Ispanijoje dirbantis lietuvis gydytojas paaiškino, kuo baisus koronavirusas: apsikrėsti juo gresia visiems

Daktaras Mindaugas Gudelis, dirbantis Ispanijos „Barcelona“ futbolo klubo gydytoju, pasidalijo savo, kaip mediko, žiniomis apie koronavirusą COVID-19.

Daktaras Mindaugas Gudelis, dirbantis Ispanijos „Barcelona“ futbolo klubo gydytoju, pasidalijo savo, kaip mediko, žiniomis apie koronavirusą COVID-19.<br>Stop kadras ir asmeninio albumo nuotr.
Daktaras Mindaugas Gudelis, dirbantis Ispanijos „Barcelona“ futbolo klubo gydytoju, pasidalijo savo, kaip mediko, žiniomis apie koronavirusą COVID-19.<br>Stop kadras ir asmeninio albumo nuotr.
Daktaras Mindaugas Gudelis, dirbantis Ispanijos „Barcelona“ futbolo klubo gydytoju, pasidalijo savo, kaip mediko, žiniomis apie koronavirusą COVID-19.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daktaras Mindaugas Gudelis, dirbantis Ispanijos „Barcelona“ futbolo klubo gydytoju, pasidalijo savo, kaip mediko, žiniomis apie koronavirusą COVID-19.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Koronavirusas gali 14 dienų tūnoti organizme be jokių simptomų.<br>123rf nuotr.
Koronavirusas gali 14 dienų tūnoti organizme be jokių simptomų.<br>123rf nuotr.
Koronaviruso epidemijos metu karantinas yra būtinas. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronaviruso epidemijos metu karantinas yra būtinas. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas gali 14 dienų tūnoti organizme be jokių simptomų.<br>123rf iliustr.
Koronavirusas gali 14 dienų tūnoti organizme be jokių simptomų.<br>123rf iliustr.
Dėl koronaviruso ligoninėse gali pritrūkti vietų.<br>123rf nuotr.
Dėl koronaviruso ligoninėse gali pritrūkti vietų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 16, 2020, 9:17 PM, atnaujinta Mar 17, 2020, 12:52 PM

Gydytojas papasakojo, kuo šis virusas pavojingas, prognozavo, kad šiuo virusu susirgsime mes visi, deja, ne visiems vienodai pasireikš jo simptomai.

M.Gudelis įspėjo: daliai žmonių susidūrimas su šiuo virusu gali būti lemtingas, o kartu paaiškino, kodėl karantinas yra gyvybiškai svarbus.

„Matau, kad trūksta informacijos, arba šia informacija yra spekuliuojama“, – kalbėjo daktaras M.Gudelis savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje įkeltame vaizdo įraše, pažadėjęs pasidalinti mokslinėmis ir praktinėmis žiniomis, kurias gavo iš savo kolegų Ispanijoje.

Gydytojas pridūrė, kad paskleisdamas šią informaciją nenorintis nieko gąsdinti.

Kodėl koronavirusas yra toks pavojingas?

„Viruso pavojingumą nulemia trys faktoriai: viruso užkrečiamumo vektorius, sergamumas ir mirtingumas.

Koronaviruso užkrečiamumo vektorius yra tarp 1,5 ir 2,5. Tai yra praktiškai tris kartus didesnis negu gripo“, – pastebėjo daktaras.

Blogiausia, palyginti su kitais virusais, su koronavirusu yra tai, kad jis, anot M.Gudelio, mūsų kūne gali slypėti dvi savaites, nesukeldamas jokių simptomų ir problemų, tačiau per šį laiką jo užkratas gali pasklisti į aplinką ir kitiems žmonėms.

„Maždaug per 2-3 mėnesius mes visi persirgsime šiuo virusu. Ir kas nutiks?

Paprastas pavyzdys: jeigu susirgs 1000 žmonių, praktiškai 900 iš jų neturės jokių simptomų: nei karščiavimo, nei galvos skausmo, nei kosulio.

Į šią grupę patenka jauni žmonės, neturėję jokių problemų, ir vaikai.

