Plastinei operacijai pasiryžusi Aušra: „Po dviejų gimdymų nebegalėjau žiūrėti į savo kūną“

Per metus Lietuvoje gimdo apie 25 tūkst. moterų, kurios susiduria su kokiais nors kūno pokyčiais. Deja, daliai moterų jie būna negrįžtami – taip nutiko ir vilnietei Aušrai, susilaukusiai dviejų vaikų. 

Praėjus aštuoneriems metams po antrojo gimdymo moteris suprato, kad problema neišsispręs, tad kreipėsi į plastikos chirurgus. <br>Pranešimo spaudai nuotr.
Praėjus aštuoneriems metams po antrojo gimdymo moteris suprato, kad problema neišsispręs, tad kreipėsi į plastikos chirurgus. <br>Pranešimo spaudai nuotr.
Praėjus aštuoneriems metams po antrojo gimdymo moteris suprato, kad problema neišsispręs, tad kreipėsi į plastikos chirurgus. <br>Pranešimo spaudai nuotr.
Praėjus aštuoneriems metams po antrojo gimdymo moteris suprato, kad problema neišsispręs, tad kreipėsi į plastikos chirurgus. <br>Pranešimo spaudai nuotr.
Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Mantas Sakalauskas<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Mantas Sakalauskas<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-03-10 11:57

„Nuo pirmojo gimdymo, jau 20 metų, nebuvau patenkinta savo kūnu, o paskutiniu metu visiškai neturėjau motyvacijos. Ryte pažvelgusi į veidrodį pamatydavau tai, ko matyti nenoriu. Taip prasidėdavo kiekviena diena“, – prisiminė moteris.

Kūnas pasikeitė drastiškai

Motinystė siejama su džiaugsmu ir nauju gyvenimo etapu, o nėštumo nulemti kūno pokyčiai priimami kaip neišvengiami. Vis dėlto, šiuolaikinė moteris nori būti sau graži, gerai jaustis savame kūne ir neturėtų būti pasmerkta likti su savo problema. Tokio požiūrio laikosi ir 44-erių Aušra, pasiryžusi pilvo bei krūtų plastikos procedūrai. Tiesa, šiam pokyčiui moteriai prireikė laiko.

„Visą gyvenimą buvau liekna, per abu nėštumus priaugau mažai svorio. Vis dėlto, vaikai gimė nemaži, ir tai smarkiai atsiliepė mano kūnui. Visą laiką tikėjausi, kad kūnas atsistatys, tačiau pokyčiai buvo drastiški: prasiskyrę pilvo raumenys, bambos išvarža, susiformavęs odos perteklius pilvo srityje, išsipūtęs pilvas ir nukarusios krūtys“, – pasakoja Aušra.

Moteris dirba grožio srityje, todėl domėjosi įvairiomis alternatyvomis kūno formoms atgauti: darėsi masažus, radijo bangų procedūras. Bandė ir sportuoti, tačiau dėl išvaržos jausdavo skausmą, o ir rezultatų nebuvo matyti.

Pasiryžti pokyčiams paskatino kitos moterys

Praėjus aštuoneriems metams po antrojo gimdymo moteris suprato, kad problema neišsispręs, ir kreipėsi į „Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoją Mantą Sakalauską.

Jis rekomendavo vadinamąją „mommy makeover“ procedūrą, kurios metu buvo išspręstos visos moters problemos: atlikta pilvo plastika ir liemens zonos liposukcija, susiūtas įtrūkimas pilve, išoperuota išvarža, įtraukta bamba ir atstatyta krūtinės forma.

Pribręsti operacijai Aušrą įkvėpė jos klientės, jau praėjusius šiuos pokyčius. „Jos geriau jautėsi, gražiau atrodė, kai aš tuo tarpu net pliaže nusirengti nedrįsdavau. Aplinkiniams ir vyrui atrodžiau graži moteris, tačiau pati dėl savo kūno jaučiausi blogai – tarsi būčiau likusi viena su savo problema“, – sako Aušra.

