Unikalios dantų atkūrimo metodikos – jų pradininko Lietuvoje įkurtoje klinikoje

Daugiau kaip prieš 20 metų sukurta unikali gydymo metodika „visi ant keturių“ padarė perversmą pasaulyje gydant dantis praradusius pacientus. Pirmasis Lietuvoje šį revoliucinį dantų atkūrimo ant implantų būdą pristatė ir savo praktikoje sėkmingai taikė žinomas Lietuvoje gydytojas odontologas Bronius Sidaravičius. Deja, šio puikaus profesionalo tarp mūsų jau nėra, bet jo pastangomis į Lietuvą atkeliavę novatoriški prarastų dantų atkūrimo sprendimai toliau sėkmingai taikomi Vilniuje jo įkurtoje odontologijos klinikoje. 

Gydytoja R.Pedišienė.<br> Partnerio nuotr.
Gydytoja R.Pedišienė.<br> Partnerio nuotr.
Gydymo metodika „visi ant keturių“ leidžia visus vieno žandikaulio dantis atkurti tik ant 4 implantų.<br> Partnerio nuotr.
Gydymo metodika „visi ant keturių“ leidžia visus vieno žandikaulio dantis atkurti tik ant 4 implantų.<br> Partnerio nuotr.
 Partnerio nuotr.
 Partnerio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Diana Jaura

Jun 15, 2020, 9:00 AM, atnaujinta Jun 15, 2020, 2:31 PM

„Tęsiame klinikos įkūrėjo B.Sidaravičiaus pradėtus darbus ir puoselėjame jo įskiepytas vertybes. Unikalūs, pacientams maksimaliai patogūs, patikimi ir ilgaamžiai dantų atkūrimo ant implantų metodai bei ypatingas dėmesys kokybei – tiek kalbant apie gydymo paslaugų lygį, tiek apie bendravimą su pacientais – išlieka mūsų pagrindiniu prioritetu“, – sakė prieš 25 metus Vilniaus senamiestyje, Klaipėdos gatvėje, įkurtos klinikos vadovas Tomas Sidaravičius.

25 veiklos metai, unikalios metodikos ir 9000 dėkingų pacientų

„Mano brolis buvo tikras Lietuvos implantologijos pradininkas ir novatorius. Jis nebijojo iššūkių, tikėjo pažangos jėga, dėjo maksimalias pastangas, kad mūsų šalį pasiektų tai, kas galėtų geriausiai patenkinti dantis praradusių pacientų poreikius, – sakė T.Sidaravičius. – Savo įgytomis teorinėmis ir praktinėmis žiniomis jis dosniai dalijosi su kolegomis, publikavo mokslinius straipsnius, organizavo mokymus studentams bei gydytojams.“

Unikalūs dantų atkūrimo ant implantų sprendimai, kuriuos pirmasis prieš 18 metų pradėjo propaguoti ir praktikoje taikyti B.Sidaravičius, buvo tikra revoliucija Lietuvos odontologijoje. Jo dėka į Lietuvą atkeliavo ne tik dantis praradusių pacientų išsigelbėjimu tapusi „visi ant keturių“ metodika, bet ir kiti progresyvūs sprendimai – momentinis implantavimas (kai implantas sriegiamas iš karto po danties pašalinimo), momentinis apkrovimas (kai laikinieji dantys tvirtinami iš karto po implantų įsriegimo), implantavimo procedūros tikslumą ir patikimumą padedančios užtikrinti kompiuterinės technologijos ir daugelis kitų naujovių.

„Apskaičiavome, kad per 25 klinikos veiklos metus padėjome beveik 9000 pacientų. Didelė dalis jų jau buvo praradę viltį turėti tvirtus ir patikimus dantis ir po sėkmingo gydymo gautus rezultatus vadino tiesiog stebuklu, – džiaugėsi T.Sidaravičius. – Manau, svarbų vaidmenį čia suvaidino ir tai, kad greta modernumo bei pažangos niekada nepamiršome glaudaus emocinio ryšio su pacientu svarbos. Bronius nuolat kartojo, kad tik gydytojo bei paciento tarpusavio pasitikėjimas, dėmesys, pagarba, vidinis pozityvumas, tikėjimas gerais rezultatais gali užtikrinti sėkmingą gydymą. Savo ypač šiltu bendravimu su pacientais jis užkrėtė visą klinikos komandą.“

Klinikos įkūrėjo darbus tęsia jo bendražygiai

 

Pasak T.Sidaravičiaus, šiandien klinikos kolektyvas ir dauguma jos pacientų jau yra kaip šeimos nariai, gydytis čia ateina net trys kartos – nuo senelių iki anūkų.

„Esame labai dėkingi savo pacientams už jų lojalumą ir pasitikėjimą. Ketvirtis amžiaus – tikrai nemažas laikotarpis. Per jį įgyta daug patirties, patirta daug pokyčių. Kartais jie buvo labai džiuginantys, o kartais – skaudūs, – sakė T.Sidaravičius. – Labai gaila, kad mano brolio Broniaus jau nėra šalia mūsų, bet jo idėjos neliko pamirštos, o pradėtus darbus tęsia jo buvę mokiniai ir visas klinikos kolektyvas.“

Dantis klinikoje implantuoja gydytoja burnos chirurgė Rasa Pedišienė. Šiandien klinikoje ji atlieka įvairaus sudėtingumo implantavimo procedūras – pradedant nuo pavienių dantų atkūrimo ir baigiant daug žinių ir patyrimo reikalaujančiomis bedančių pacientų dantų atkūrimo operacijomis.

