Kretingiškei vėžys smogė dvigubai: mintyse jau planavo savo laidotuves

Kretingiškė Aldona Kerpytė visada buvo aktyvi moteris, užėmė atsakingas pareigas, daug ir intensyviai dirbo. Deja, būdama vos 39-ių metų, moteris sužinojo, kad serga kiaušidžių vėžiu ir buvo priversta sustabdyti visus darbus. Tuomet ji dar nenutuokė, kaip ši liga pakeis jos asmeninį ir profesinį gyvenimą. Aldona neslepia, kad iš pradžių mintyse net planavo savo laidotuvės, tačiau vėliau jos gyvenimas iš esmės pasikeitė.

 A.Kerpytė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Kerpytė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Kerpytė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Kerpytė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 1, 2020, 3:38 PM

Prieš 20 metų Aldona gyveno aktyvų profesinį gyvenimą, kuris jai teikė džiaugsmą ir pilnatvę. Moteris tuo metu dirbo Kretingos savivaldybės Motiejaus Valančiaus viešosios bibliotekos direktore, organizavo renginius ir svajojo pastatyti naują, modernesnę biblioteką Kretingoje. Laikui bėgant, intensyvus darbas Aldoną vis labiau sekino, o ir džiaugsmas pamažu slopo, tačiau apie onkologinę ligą ji dar neįtarė.

„Vieną kartą vežiau draugę pas ginekologę ir susimąsčiau pati pasitikrinti sveikatą. Tada paaiškėjo, jog vizitas toli gražu nebuvo eilinis – gydytoja aptiko kiaušidžių vėžį ir mano gyvenimas tą dieną pasikeitė. Buvo sunku suvokti, kas darosi ir mintyse pradėjau planuoti savo laidotuves“, – prisimena moteris.

Trečios stadijos kiaušidžių vėžys buvo pirmas smūgis Aldonai. Antrasis ją pasiekė vos po trijų metų, kai moteris sužinojo, kad serga krūties vėžiu. Nors sėkmingai su juo kovojo ir laikėsi gydytojų rekomendacijų, krūties vėžys nepasidavė ir atsinaujino dar kartą.

Išgirdusi onkologinės ligos diagnozę moteris nieko nelaukė ir, kad ir kaip būtų gaila, turėjo nutraukti darbus bibliotekoje, sustabdyti savo aktyvų gyvenimą ir pradėti gydymą. Tuo metu Aldona net neįtarė prie kokių gyvenimo ir profesijos pokyčių ją prives ši liga.

Ryžtingus pokyčius paskatino noras bendrauti

Kai kurie žmonės yra linkę vėžį išgyventi vienatvėje, tačiau Aldonai visada norėjosi su kuo nors pasidalinti savo mintimis apie ligą. Ji susilaukė didžiulio artimųjų palaikymų, tačiau, pasak jos, trūko žmogaus, kuris būtų panašesnis į ją – taip pat kovotų su onkologine liga.

„Prisimenu, kai pradėjau lankytis pas gydytoją Alvydą Česą, paklausiau jo, ar Klaipėdoje nėra kokių nors onkologinius ligonius vienijančių organizacijų. Gydytojas pasakė, kad kol kas niekas nesiėmė tokios iniciatyvos, tačiau aš galėčiau būti ta, kuri sutelktų vėžiu sergančius pacientus ir suteiktų galimybę jiems tarpusavyje pasidalinti savo emocijomis“, – prisimena Aldona.

Nors tuo metu moteris jautėsi tam nepasirengus, ją padrąsino kitos pacientės, kurios taip pat susidūrė su šia liga. Kartu jos nusprendė įkurti Klaipėdos apskrities moterų, sergančių onkologinėmis ligomis, draugiją „Zunda“, kuri veikė ligoninės patalpose.

Pastebėjus didelį dvasinės pagalbos poreikį, po metų bendraminčiai pradėjo rinktis pranciškonių misionierių vienuolyne Kretingoje ir susibūrė į Vilties piligrimų bendruomenę. Praėjus dvejiems metams Aldona vėl susirgo krūties vėžiu, tačiau aktyvios veiklos nenutraukė, bendruomenė ją labai palaikė.

