Šlapimo nelaikymas vargina ir jaunas moteris

Remiantis statistika, Lietuvoje šlapimo nelaikymas vargina apie 300 tūkst. moterų. Nors daugelio manymu, tai – tik vyresnio amžiaus moterų sveikatos problema, specialistų teigimu, su nevalingo šlapimo ištekėjimo bėdomis susiduria kas šešta trisdešimtmetė ir kas trečia penkiasdešimtmetė.

Dauguma moterų dėl šlapimo nelaikymo patiria psichologinį diskomfortą, bendravimo sunkumus, dažna atsisako mėgstamų užsiėmimų, vengia tolimų kelionių, atsiriboja nuo draugų, sutrinka jų lytinis gyvenimas.<br>123rf nuotr.
Dauguma moterų dėl šlapimo nelaikymo patiria psichologinį diskomfortą, bendravimo sunkumus, dažna atsisako mėgstamų užsiėmimų, vengia tolimų kelionių, atsiriboja nuo draugų, sutrinka jų lytinis gyvenimas.<br>123rf nuotr.
Medicinos centro „Northway“ gydytoja akušerė ginekologė dr. Lina Mockevičienė.<br>„Northway“ nuotr.
Medicinos centro „Northway“ gydytoja akušerė ginekologė dr. Lina Mockevičienė.<br>„Northway“ nuotr.
Medicinos centro „Northway“ gydytoja akušerė ginekologė dr. Lina Lenkutytė-Matkevičienė.<br>„Northway“ nuotr.
Medicinos centro „Northway“ gydytoja akušerė ginekologė dr. Lina Lenkutytė-Matkevičienė.<br>„Northway“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 21, 2020, 9:01 AM

Dauguma moterų dėl šlapimo nelaikymo patiria psichologinį diskomfortą, bendravimo sunkumus, dažna atsisako mėgstamų užsiėmimų, vengia tolimų kelionių, atsiriboja nuo draugų, sutrinka jų lytinis gyvenimas.

Nors šis sveikatos sutrikimas turi didelę įtaką gyvenimo kokybei, sukelia rimtų socialinių, higienos problemų, apie jį vengiama kalbėti net su artimiausiais žmonėmis.

Remiantis statistika, penktadalis moterų, susidūrusios su šlapimo nelaikymu, nieko nežino apie galimus gydymo metodus.

Apie tai, kas lemia šį sveikatos sutrikimą, į kokius simptomus nederėtų numoti ranka, kodėl labai svarbu laiku kreiptis į specialistus ir kaip veiksmingai išspręsti šią problemą, pasakoja medicinos centro „Northway“ gydytojos akušerės ginekologės Lina Lenkutytė-Matkevičienė ir dr. Lina Mockevičienė.

Dažniausiai pasitaikantis šlapimo nelaikymo tipas – įtampos šlapimo nelaikymas

Pasak L.Lenkutytės-Matkevičienės, beveik pusei moterų, besiskundžiančių šlapimo nelaikymu, jis nevalingai išteka kūnui įsitempus ar fizinio krūvio metu – tai vadinama įtampos šlapimo nelaikymu..

Ši sveikatos problema pasireiškia tada, kai susilpnėja šlapimo pūslę laikantys dubens dugno raumenys, ir šlapimo pūslę palaikanti svarbi atrama nebeveikia taip, kaip turėtų, todėl, spaudimui padidėjus, šlapimas išteka.

Juokiantis, šokinėjant, kosint arba keliant ką nors sunkaus, padidėja spaudimas šlapimo pūslei, ir dubens dugno raumenys negali pakankamai susispausti, kad sulaikytų visą šlapimą. Paprastai išbėga tik mažas šlapimo kiekis.

Šios problemos priežastys gali būti šlaplės uždarymo spaudimo sumažėjimas, tarpvietės raumenų silpnumas arba šių dviejų mechanizmų derinys, atsirandantys dėl nėštumų, gimdymo traumų metu pažeistų tarpvietės raumenų, operacijų, menopauzės, sunkaus fizinio darbo, aktyvaus sporto nulemtų raumenų, nervų sistemos ir dubens diafragmos pažeidimų.

Įtampos šlapimo nelaikymas pagal sunkumą skirstomas į lengvą, vidutinį ir sunkų.

Esant pirmo laipsnio šlapimo nelaikymui, jis prateka susidarančio didesnio slėgio pilve metu – kosint, čiaudint, juokiantis.

Antrojo laipsnio nelaikymas pasireiškia fizinio aktyvumo metu, sportuojant, šokant, lipant laiptais, lytiškai santykiaujant, keliant sunkius daiktus.

Trečiuoju laipsniu laikomi atvejai, kai šlapimas nevalingai išsiskiria verčiantis ant šono lovoje, keliantis iš jos ar net esant ramybės būsenoje.