Daugiausia įtakos turi genetika

Anot plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo M. Sakalausko, tokios problemos kaip Aušros pakankamai dažnos, tai rodo ir pilvo plastikos procedūrų populiarumas: „Taip nutinka, nes daugiausia krūvio nėštumo metu tenka moters pilvui, kas gali lemti ryškius šios srities pakitimus: prasiskyrusius pilvo raumenis, po gimdymo susiformavusį odos perteklių, kuomet laisva oda nebesusitraukia ir lieka išsitampiusi. Nėštumas bei gimdymas neretai atsiliepia ir krūtinei, kuomet, ištuštėjus krūtims, dėl laisvos odos jos svyra žemyn.“

M. Sakalausko teigimu, tai, ar moters kūnas po gimdymo gali atsistatyti, lemia keletas veiksnių: „Pirmiausia, rečiau su tokiomis problemomis susiduria tos, kurios iki gimdymo aktyviai sportavo. Taip pat svarbu, kiek moteris svėrė prieš gimdymą, kokio amžiaus gimdė. Poveikio turi ir buvusių gimdymų skaičius, taip pat, ar vienu metu buvo laukiamasi vieno ar daugiau vaikučių.“

Vis tik didžiausios įtakos kūno pokyčiams turi genetika. Audiniams stangrumo suteikia elastinas bei kolagenas, ir, jei moteris šių baltymų genetiškai turi per mažai, nėštumo metu audiniai išsitempia ir nebeatsistato.

Kaip atpažinti, ar pokyčiai negrįžtami

Anot M. Sakalausko, kiekviena moteris turi duoti laiko savo kūnui atsistatyti – po nėštumo pakitusi hormoninė sistema susibalansuoja praėjus maždaug pusmečiui nuo baigimo maitinti krūtimi. Jei nustojus maitinti ir pradėjus sportuoti pilvo forma nesikeičia, galima įtarti, kad yra perteklinės odos ir prasiskyrė pilvo raumenys.

„Tokiu atveju galimi keli sprendimai, priklausomai nuo problemos: klasikinės pilvo plastikos metu siuvami pilvo raumenys, o viršutinėje pilvo dalyje nusiurbama dalis riebalų.

Tuo atveju, jei po gimdymo nukrito daug svorio, odos perteklius sutvarkomas atliekant vertikalų pjūvį. Retais atvejais prireikia ir atvirkštinės pilvo plastikos, jei susiformuoja audinių perteklius virš bambos“, – sako plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Vaizdas geresnis nei prieš gimdymą

M. Sakalausko teigimu, minėtos pilvo plastikos operacijos yra optimaliausias sprendimas, norinčioms atgauti buvusias formas. Tiesa, tai sudėtinga procedūra, todėl reikia nusiteikti, kad fizinis krūvis bus apribotas iki dviejų mėnesių, iki dešimties dienų bus jaučiamas pilvo veržimas, gali pasitaikyti nugaros skausmų.

„Vis tik šie nepatogumai yra laikini, o pasiekti rezultatai netgi gali būti geresni, nei kūnas atrodė iki gimdymo“, – sako plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Tai, kad reikia skirti laiko reabilitacijai, pasakoja ir Aušra: „Moterims būtina nusiteikti ne tik būsimiems rezultatams, tačiau ir gijimo laikotarpiui. Gerėti pradeda sparčiai, vis tik diskomfortas, ypač pilvo srityje, juntamas ilgai, kurį laiką negali miegoti ant šono, dirbti įvairių darbų.

Nepaisant to, labai džiaugiuosi, kad tam ryžausi. Žinau, kad galutinis rezultatas išryškės vasarą, tačiau jau dabar esu labai patenkinta. Manęs visi klausia, kas nutiko, kodėl aš tokia atjaunėjusi, sulieknėjusi ir švytinti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.