Organizacijai toliau sėkmingai gyvuojant, bendruomenėje gimė mintis pastatyti pagalbos centrą onkologiniams ligoniams ir jų šeimos nariams. Šiandien Aldona vadovauja Šv. Pranciškaus onkologijos centrui Klaipėdoje ir visus sergančius kviečia neslopinti savo emocijų, o dalintis jomis su likimo broliais ir sesėmis.

Pagalba ir sergantiems, ir jų artimiesiems

Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos chemoterapijos klinikos vadovas, gydytojas onkologas Alvydas Česas gerai prisimena Aldonos istoriją ir tai, kaip drąsi ir veikli moteris nepabūgo ir 2005 metais kartu su broliais pranciškonais, vadovaujant broliui Benediktui, įkūrė Šv. Pranciškaus onkologijos centrą, kuriame suteikiama psichologinė ir dvasinė pagalba onkologiniams pacientams ir jų artimiesiems.

„Prisimenu, kai kartą dalyvavau onkologijos centro organizuotuose pusryčiuose, apsidariau ir apsidžiaugiau, kad aplink mane sėdi ne tik sergantys, bet ir vėžį nugalėję pacientai. Kartu leisdami laiką, onkologiniai pacientai mato gyvus pavyzdžius, kaip žmonės pasveiksta ir tai juos įkvepia“, – sako A. Česas.

Pasak onkologijos centro įkūrėjos ir direktorės Aldonos, šiame centre laukiami visi onkologinėmis ligomis sergantys pacientai, jie nebūtinai turi būti krikščioniškų pažiūrų, nekeliami jokie specialūs reikalavimai. Bendruomenė noriai priima sergančiuosius ir jų artimuosius, rengia įvairius užsiėmimus ir paskaitas.

Visuomenė kviečiama atsigręžti į onkologinius pacientus

Kiekvieną pavasarį Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija įgyvendina iniciatyvą „Sužydėjusi viltis“ (angl. „Blossom of Hope“), kuria siekiama pagerinti ankstyvą krūties vėžio diagnostiką.

Tačiau šiemet, pasikeitus pasaulinei situacijai, keitėsi ir iniciatyvos siekis. Labdaros renginiui persikėlus į virtualią erdvę, internete vykstančiuose aukcionuose bus renkamos lėšos, skirtos įsigyti baktericidinius UV recirkuliatorius, kurie gali padėti apsaugoti onkologinius ligonius nuo virusų ir infekcijų.

Pasak A. Česo, onkologinių pacientų imlumas infekcijoms visada yra didesnis nei aplinkinių žmonių. Todėl onkologinę pagalbą teikiančiose įstaigose COVID-19 pandemijos metu kreipiamas ypač didelis dėmesys į pacientų ir personalo saugą centruose.

„Mes atskiriame pacientų srautus – karščiuojantys ir besimptomiai, performuojame bendro naudojimo patalpas ir laukiamuosius, atliekame dezinfekavimo procedūras, pacientai nuolat testuojami dėl COVID19 infekcijos. Tačiau absoliučios saugos nėra, todėl reikia žiūrėti į geriausius pavyzdžius pasaulyje, kur onkologinių pacientų saugai taikomos ne tik minėtos priemonės, bet ir naujausios technologijos, prietaisai. Vienas iš šių prietaisų, kuris veikia baktericidiškai yra UV recirkuliatorius“, – sako A. Česas.

Mediko teigimu, tokie įrenginiai yra labai reikalingi onkologinių ligoninių bendrose patalpose, kur dažniausiai susirenka sunkiai sergantys pacientai. Onkologiniai pacientai negali praleisti savo vizitų pas gydytojus ir turi nuolat savimi rūpintis, todėl plintant pasaulinei pandemijai svarbu užtikrinti, kad jie būtų kuo labiau apsaugoti.

Iniciatyvos „Sužydėjusi viltis“ virtualaus labdaros aukciono tiesioginė transliacija vyks gegužės 2 d. 19 val. Visa informacija apie galimybę dalyvauti aukcione ir prisidėti prie paramos skelbiama Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos interneto svetainėje (iwavilnius.com/blossom-of-hope).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.