Karantinas apsunkino kraujo vėžiu sergančio vaiko gydymą: pasakė, kaip jis dabar jaučiasi

Kraujo vėžiu sergantiems pacientams karantinas dėl koronaviruso pandemijos – labai daug nerimo keliantis reiškinys. Tokie pacientai ir jų artimieji ne tik baiminasi dėl menko atsparumo infekcijoms, bet ir dėl galimybės gauti būtinąjį gydymą.

Galiausiai kaulų čiulpų ląstelės transplantacijai atkeliavo „Spartan“ lėktuvu.<br> Lrytas.lt nuotr.
Galiausiai kaulų čiulpų ląstelės transplantacijai atkeliavo „Spartan“ lėktuvu.<br> Lrytas.lt nuotr.
R. Čekauskienė patikino, kad onkohematologiniai ir toliau bus gydomi, nebus nurašyti. Tiesa, reikia suprasti, kad gydymas vyksta kitaip.<br> V.Balkūno nuotr.
R. Čekauskienė patikino, kad onkohematologiniai ir toliau bus gydomi, nebus nurašyti. Tiesa, reikia suprasti, kad gydymas vyksta kitaip.<br> V.Balkūno nuotr.
Galiausiai kaulų čiulpų ląstelės transplantacijai atkeliavo „Spartan“ lėktuvu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Galiausiai kaulų čiulpų ląstelės transplantacijai atkeliavo „Spartan“ lėktuvu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Galiausiai kaulų čiulpų ląstelės transplantacijai atkeliavo „Spartan“ lėktuvu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Galiausiai kaulų čiulpų ląstelės transplantacijai atkeliavo „Spartan“ lėktuvu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Galiausiai kaulų čiulpų ląstelės transplantacijai atkeliavo „Spartan“ lėktuvu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Galiausiai kaulų čiulpų ląstelės transplantacijai atkeliavo „Spartan“ lėktuvu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Galiausiai kaulų čiulpų ląstelės transplantacijai atkeliavo „Spartan“ lėktuvu.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Galiausiai kaulų čiulpų ląstelės transplantacijai atkeliavo „Spartan“ lėktuvu.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 2, 2020, 6:10 PM, atnaujinta Apr 2, 2020, 11:05 PM

Tačiau medikai ramina – būtinybei esant pasitelkiamos visos įmanomos pajėgos ir kaulų čiulpų transplantacijos atliekamos laiku.

Santaros klinikos ketvirtadienio popietę transliavo nuotolinį pokalbį „Kraujo vėžys ir COVID-19“ su ligoninės Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro vyresniąja gydytoja hematologe Rita Čekauskiene ir Vaikų onkohematologijos centro vadove doc. Jelena Rascon.

Onkohematologiniai pacientai, pasak specialisčių karantino laikotarpiu baiminosi, kad gali būti atidėtos tam tikros procedūros. Tačiau baimės – nepagrįstos, mat ligoninės ir toliau teikia kaulų čiulpų transplantacijas, kurių negalima atidėti. Taikomas ir visas kitas būtinasis gydymas.

Teko pasitelkti karines oro pajėgas

R. Čekauskienė pripažino, kad visi: ir pacientai, ir medikai patyrė iššūkių. Ypač prasidėjus karantinui.

„Prasidėjus karantinui buvo suplanuotos 2 kaulų čiulpų transplantacijos, viena iš jų atlikta vaikui. Buvo pradėta hemoterapija, kad prigytų donoro kraujodara. Ląstelių paprastai vykstama atvežti reisiniais lėktuvas.

Prasidėjus karantinui, situacija pasikeitė dramatiškai, nes reisiniai lėktuvai buvo atšaukti. Antžeminis transportas negelbėjo dėl grūsčių pasienyje.

Labai džiaugiamės, kad prisidėjo karinės oro pajėgos, onkohematologinių pacientų organizacijos, net ambasada Vokietijoje ir galiausiai ląstelės transplantacijai atkeliavo „Spartan“ lėktuvu. Operacijos sėkmingai įvykdytos“, – apie iššūkius pasakojo Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro vyresnioji gydytoja hematologė.

J.Rascon paaiškino, kad vaikas sirgo ūmia leukemija, atsparia įprastiniam gydymui, todėl delsti nebuvo galima.

„Transplantacija tokiais atvejais ypatinga tuo, kad turi būti atliekama, kai pacientas geros būklės arba ji praranda prasmę. Todėl atidėti transplantacijos buvo neįmanoma. Paruošiamoji chemoterapija buvo pradėta, įdėtos neeilinės pastangos. Džiaugiamės, kad vaikas jaučiasi gerai, yra geros nuotaikos, pradėjo atsigauti, ląstelės prigijo“, – patikino medikė.

