Motinystė – stebuklas, po kurio dažna moteris apsilanko plastikos chirurgo kabinete

Nėštumas ir motinystė yra ypatinga būsena moters gyvenime, ir ją kiekviena išgyvena skirtingai. Deja, dažnai neatsiejamas šio stebuklo palydovas yra pakitusios kūno formos, su kuriomis psichologiškai moteriai labai sudėtinga susitaikyti.

Dažnai neatsiejamas motinystės stebuklo palydovas yra pakitusios kūno formos<br> 123rf nuotr.
Dažnai neatsiejamas motinystės stebuklo palydovas yra pakitusios kūno formos<br> 123rf nuotr.
Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Mantas Sakalauskas.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Mantas Sakalauskas.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Patricija Jovaišaitė

Mar 18, 2021, 10:00 AM

Augančiam vaisiui reikia vis daugiau vietos pilvo ertmėje, o vienintelė vieta, kuri gali temptis, sukurdama daugiau erdvės didėjančiai gimdai, yra priekinė pilvo siena, kurios raumenys neretai neatlaikę spaudimo prasiskiria.

„Nėštumo metu pilvo raumenys atpalaiduojami hormonų, tad po gimdymo svarbu juos pamažu vėl sutvirtinti. Tai rekomenduojama pradėti daryti su specialisto pagalba, nes netinkamai atliekami pratimai gali tik pabloginti situaciją. Sportas ne visada padeda grąžinti dailų pilvą, ypač tokiais atvejais, kai diastazė (raumenų prasiskyrimas) ganėtinai plati, taip pat, kai atsiradęs odos perteklius. Su šia problema susiduria nemenka dalis besilaukiančių moterų, o ją papildo ir kitas fiziologinis pokytis – nukarusi pilvo oda.

Tokiu atveju atliekama ne tik diastazės korekcija, bet ir pilvo odos bei poodžio pašalinimas – pilvo plastika“, – sako „Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Mantas Sakalauskas. Jis pasakoja, kad neretai prasiskyrusius raumenis jungiančioje vietoje gali susiformuoti išvarža. Jei iki nėštumo ir gimdymo moteriai buvo atliktos laparoskopinės operacijos, tokiu atveju tai ne tik estetikos, bet ir sveikatos problema, kurią kartais sprendžia pilvo chirurgai.

Pooperacinis periodas nėra lengvas

Medikas pasakoja, kad operacijos metu suartinami ir susiuvami išsiskyrę raumenys, pašalinama perteklinė oda, o likusi įtempiama. Dažnai pacientei prireikia ir riebalų nusiurbimo pilvo, juosmens ar nugaros srityse, o tai reiškia, kad organizmas patiria nemažą traumą, po kurios gijimas nėra toks spartus, kaip dažniausiai norėtųsi. Nemažai moterų, anot M. Sakalausko, jam pasakoja apie gana sunkų atsigavimą po šios operacijos, ir tai labai normalu.

„Žinoma, kad atsigavimas užtrunka. Įsivaizduokite, kad mes išdaliname audinius nuo pilvo apačios iki pat šonkaulių, nupjauname dalį odos, koreguojame raumenų prasiskyrimą, o vėliau viską vėl susiuvame. Natūralu, kad po operacijos moteriai kurį laiką sunku judėti – traumuoti audiniai sukelia skausmą, tad susiduriu su atvejais, kai moteris pareiškia, kad nejudės, o po operacijos tiesiog gulės.

Tokia nuostata klaidinga – judėti būtina jau tą pačią dieną, kad būtų mažesnė trombų susidarymo tikimybė, o ir judant tikrai mažiau skauda. Taip pat paliekame drenų riebalų nusiurbimo vietose, jais pasišalina nereikalingi audinių skysčiai. Taip, žinau, kad nei pjūviai, nei siūlės, nei drenai judėti nepadeda, bet posakis, kad grožis reikalauja aukų, yra tikra tiesa.

Tad reikia morališkai pasiruošti, kad gerą mėnesį bus sunkiau judėti – bent dvi savaites teks vaikščioti pasilenkus į priekį, nes kitaip bus juntamas skausmas pjūvio, kuris dažniausiai formuojamas virš gaktos, vietoje. Bet kai moteris vaikšto pasilenkusi į priekį, pavargsta nugaros raumenys, skauda juosmens sritį po liposukcijos, tad judėjimas nėra pats lengviausias, bet judėti būtina, tai skatina greitesnę reabiltaciją“, – sako plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Taip pat bent du mėnesius būtina dėvėti kompresinį rūbą, su kuriuo moteris jau atsibunda po operacijos – jis mažina tinimą. Tam, beje, taip pat labai tinka limfodrenažiniai masažai. „Žinoma, visi šie veiksniai yra didelis diskomfortas, tačiau ilgainiui nepatogumai pasimiršta, ypač, kai po kelių mėnesių veidrodyje jau matomas rezultatas, kad ir ne galutinis. Plokščias pilvas padeda pamiršti ir tai, kad kurį laiką, kol žaizda nesugyja, miegoti tenka pusiau sėdomis.

Moteris, iškentėjusi nėštumo metu patiriamus nesklandumus, išgyvenusi gimdymą, mano akimis, yra tiesiog gamtos stebuklas. Kiekvieną kartą konsultuodamas pacientes, turinčias liekamųjų reiškinių pilvo srityje po gimdymo, jaučiu palengvėjimą, nes žinau, kad po mano atliktos operacijos jų formos bei savijauta pagerės, akys vėl pradės spindėti, o į namus grįš dar viena laiminga moteris, mama, žmona“, – šypsosi medikas.

Prieš naujus gyvenimo iššūkius – poilsis

Šiuo metu gydytojas Mantas su besilaukiančia žmona atostogauja Lietuvos pajūryje, sako, labai pasiilgęs laiko dviese ir nekantrauja sulaukti gimsiančio kūdikio.„Suprantu, kad viskas mūsų šeimos gyvenime pasikeis iš esmės – tapsime priklausomi nuo naujojo namų šeimininko, tačiau šis jausmas, jo laukimas yra labai geras.

Stengiamės su žmona kiek įmanoma prasmingiau ir turiningiau praleisti laiką iki didžiųjų gyvenimo pokyčių“, – šypsena kalbant apie netrukus gimsiančią atžalą nedingsta nuo mediko lūpų. O iš karto po atostogų laukia darbai – pacientai užrašyti į priekį keliems mėnesiams, kol Mantas išeis tėvystės atostogų. Jis sako tikintis, kad grįžęs į darbus dar geriau supras pagimdžiusias moteris ir jų kasdienybę – tėvystės patirtis pravers, ir medikas tiki tapsiantis dar geresniu specialistu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.