Unikalusis gama peilis: galimybės pribloškia

Kauno klinikų medikų rankose atsidūrė perversmą neurochirurgijos srityje padariusi medicinos įranga – gama peilis, kuris tapo nepakeičiamu ginklu gelbėjant sunkiai sergančių pacientų gyvybę.

 Unikalusis gama peilis: galimybės pribloškia.<br> Kauno klinikų nuotr.
 Unikalusis gama peilis: galimybės pribloškia.<br> Kauno klinikų nuotr.
 Gydytojas neurochirurgas A.Radžiūnas neabejoja, kad gama peilis atvėrė stulbinančių galimybių sėkmingai gydyti sunkiai sergančius pacientus.<br> Kauno klinikų nuotr.
 Gydytojas neurochirurgas A.Radžiūnas neabejoja, kad gama peilis atvėrė stulbinančių galimybių sėkmingai gydyti sunkiai sergančius pacientus.<br> Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 4, 2021, 8:30 AM

Gama peilis Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikoje darbą pradėjo 2019-ųjų birželį.

Nepaisant darbą stabdančio karantino, šiuo unikaliu steoreotaksinei radiochirurgijai skirtu aparatu jau atlikta daugiau kaip 800 gydymo procedūrų.

Pirmaisiais naudojimo metais vienintelis Baltijos šalyse gama peilis atskleidė visas savo galimybes ir net viršijo lūkesčius, o medikams atvėrė naują erą neurochirurgijoje.

„Skeptikai kalbėjo, kad gama peilis bus reikalingas tik 50 ligonių per metus, todėl esą tokia įranga – pernelyg didelė prabanga. Per brangu tiems žmonėms, kurie nebuvo susidūrę su tokia problema“, – kalbėjo Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos gydytojas neurochirurgas dr. Andrius Radžiūnas.

Prabilo apie naują erą. Gama peilį sukonstravo Švedijos neurochirurgas Larsas Lekselis ir biofizikas Borje Larssonas, o gydymo įstaigoje jis pradėtas naudoti 1968 metais Stokholme.

Net 192 kobalto šaltinius turintis aparatas nukreipia gama spindulius į taikinius smegenyse tik su 0,1 milimetro paklaida. Jis skirtas smegenų augliams – tiek piktybiniams, tiek nepiktybiniams – šalinti.

Visa tai atliekama gama spinduliais be chirurginės intervencijos, neatveriant kaukolės.

Operacija gama peiliu atliekama tiems pacientams, kuriems įprasta chirurginė intervencija būtų padidinusi komplikacijų riziką arba tokia operacija buvo negalima dėl sudėtingos patologijos.

Pacientas gauna labai mažą kiekį spindulių, todėl šis metodas tinka ir vaikams, nėščiosioms. Procedūra užtrunka nuo 15 minučių iki kelių valandų.

Paprastai kitą dieną pacientas gali išvykti namo. Nelieka pavojaus pakliūti infekcijai, visiškai nenukenčia sveikieji žmogaus audiniai.

Aparatas naudojamas ir gydant Parkinsono ligą, epilepsiją, degeneracines ligas.

Pasirinko naujausią kūrinį. Kauno klinikose naudojamas Švedijos įmonėje „Elekta“ pagamintas gama peilis „Icon“ yra naujausios, penktos, modifikacijos. Jame integruotas pleištinis kompiuterinis tomografas, kuris praplečia panaudojimo galimybes.

„Iki šiol ir gydytojų nuostatose likusi 3 centimetrų riba, kai dar galima taikyti gama peilį galvos smegenų navikams. Su gama peiliu „Icon“ tokio apribojimo nebeliko. Galima gydyti ir labai didelių matmenų darinius“, – kalbėjo neurochirurgas A.Radžiūnas.

Pasaulyje gama peilis ypač sėkmingai naudojamas daugybinėms galvos smegenų metastazėms, gerybiniams navikams, kraujagyslių rezginiams ar kavernomoms gydyti.

Pasak A.Radžiūno, per šiuos pusantrų darbo metų Kauno klinikose gama peiliu išgelbėta ne viena gyvybė.

„Visos Lietuvos progresyviausi gydytojai stebi puikius ypač sunkių ligonių gydymo rezultatus ir siunčia pacientus gydyti gama peiliu.

Bendradarbiaujant su Lietuvos didžiųjų miestų pagrindiniais onkologiniais centrais pacientų srautai nuolat didėja“, – pasakojo gydytojas.

Geresnio gydymo tiesiog nėra. Jam itin džiugu, kad šalies gyventojai gali gauti moderniausią pasaulyje gydymą.

Tai itin svarbu, kai diagnozuojamos daugybinės smegenų metastazės.

Pasaulyje viena dažniausių mirties priežasčių yra įvairios lokalizacijos vėžys. Jam gydyti kas metai atsiranda vis naujesnių ir efektyvesnių medikamentų.

Anksčiau dėl vėžio metastazių pasmerkti greitai mirčiai pacientai pasitelkus imunoterapiją bei taikinių terapiją gavo naują viltį gyventi. Deja, nustačius metastazes galvos smegenyse šis modernus gydymas ne visuomet veiksmingas.

„Žinau ne vieną atvejį, kai dėl į smegenis išplitusių krūties, kiaušidžių, melanomos, inkstų ar plaučių vėžio metastazių jauniems – 30–40 metų – žmonėms joks gydymas nebūdavo efektyvus. Pritaikius gydymą gama peiliu šie žmonės grįžo į šeimas ir į darbą, o gydytojai onkologai galėjo tęsti sisteminį vėžio gydymą“, – kalbėjo gydytojas A.Radžiūnas.

