaminant vaistus nuo kosulio.

O nauji bandomieji vaistai leido žymiai sumažinti kosulio dažnį bei pagerinti sergančiojo miegą vos per dvi dienas. Pacientai galėjo žymiai greičiau nustoti vartoti vaistus, kadangi kosulys išnyko.

Idėja, kad šokoladas gydo kosulį, skamba beprotiškai, tačiau mokslininkai mano, jog jo nauda slypi kakavos savybėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?