Siunčia džiugią žinią: šią nemalonią odos ligą jau galima pažaboti

Žvynelinė, dar vadinama psoriaze, yra lėtinė odos liga, kuri didele dalimi yra paveldima. Jei abu tėvai serga sunkia žvynelinės forma, tikimybė, kad vaikas sirgs šia liga, yra gana nemaža. Nesusidūrę su psoriaze įsivaizduoja ją kaip labai užkrečiamą ligą, todėl dažnai vengia bet kokio kontakto su žmogumi, kuris serga žvyneline. Ir tai labai klaidingas požiūris, nes ši liga nėra užkrečiama.

Daugiau nuotraukų (2)

Gintarė Rožėnė

Mar 26, 2021, 10:47 AM

Žvynelinė – lėtinė, autoimuninė, sisteminė uždegiminė odos liga. Atsinaujinanti ir galinti vis pasikartoti. Ja serga daugybė žmonių visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. Ligos atsiradimą nulemia įvairūs aplinkos veiksniai ir genetika. Susirgus psoriaze, liga išlieka visą gyvenimą – pažeidžiama oda, galvos plaukuotoji dalis, kartais net nagai. Be to, žvyneline sergantieji dažniau serga ne tik odos pažeidimais, bet ir gretutinėmis ligomis: žarnyno uždegimu, kraujagyslių bei širdies ligomis ar cukriniu diabetu.

Visgi gydytoja dermatovenerologė Indrė Šaferienė sako, kad nepaisant gana nesmagiai skambančio ligos aprašymo, psoriazė nėra nei baisi, nei rykštė, nei kažkuo labai pavojinga liga. „Taip, yra sunkių žvynelinės formų, bet jų yra nedaug – tik keli procentai. Jeigu yra polinkis turėti žvynelinę, ar yra pavieniai psoriazės pabėrimai, tokia žvynelinė ir lydės žmogų per gyvenimą.

Labai retai ji tiek išplis, kad taps sunkia. Taip, sunkios formos yra iš tiesų sunkios, bėrimų tada būna daug, pažeidžiama daugiau nei 10 proc. kūno paviršiaus ploto, t. y., daugiau nei 10-15 žmogaus delnų visame kūne. Ypač sunku, kai pažeidžiamas veidas, genitalijos ar oda aplink krūtų spenelius. Tokie bėrimai yra sunkiau gydomi, sunkiau reaguoja į vaistus, ne taip lengva juos gydyti ir pasiekti, kad galėtume taikyti, pavyzdžiui, fototerapiją“, – pasakoja „Nordclinic“ gydytoja dermatovenerologė I. Šaferienė.

Yra klinikinių tyrimų, gražiai aiškinančių, kad pacientams, kuriems su gydymu buvo taikyta ir meditacija, žvynelinės gydymas buvo 30 kartų geresnis ir efektyvesnis. Turbūt labiausiai erzinantis dalykas – pasakyti „nesinervink“. Bet kaip galima sau padėti? Galbūt anksčiau nueiti miegoti, vartoti mažiau angliavandenių, ypač po pietų, su maistu vartoti daugiau aliejų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, pasitikrinti vitaminą D? Kartais cinko preparatai gerina odos būklę, stiprina mūsų imuninę sistemą.

Žvynelinės gydymas tampa vis veiksmingesnis

Žvynelinė gydoma tepant emolientus – bekvapius medicininius kremus, kurie turi tam tikrų keratolitinių (suragėjimą mažinančių) medžiagų. Be to, tai liga, kai oda greičiau atsinaujina, nes įprastai sveika oda atsinaujina kas 28 dienas, o žmonių, sergančių psoriaze, oda bėrimų vietoje atsinaujina maždaug tris kartus greičiau. Taip pat rekomenduojami šiek tiek suragėjimą mažinantys emolientai su šlapalu (urea) arba karbamidu (tai tos pačios medžiagos pavadinimas), gali būti ir su salicilo, pieno ar kitomis rūgštimis. Šios medžiagos skatina epidermį lengviau atsisluoksniuoti ir jį minkština.

Dažnai, jeigu yra tik pasausėję keliai, nedidelės, neryškios plokštelės alkūnių odoje arba minimalūs bėrimai galvos odoje, užtenka tik tų keratolitinių palaikomųjų dermatokosmetikos priemonių. „Papildomai dažnai reikalinga turėti ir vaistą, vitamino D3 analogą, priešuždegiminį vaistą. Labai rekomenduočiau jų nebijoti, nes kartais žmonės vis dar galvoja, kad nuo kortikosteroidų (hormoninio) tepaliuko ir plaukų augimas sutriks, oda suplonės ar plaukuotumas atsiras.

Bet svarbu šiuos vaistus vartoti teisingai – rinktis pakankamo stipriumo, vartoti jį trumpiau, ir ne nutraukti staiga, o tęsti palaikomuoju režimu – 2-3 kartus per savaitę ar mėnesį. Kai vaistas vartojamas palaikomuoju režimu, mes to hormono sunaudosime labai mažai.

O jei būklė negerėja, yra kitų gydymo būdų – nuo jau minėtos fototerapijos, iki sisteminių vaistų ir biologinės terapijos, kuri dabar turbūt yra pirmo pasirinkimo vaistas vidutinio sunkumo ir sunkiai žvynelinei. Lietuvoje ji taip pat naudojama, mes turime registruotus daug kur pasaulyje vartojamus vaistus.

Bet, kad galėtume skirti biologinę terapiją, žmogus turi atitikti tam tikrus sveikatos reikalavimus – žvynelinė turi būti sunkesnė, prieš tai turėtų būti išbandomi tam tikri kiti vaistai, fototerapijos metodas ir tik tada jau biologinė terapija.

Ji yra labai efektyvi, veiksmingumas viršija 90 proc., ir kai ateina žmogus, kurio 90 proc. kūno odos yra pažeista žvynelinės, o po trijų mėnesių gydymo būna likusi tik plokštelė alkūnėje, apima be galo geras jausmas. Žmogus pilnai grįžta į gyvenimą“, – šypsosi I. Šaferienė ir primena, kad žvynelinė nuo šiol nebėra nuosprendis.

Tiesiog tai dar viena liga, kurios lengvesnės formos yra labai paplitusios. Psoriazę provokuoja stresas, ji gali paūmėti nusilpus imunitetui, susirgus, trūkstant tam tikrų mikroelementų ir vitaminų, bet tai jau nebėra sunki odos liga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.