Kada vertėtų sunerimti ir kreiptis į specialistus

„Svarbu suprasti, kad šlapimo nelaikymo problema neišnyks pati savaime, todėl, kai moteris pajaučia, kad šlapimo nelaikymas jai tampa nepatogumu, ji turėtų kreiptis į specialistus, kad būtų paskirtas gydymas“, – rekomendavo patyrusi gydytoja.

Dr. Lina Mockevičienė pataria kreiptis į specialistus, jei šlapimas pradeda ištekėti juokiantis, čiaudint, kosint, sportuojant ar šokinėjant ant batuto.

Pasak jos, moterys ne tik gėdijasi prabilti šia tema, bet dažnai nežino, kur ieškoti pagalbos, į kokį specialistą kreiptis.

Kasdien nešiodamos įklotus, jos bando šią problemą spręsti pačios. Tačiau taip tik sumažinamas diskomfortas, bet sveikatos sutrikimas niekur nedingsta ir toliau progresuoja.

Vėliau šlapimo nelaikymas tampa didžiule socialine problema, moterys vengia bendravimo, vakarėlių, pramogų.

Tai sukelia joms savivertės, nepilnavertiškumo jausmą bei neigiamai veikia šeimos santykius, seksualinį gyvenimą, moters libido.

„Taigi, pirmiausia, ką reikia padaryti, – tai nelaukti ir kreiptis pagalbos į gydytoją. Gydymo būdų yra ne vienas. Kokį gydymą skirti, gydytojas pasiūlys individualiai įvertinęs kiekvienos pacientės situaciją“, – pabrėžė patyrusi specialistė.

Kaip gydomas įtampos šlapimo nelaikymas

Svorio sumažinimas ir pratimai dažnai padeda suvaldyti šią būklę. Todėl, pasak akušerių-ginekologių, įtampos šlapimo nelaikymo gydymą rekomenduojama pradėti nuo gyvensenos keitimo.

Koreguojami ligos rizikos veiksniai: mityba, skysčių vartojimas, svoris, žalingi įpročiai. Gali būti rekomenduojami specialūs dubens raumenų, padedančių sulaikyti šlapimą, stiprinimo pratimai.

Šios priemonės ne tik apsaugo nuo šlapimo nelaikymo progresavimo, bet ir neleidžia nusileisti dubens organams

Gyvenimo būdo bei svorio korekcija, raumenų stiprinimas tinka esant bet kokiam šlapimo nelaikymui, tuo tarpu medikamentai ar operacija priklauso nuo sutrikimo tipo.

Vardijant šlapimo nelaikymo gydymo būdus, gydytojos išskyrė itin efektyvias procedūras naujos kartos lazeriu.

„Šiai problemai spręsti operacija ne visada yra būtina: esant lengvam ir vidutinio sunkumo šlapimo nelaikymui – pakanka atlikti atstatomąją lazerinę procedūrą.

Šlapimo nelaikymo gydymas lazeriu – pažangi, vos 15-20 min. procedūra ženkliai pagerinanti moters gyvenimo kokybę. Jos metu kartais gali būti jaučiamas lengvas perštėjimas, maudimas, tačiau tai nesukelia didelio diskomforto.

Gydymo rezultatas pastebimas iš karto. Lazeriu paveiktuose audiniuose sutrumpėja jungiamojo audinio molekulės (kolagenas), taip gaunamas pakėlimo, susiaurinimo efektas. Struktūros sutrumpėja, o jų prisitvirtinimo taškai prie kaulų nepakinta“, – pasakojo dr. L.Mockevičienė.

Sutrumpėdamas ir įsitempdamas jungiamasis audinys pakelia virš jos esančią šlapimo pūslę. Taip pat yra suaktyvinamos ląstelės, sintetinančios kolageną, bei sužadinamas naujų kraujagyslių formavimasis, taip sustiprinamas jungiamasis audinys.

Priklausomai nuo šlapimo nelaikymo sunkumo, optimaliam rezultatui pasiekti reikia 1-3 procedūrų. Po jų moteris vėl gali džiaugtis pilnaverčiu gyvenimu.

„Šlapimo nelaikymo gydymas lazeriu labai efektyvus gydymą pradėjus laiku, pasireiškus pirmiesiems simptomams, kai liga neužleista.

Tiesa, šis gydymo būdas tinka ne visoms moterims. Jis netinka turinčioms didelį viršsvorį, sergančioms cukriniu diabetu, daug rūkančioms moterims, nėščiosioms. Taip pat jo negalima taikyti sergant ūmiais uždegimais, onkologinėmis ligomis“, – įspėjo L.Lenkutytė-Matkevičienė.

Baigdamos pokalbį, gydytojos palinkėjo moterims rūpintis savimi, ir, susidūrus su nemalonia šlapimo nelaikymo problema nebijoti kreiptis pagalbos į specialistus, kurie tikrai gali padėti.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su „Northway“ medicinos centrais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.