Kalėdinis stebuklas: per vieną parą Lietuvoje užregistruoti trys organų donorai

Gruodžio 21-ąją, pirmadienį, trijose šalies ligoninėse užfiksuoti trys organų donorai. Neišmatuojamos vertės išankstinės Kalėdinės dovanos – taip galima įvardinti transplantacijų operacijas, kurios atliktos inkstų ir ragenų laukusiems recipientams.

Gruodžio 21-ąją, pirmadienį, trijose šalies ligoninėse užfiksuoti trys organų donorai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Gruodžio 21-ąją, pirmadienį, trijose šalies ligoninėse užfiksuoti trys organų donorai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2020, 3:20 PM

Nacionalinio transplantacijos biuro prie Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai pirmadienį koordinavo net tris potencialių donorų atvejus. Toks donorų skaičius per parą yra pakankamai retas, kasmet tokių atvejų pasitaiko vos po vieną ar du. Yra buvę atvejų, jog per vieną parą registruoti net ir keturi organų donorai. Paskutinis toks atvejis fiksuotas prieš penkerius metus.

Potencialūs donorai užregistruoti Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose bei Klaipėdos jūrininkų ligoninėje.

VUL Santaros ir LSMUL Kauno klinikose transplantacijoms tiko registruotų donorų inkstai bei ragenos. Recipientai informuoti apie atsiradusius tinkamus organus bei audinius, jie iškviesti organų persodinimo operacijoms, kurios atliktos tose pačiose klinikose.

Tinkamų inkstų ir ragenų laukiančių pacientų yra daugiausiai, šios transplantacijos ir yra atliekamos dažniausiai. Šiuo metu inkstų transplantacijos dar laukia 122 žmonės, ragenų – 130 žmonių.

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje potencialaus donoro artimieji paaukoti velionio organus donorystei atsisakė. Galutinį sprendimą dėl tinkamų organų dovanojimo donorystei visada priima mirusiojo artimieji. Skaudžią netekties valandą tokį sprendimą priimti nėra lengva, ypač, jeigu šeimoje šia tema niekada nebuvo diskutuota ir nebuvo aiški mirusiojo valia. Bet koks šeimos narių sprendimas yra gerbiamas.

Nacionalinis transplantacijos biuras prie SAM šį įtemptą, tačiau šventinį laukimo laiką kviečia įprasminti pasirašant sutikimą Donoro kortelei gauti bei taip išreikšti palaikymą oraganų donorystei. Tai padaryti galima internetu: https://ntb.lt. Apie priimtą sprendimą reikėtų informuoti savo artimuosius, kad jiems būtų žinoma Jūsų valia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.