Gydymas vyksta kitaip

R. Čekauskienė patikino, kad onkohematologiniai ir toliau bus gydomi, nebus nurašyti. Tiesa, reikia suprasti, kad gydymas vyksta kitaip.

„Pacientus reikia bandyti nuraminti, visos paslaugos teikiamos, būtini patikrinimai vyksta, tačiau jei galima juos atidėti, dėl pacientų saugumo – atidedame.

Pacientai priklauso rizikos grupei ir su tuo reikia sutikti. Gydymo korekcijų be pasitarimo draudžiame daryti. Gydymas būtinas. Didesnė rizika pacientui iškils, jei liga progresuos.

Skyriaus pacientus stengiamės nuraminti, skiriame daug dėmesio pacientų ir personalo apsaugai, kad virusas ten nepatektų. Lankytojams draudžiama laikytis, dirbame rotuojančiu režimu.

Išmokome ir naujų dalykų: pabelsti į palatą, pacientai jau žino, kad turi pasiruošti – užsidėti kaukes. Daugiau skambiname į palatas, kalbame per atstumą. Jei nėra reikalo – retiname vizitus. Pacientus saugome ne tik karantino laikotarpiu“, – pasakojo gydytoja.

Ji pridūrė, kad esant įtarimui ir prieš gulant į ligoninę, visiems onkohematologiniams pacientams atliekamas COVID-19 testas. O išleistiems į namus pacientams būtina griežta saviizoliacija.

„Duomenys riboti, tačiau užsikrėtus virusu, onkohematologinių pacientų prognozės blogesnės. Pacientai, sergantys plaučių onkologinėmis ligomis, taip pat turi didesnę riziką, jų mirtingumas didesnis.

Tiesa, daug mirčių atvejų (nuo koronaviruso – red.) neaprašyta, kadangi medikai ypač saugo tokius pacientus.

Kraujo vėžys nėra viena liga – tai grupė ligų, tad vienareikšmiškai sunku pasakyti, kokios šiuo metu tokių pacientų prognozės. Tačiau jos atitinka pasaulines prognozes. Turime daug inovatyvių vaistų, terapijų, atliekami klinikiniai tyrimai. Kraujo vėžys seniai nebe nuosprendis“, – teigė R.Čekanauskienė.

Ji paragino jaučiančiuosius nerimą pacientus kreiptis į Santaros klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro psichologus, kurie konsultuoja nuotoliniu būdu.

Medikė pridūrė, kad inovatyvių vaistų kompensavimo problemų kaip buvo prieš karantiną, taip ir liko. Todėl jos turės bus sprendžiamos ateityje.

Vaikams kiek sudėtingiau

Vaikų onkohematologijos centro vadovė doc. Jelena Rascon pripažino, kad vaikams kiek sudėtingiau iškentėti karantiną.

„Mūsų pacientai, jų tėvai jaučia didelį nerimą tokioje situacijoje, ar viskas bus saugu, ar nepritrūks vaistų ir t.t. Skiriame daug dėmesio pokalbiui su pacientais, mūsų tarnybos veikia, dedamos visos pastangos, kad jų būklė nenukentėtų. Tačiau svarbu prisiminti, kad saugumo priemonės labai svarbios. Pacientai namuose privalo laikytis griežtos izoliacijos. Su kaimynų vaikais onkohematologine liga sergantys ar neseniai pasveikę vaikai neturėtų žaisti. Saugiausia būti namuose.

Buvimą stacionare vaikai taip pat išgyvena sunkiai, jų negali aplankyti šeimos nariai, neveikia žaidimo kambarys, nevyksta emocinio palaikymo renginiai, kad pacientams būtų lengviau pakelti ne tik fizinius, bet ir emocinius skausmus. Tačiau visi surėmę pečius stengiamės“, – kalbėjo docentė.

„Italijoje buvo užfiksuota atvejų, kad koronavirusas diagnozuotas sergantiems onkologiniais susirgimais vaikams. Buvo 5 tokie atvejai. Tačiau pacientai nenukentėjo. Tik, kaip ir minėjome, ir kolegos pabrėžia, kad vaikams reikalinga neeilinė izoliacija ir medikų priežiūra“, – sakė J.Rascon.

Medikė patikino, kad karantino laikotarpiu vaistų tiekimas nesutriko. Pacientai gauna ir personalizuotą biologinę terapiją, visas gydymas tęsiamas, o atsakymai iš Valstybinės ligonių kasos medikus pasiekia labai operatyviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.