Kas nutiks su likusiais 100 žmonių? 80 jų turės gripo požymius, tai yra – karščiavimą, galvos skausmą, raumenų skausmą. Tai gali tęstis maždaug 2-3 savaites ir jie pasveiks.

O likusiems 20 žmonių tikriausiai prireiks ligoninės pagalbos: 15-a iš jų bus paguldyti dėl plaučių uždegimo komplikacijų, kai prireiks gydymo antibiotikais, kortizonu, deguonimi, bronchodilatatoriais, o likusiems penkiems prireiks Intensyvios terapijos skyriaus pagalbos.

Čia 3 iš jų tikriausiai numirs, o 2 likę ateityje gali turėti sunkių plaučių fibrozės komplikacijų ir jiems gali prireikti net plaučių transplantacijos operacijos“, – galimus scenarijus nupiešė daktaras M.Gudelis.

Kodėl per koronavirusą svarbus yra karantinas?

„Palyginti su gripu didžioji populiacijos dalis, ypatingai vyresni žmonės, yra nuo jo paskiepyti.

Gripas sukelia negalavimus per 5-6 mėnesius.

O koronavirusas tarsi banga – per 2-3 mėnesius užkrečia visus ir kas tada nutinka su ligoninėmis?

Aš neturiu duomenų apie ligonines Lietuvoje, todėl galiu papasakoti, kas ir kaip vyksta Ispanijoje.

Pavyzdžiui, Ispanijoje gyvena maždaug apie 40 milijonų žmonių. Vadinasi, apie 4 milijonai žmonių turės vadinamą simptominę šio viruso formą.

3,2 mln. persirgs gripu ir pasveiks namuose, o 600 tūkstančių bus paguldyti į ligonines dėl vadinamosios plaučių uždegimų komplikacijos ir gydomi ligoninėje.

200 tūkstančių bus paguldyti į Intensyvios terapijos skyrių.

Ispanijoje yra iš viso apie 200 tūkstančių vietų ligoninėse ir 3,8 tūkstančio vietų Intensyvios terapijos skyriuose.

Vadinasi, tikroji problema nėra pats virusas, bet vadinamosios jo epidemiologinės savybės, kurios gali sukelti vadinamą sveikatos apsaugos sistemos griūtį.

Tai nutiko Italijoje, kur pritaikomos, bent jau šiuo metu, karo ligoninės taisyklės: kai atsilaisvina viena vieta ligoninėje, jos laukia net 7 žmonės, todėl gydytojas iš jų turi pasirinkti: kurį guldyti į ligoninę ir išgelbėti.

Šeši likusieji važiuoja namo. Jiems pasakoma, kad atvažiuos gydytojas, kad jiems nusiųs deguonies, bet dažniausiai nei gydytojas atvyksta, nei deguonis“, – liūdnai konstatavo medikas.

M.Gudelis paaiškino, kad dirbant taip, kaip šiuo metu Italijoje, paprastai pasirenkama gelbėti sveikus, anksčiau nesirgusius žmones.

„Mes šios griūties laukiame balandžio pradžioje, kada tikrai susidursime su realiomis problemomis Ispanijoje“, – sakė M.Gudelis.

Nuo ko priklauso koronaviruso komplikacijos?

„Pirmiausia jos priklauso nuo viruso kiekio, kuris patenka į mūsų kūną ir, aišku, nuo žmogaus genetinių savybių. Čia turbūt nieko negalime padaryti“, – sakė gydytojas.

Tad kodėl turėtume per karantiną sėdėti namie?

„Pirmiausia tam, kad, kai užsikrėsime šiuo virusu, jo kiekis mūsų kūne būtų kuo mažesnis ir taip galėtume persirgti jį vadinama asimptomine arba tiesiog paprasta gripo forma ir, kad mums nereikėtų kreiptis į ligonines pagalbos.

Tokiu būdu mūsų gydytojai galės priimti visus sunkius ligonius ir suteikti jiems tinkamą pagalbą.

Todėl nepanikuokime, būkime ramiai namuose, nevažinėkime visuomeniniu transportu, neskraidykime, nevažinėkime traukiniais, neikime į susirinkimus, kur daug žmonių – koncertus, restoranus.

Tiesiog būkime atsakingi“, – paragino gydytojas M.Gudelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.