Gelbėja mažuosius pacientus. Pasak mediko, gama peilis taikomas ir yra efektyvus visų amžiaus grupių ligoniams. Labai svarbu žinoti, kad ir kituose neurochirurgijos centruose operuotus ligonius dėl likusių metastazių neinvaziniu būdu galima gydyti gama peiliu.

Anksčiau šiems pacientams būdavo taikomas visų smegenų apšvitinimas, dėl to labai sutrinka žmogaus atmintis.

To galima išvengti naudojant gama peilį.

„Būtina paminėti, kad gama peilis padeda ir vaikams. Man, kaip gydytojui, itin malonu prisiminti sėkmingas mažųjų ligoniukų gydymo gama peiliu istorijas“, – kalbėjo žinomas neurochirurgas.

Dėl vaikams diagnozuotų galvos smegenų arterioveninių malformacijų jų tėvams ne vienus metus iki gydymo teko gyventi nuolatinėje baimėje.

„Tai vaikai, kurie yra visiškai sveiki, tačiau plyšus sudėtingų smegenų lokalizacijų malformacijai jie gali mirti ar tapti neįgalūs“, – aiškino gydytojas A.Radžiūnas.

Praėjus metams ir atlikus galvos smegenų tyrimus labai smagu pasakyti, kad jų vaikų malformacijos išnyko po gydymo gama peiliu, nors prieš tai gydytojai negalėjo taikyti nei operacijų, nei endovaskulinio gydymo.

Rezultato tenka ir palaukti. Kauno klinikų gydytų Parkinsono liga bei esencialiniu tremoru sergančių ligonių gydymo rezultatai paskelbti ir moksliniuose žurnaluose.

„Džiaugiuosi, kad rankų drebulys po taikyto gydymo sumažėjo ar visai išnyko daugiau kaip 80 proc. pacientų.

Šie rezultatai atitinka ir žymiausių pasaulio gama peilio centrų patirtį“, – tikino neurochirurgas A.Radžiūnas.

Pasak jo, turint tokį unikalų ir galingą įrankį norisi juo padėti kuo daugiau žmonių net beviltiškais atvejais, kai gydytojai nemato jokio sprendimo.

Vis dėlto pasitaiko atvejų, kai dėl ypač greitai ir invazyviai augančių navikų gama peiliu gydyti ligoniai mirė dėl labai greito ligos progresavimo. Dažniausiai tai glialiniai galvos smegenų navikai, kurie buvo gydyti operaciniu ir spindulinės terapijos metodu.

Kartais galutinis gydymo gama peiliu rezultatas matomas tik po kelerių metų. Tai ypač pasakytina apie gerybinius navikus – klausos nervo neurinomą, meningiomą.

Iki tam tikro dydžio klausos nervų neurinoma, siekiant išsaugoti klausą, visame pasaulyje gydoma naudojant gamą peilį.

„Kartais šypseną kelia kitų gydytojų teiginiai, neva gydymas gama peiliu neefektyvus, nes auglys po pusmečio ar metų padidėjo ir skubama siūlyti operacinį gydymą“, – kalbėjo A.Radžiūnas.

Pasak jo, tai daroma nevisiškai žinant šių gama peiliu gydytų navikų natūralią eigą. Jie pirmus metus gali didėti, po to stabilizuojasi, o tik po 2–3 metų galvos smegenų BMR tyrimuose galima matyti jų mažėjimą ar tiesiog sustojusį augimą. Šiuo atveju reikia kantrybės.

„Turime ne vieną istoriją apie pacientus, kurie naudojant gama peilį buvo išvaduoti iš skausmo gniaužtų dėl sunkiai pakeliamos trišakio nervo neuralgijos“, – kalbėjo A.Radžiūnas.

Jis pridūrė, kad neoperuotinais akių navikais sergantys ligoniai efektyviai ir savalaikiškai jau gali būti gydomi gama peiliu ir Lietuvoje. Anksčiau reikalingo gydymo jie būdavo siunčiami į Šveicariją ar Vokietiją.

Galutinis žodis – gydytojo. Kauno klinikų specialistams konferencijose pristačius rezultatus kaimyninių šalių gydytojams nuolat gaunama prašymų taikyti gydymą gama peiliu ir jų šalių piliečiams.

Šiuo metu Kauno klinikų administracija sprendžia, kaip dėl koronaviruso sukeltos pandemijos atsiradusias kliūtis panaikinti, kad gydymą galėtų gauti ir kaimyninių šalių pacientai.

„Būtina paminėti, kad daliai pacientų, sergančių galvos smegenų navikais, tinkamiausias yra visiškas chirurginis jų pašalinimas atveriant kaukolę. Tik gydytojas neurochirurgas gali nuspręsti, kuris gydymas ligoniui tinkamiausias“, – aiškino neurochirurgas A.Radžiūnas.

Su gama peiliu šiuo metu dirba daugiadalykė Kauno klinikų medikų komanda – neurochirurgai, radioterapeutai, medicinos fizikai bei radiotechnologai. Visi pacientai, norintys pasitarti, ar jiems gali būti taikomas gydymas gama peiliu, gali kreiptis konsultacijos į Kauno klinikų neurochirurgus.

Gydymas gama peiliu visiems draustiems privalomuoju sveikatos draudimu Lietuvos piliečiams visiškai kompensuojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.