Naujas inovatyvus profilaktinis migrenos gydymas padės išvengti priepuolio jam dar neprasidėjus

Migrenos paplitimas pasaulyje yra didesnis nei diabeto, epilepsijos ir astmos kartu paėmus. Tai liga, atimanti iš žmonių darbingumą ir labai įtakojanti jų kasdienį gyvenimą.

Migrena dažniausiai serga 20–50 metų žmonės, moterims liga pasireiškia 3 kartus dažniau nei vyrams.
Migrena dažniausiai serga 20–50 metų žmonės, moterims liga pasireiškia 3 kartus dažniau nei vyrams.
Migrena dažniausiai serga 20–50 metų žmonės, moterims liga pasireiškia 3 kartus dažniau nei vyrams.<br>Unsplash.com nuotr.
Migrena dažniausiai serga 20–50 metų žmonės, moterims liga pasireiškia 3 kartus dažniau nei vyrams.<br>Unsplash.com nuotr.
Migrena dažniausiai serga 20–50 metų žmonės, moterims liga pasireiškia 3 kartus dažniau nei vyrams.<br>123rf.com
Migrena dažniausiai serga 20–50 metų žmonės, moterims liga pasireiškia 3 kartus dažniau nei vyrams.<br>123rf.com
Migrena dažniausiai serga 20–50 metų žmonės, moterims liga pasireiškia 3 kartus dažniau nei vyrams.<br>Shutterstock nuotr.
Migrena dažniausiai serga 20–50 metų žmonės, moterims liga pasireiškia 3 kartus dažniau nei vyrams.<br>Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 20, 2021, 10:16 AM

Ilgą laiką migrenos prevencinio gydymo metodai buvo nespecifiniai šiai ligai. Siekiant pagerinti pacientų, kenčiančių nuo migrenos priepuolių daugiau nei keturias dienas per mėnesį, gyvenimo kokybę, buvo sukurtas naujas terapinis gydymas, galintis sumažinti priepuolių dažnį ir skausmo intensyvumą.

Migrenos charakteristikos

Migrena dažniausiai serga 20–50 metų žmonės, moterims liga pasireiškia 3 kartus dažniau nei vyrams. Ši liga nuo paprasto galvos skausmo skiriasi tuo, kad 90% atvejų ji įtakoja pacientų gyvenimo kokybę, darbingumą – žmonės negali normaliai dirbti ir atlikti įprastos kasdienės veiklos, kuri būtų įmanoma paprasto galvos skausmo metu.

Migreną nuo įprasto galvos skausmo skiria keli veiksniai:

1) intensyvus, pulsuojantis galvos skausmas, dažniausiai pasireiškiantis vienoje galvos pusėje;

2) pykinimas ir vėmimas;

3) jautrumas šviesai, garsams, kvapams;

4) skausmas trunka nuo 4 iki 72 valandų;

5) simptomai lydimi „auros“- laikinas neryškus matymas, rankų ir kojų tirpimas, kalbos sutrikimai.

Lėtinė migrena pacientui diagnozuojama tuomet, kai jis skundžiasi galvos skausmu daugiau nei 15 dienų per mėnesį, iš kurių ne mažiau 8-ių – skausmas turi migrenos simptomų, ir tai kartojasi mažiausiai 3 mėnesius iš eilės.

Migrenos gydymo galimybės

Kartojantis galvos skausmams pacientas turi kreiptis į šeimos gydytoją ar gydytoją neurologą. Yra išskiriamos dvi gydymo galimybės:

1) terapija migrenos priepuolio metu, kai, jau prasidėjus migrenos priepuoliui, skiriami skausmą malšinantys vaistai

2) prevencija, kuri sumažina migrenos priepuolių dažnumą ir sunkumą skausmui dar neprasidėjus.

Tradiciniai migrenos gydymo metodai

Pirmo pasirinkimo vaistai skausmui malšinti dažiausiai yra analgetikai, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo bei skausmą malšinantys vaistai, kurie vaistinėse parduodami be recepto.

Jei šie vaistai nepadeda, siūlomas triptanų grupės vaistas – specialus receptinis vaistas skausmui malšinti migrenos priepuolio metu. Tačiau jis tinka ne visiems pacientams, kadangi, kaip ir kiekvienas vaistas, turi savo indikacijas, kontraindikacijas ir galimą šalutinį poveikį.

Iki šiol profilaktinėje terapijoje buvo naudojamos trys pagrindinės vaistų grupės: vaistai, skirti epilepsijos gydymui, antidepresantai ir kraujospūdį / pulsą reguliuojantys vaistai, tačiau klinikinė praktika parodė, kad jų veiksmingumas migrenos profilaktikai nėra pakankamas. Tai, taip vadinami, nespecifiniai vaistai migrenos profilaktikai.

Tik apie 14% pacientų profilaktiškai gydė migreną, kadangi pasirinkti profilaktiniai metodai arba nebuvo veiksmingi, arba sukėlė nepageidaujamą šalutinį poveikį.

Naujas migrenos gydymo metodas

Lietuvoje jau yra naujas migrenos profilaktinis gydymas, skirtas pacientams, kuriems migrenos priepuoliai kartojasi mažiausiai 4 dienas per mėnesį.

Nauja terapija yra pagrįsta poveikiu į CGRP, t.y. su kalcitonino genu susijusį peptidą, dalyvaujantį migrenos skausmo grandinėje. Žinoma, kad migrenos priepuolio metu CGRP kiekis padidėja ir inicijuojama skausmo grandinė.

Vaistas, veikiantis į CGRP, veikia į ligą sukėlusią priežastį ir, skirtingai nuo nespecifinių vaistų, naudojamų migrenos profilaktiniam gydymui, tiesiogiai neįtakoja paciento nuotaikos, kraujospūdžio, pulso ritmo ir kt.

Vaistą paprasta ir patogu naudoti, nes jis yra automatiniame vienkartiniame švirkštiklyje, užpildytame veikliąja medžiaga. Pacientas, apmokytas, kaip naudotis automatiniu švirkštikliu, galės tęsti gydymą namuose. Tai taupys paciento bei slaugytojų ir gydytojų laiką.

Apsilankykite https://www.teva.lt/rupinames-sveikata internetiniame puslapyje ir sužinokite daugiau apie migreną bei kitas lėtines ligas.

Teva kuriami vaistai padeda gydyti daugiau nei 200 milijonus žmonių visame pasaulyje. Mes žinome, jog už kiekvieno paciento slypi istorija. Šie iššūkiai mus įkvepia rasti sprendimus, padedančius kovoti su sveikatos problemomis. Mes taip pat žinome, jog lėtinės ligos daro įtaką pacientų gyvenimui viena ar kita prasme.

Būtent todėl ir sukūrėme Rūpinamės Sveikata – vietą, kurioje rasite daugybę naudingos informacijos apie šias ligas, pacientų istorijas bei dar daugiau. Čia taip pat rasite naudingų patarimų, kurie padės jums išvengti sveikatos problemų bei su jomis kovoti.

FRE-LT-NP-00024

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su „Teva Baltics“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?