„Puiki chirurgė, profesionali, patikima, atsargi, supratinga, bendraujanti. Moka sukurti pacientui jaukią aplinką.“ Tokius atsiliepimus apie gydytoją galima rasti internete. Prieš 15 metų R.Pedišienė baigė aukštuosius odontologijos mokslus ir po kelerių metų įgijo burnos chirurgo specializaciją. Baigusi privalomus mokslus papildomai studijavo, stažavosi.

„Tikiu, kad tikrasis būdas tapti laimingiems yra mylėti savo darbą ir juo mėgautis. Tuo, manau, mes esame panašūs su klinikos įkūrėju B.Sidaravičiumi, kuris yra sakęs, kad jam svarbiau ne pelningiau panaudoti savo darbo laiką, o pajusti malonumą ir gėrį, – sakė R.Pedišienė. – Darbas jo įkurtoje klinikoje yra didelis privalumas ir kartu pareiga bei atsakomybė. Turime dirbti, galvoti, bendrauti ir jausti, kaip mokė jis.“

„Visi ant keturių“ – daugumos dantų netekusiems gydyti

„Minimalus gydymo laikas, maksimalus fizinis bei emocinis patogumas pacientui, sumažėjusios gydymo sąnaudos“, – taip trumpai pagrindinius „visi ant keturių“ gydymo metodikos privalumus įvardijo gydytoja burnos chirurgė R.Pedišienė.

Taikant „visi ant keturių“ gydymo metodiką visi vieno žandikaulio dantys per vieną vizitą atkuriami tik ant 4 implantų. Sriegiami implantai ir ant jų iš karto ar kitą dieną tvirtinami nauji laikinieji dantys, kurie maždaug po pusmečio pakeičiami nuolatiniais. Tokiu būdu per vieną dieną gali būti atkurti tiek vieno, tiek abiejų žandikaulių dantys.

Taikant šią metodiką naudojama speciali kompiuterinė 3D technologijomis pagrįsta programa, kuri leidžia preciziškai tiksliai suplanuoti ir atlikti chirurginę dantų implantavimo procedūrą, minimalizuoti gydymo laiką ir užtikrinti greitą, neskausmingą ir sklandų gijimą.

„Svarbu pažymėti, kad nuo pirmos dienos, kai yra atliekama implantavimo procedūra, iki pat naujų nuolatinių dantų pritvirtinimo žmogus yra su laikinaisiais dantimis, o tai reiškia, kad jis visą tą laiką gali gyventi aktyvų ir visavertį gyvenimą, – pabrėžė R.Pedišienė. – Metodikos taikymo tyrimai rodo, kad net 95 proc. pacientų, kuriems buvo pritaikyta ši metodika, yra patenkinti savo naujais dantimis ir net 98 proc. rekomenduotų šį gydymą kitiems.“

Seminaras pacientams – viskas apie dantų atkūrimą ir nemokami tyrimai

Klinikos vadovo teigimu, viena pagrindinių klinikos kolektyvo darbo vertybių išlieka gražaus, atviro, pasitikėjimu ir žiniomis grįsto dialogo su pacientu užmezgimas.

„Todėl labai kviečiame birželio 25 dieną atvykti į mūsų klinikoje organizuojamą nemokamą seminarą pacientams: susipažinti, sužinoti, asmeniškai pabendrauti, užduoti rūpimus klausimus ir iš- sklaidyti galbūt dar turimas baimes ar abejones dėl dantų gydymo implantais, – sakė T.Sidaravičius. – Seminaras – puikus būdas per trumpą laiką gauti maksimaliai daug informacijos visais rūpimais dantų atkūrimo klausimais.“

Tuos, kuriems ši data nėra tinkama ar kurie norėtų asmeniško susitikimo su gydytoju, klinikos vadovas pakvietė registruotis į nemokamą konsultaciją. „Visą liepą jas teiksime nemokamai. Be to, tiek seminaro dalyviams, tiek užsiregistravusiems į nemokamas konsultacijas liepos mėnesiui nemokamai atliksime burnos sveikatos tyrimus rentgenu ir sudarysime dantų gydymo planą“, – ragino jis.

„Esame be galo dėkingi klinikos įkūrėjui gydytojui B.Sidaravičiui už jo nuveiktą milžinišką švietėjišką, mokomąją veiklą ir įkvepiantį asmeninį pavyzdį. Suteikti žmogui naują galimybę oriai ir visavertiškai gyventi – toks buvo jo gyvenimo darbų tikslas. Tęsiame juos, kasdien stengdamiesi savo darbą atlikti vis geriau. Mūsų pacientai taip pat yra ir mūsų mokytojai. Siekis jiems padėti – tai yra mūsų klinikos veiklos variklis – panašu, kad amžinas“, – baigdamas pokalbį sakė klinikos vadovas T.Sidaravičius.

 

„Minimalus gydymo laikas, maksimalus fizinis bei emocinis patogumas pacientui, sumažėjusios gydymo sąnaudos“, – pagrindinius „visi ant keturių“ gydymo metodikos privalumus įvardija gyd. R.Pedišienė. „Minimalus gydymo laikas, maksimalus fizinis bei emocinis patogumas pacientui, sumažėjusios gydymo sąnaudos“, – pagrindinius „visi ant keturių“ gydymo metodikos privalumus įvardija gyd. R.Pedišienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.