Susirgus šia širdies liga dusulys ir kosulys persekios visą gyvenimą

Lietuvos kardiologų draugija ir Širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacija gegužę tradiciškai atkreipia dėmesį į sudėtingą ir klastingą širdies ligą, kuri, vieną kartą diagnozuota, jau neišnyksta. Širdies nepakankamumas: kaip nuo jo apsisaugoti ir rūpintis savo širdimi? „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ dalyvavo ir savo įžvalgomis dalijosi kardiologas Rokas Šerpytis.

Širdies nepakankamumas vieną kartą diagnozuotas jau neišnyksta.<br>123rf ir TV8 nuotr. koliažas
Širdies nepakankamumas vieną kartą diagnozuotas jau neišnyksta.<br>123rf ir TV8 nuotr. koliažas
Širdies nepakankamumas vieną kartą diagnozuotas jau neišnyksta.<br>123rf iliustr.
Širdies nepakankamumas vieną kartą diagnozuotas jau neišnyksta.<br>123rf iliustr.
Širdies nepakankamumas vieną kartą diagnozuotas jau neišnyksta.<br>123rf iliustr.
Širdies nepakankamumas vieną kartą diagnozuotas jau neišnyksta.<br>123rf iliustr.
Širdies nepakankamumas vieną kartą diagnozuotas jau neišnyksta.<br>123rf nuotr.
Širdies nepakankamumas vieną kartą diagnozuotas jau neišnyksta.<br>123rf nuotr.
Širdies nepakankamumas vieną kartą diagnozuotas jau neišnyksta.<br>V.Balkūno nuotr.
Širdies nepakankamumas vieną kartą diagnozuotas jau neišnyksta.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 30, 2021, 7:53 AM

– Kiek apytiksliai žmonių Lietuvoje kenčia nuo širdies nepakankamumo ir kaip apibūdintumėte šią ligą?

– Tai pakankamai dažnas sutrikimas. Lietuvoje, pagal Higienos institutą, 2020 m. sirgo per 82 tūkst. žmonių. 1000 žmonių tenka 30 atvejų. Palyginimui, 2020 m. Lietuvoje gimė virš 30 tūkst. vaikų, tad Lietuvoje šių atvejų – 3 kartus daugiau, nei čia gimsta vaikų.

Širdies nepakankamumas tai yra patologinė būklė, kai širdies skilveliai nesugeba išstumti pakankamai kraujo į mažąjį ir didįjį kraujotakos ratus. Tai pakankamai dažnas sutrikimas: iki 60 m. žmonėms širdies nepakankamumas būna retai – apie 1 proc. visų žmonių, o virš 80 m. – serga kas 10-as žmogus.

– Kokiais simptomais širdies nepakankamumas pasireiškia?

– Pagrindiniai širdies nepakankamumo simptomai yra: dusulys, kosulys, bendras nuovargis, gali patinti kojos, dažnai gali būti bendras silpnumas, širdies plakimas, skausmas krūtinėje. Tokie pagrindiniai simptomai ir, aišku, svorio didėjimas.

– Iš to, ką Jūs įvardijote, vyresni žmonės virš 60 m., dažnai taip jaučiasi. Kartais jie labiau pavargę – ne kiekvienas gali atpažinti, kada iš tikrųjų jiems yra širdies nepakankmumas?

– Kaip ir visoms ligoms, vieni simptomai būna dažniau, kiti – rečiau. Širdies nepakankamumo metu pagrindiniai yra: dusulys, kosulys ir kojų patinimas.

– Jaunesniems žmonėms liga pasireiškia dažnai ar daug rečiau, kaip sakėte 1 proc.? Ar tai darosi kažkokia dažnesnė būsena?

– Tai dažnėja. Dėl to, kad visuomenė senėja, mes senėjame. Žmogus yra kaip labai protinga mašina – tai kaip paprastos mašinos, kurios važinėja: jei mes turime daugiau mašinų, kurios jau yra „amžiuje“, jos daugiau genda ir automatiškai daugiau yra širdies nepakankamumo (atvejų – aut. past.).

– Kaip suprantu, vyresnio amžiaus žmonėms jis yra pavojingesnis?

– Taip, nes vyresni žmonės yra mažiau atsparūs ir turi mažiau sveikatos, turi daugiau lydinčių ligų, geria daugiau vaistų ir bet koks papildomas sveikatos sutrikimas jiems būna žymiai sudėtingesnis, ką mes matome ir COVID-19 metu.

Žmonėms, kurie turi kraujotakos, širdies sutrikimų, COVID-19 yra sudėtingesnis?

– Taip.

– Žmonės, kurie turi širdies nepakankamumą ir širdies ligų, kaip jie priima ir toleruoja vakcinas nuo COVID-19?

– Panašiai kaip ir visi kiti. Būtent jiems vakcinos yra labai naudingos dėl to, kad vakcinų šalutinis poveikis dažnai būna nespecifinis ir labai nestiprus, o jei susergama pačia COVID-19 infekcija, komplikacijų skaičius yra žymiai didesnis.

– Vakcinos, kaip suprantu, per daug širdies neapkrauna?

– Vakcina širdies labai stipriai neapkrauna. Vakcinos šalutinių poveikių pasitaiko visiems, o kurie pasitaiko yra labai nežymūs ir negalima būtų lyginti su tuo, koks būtų susirgimas COVID-19 infekcija.

– Kaip jauniems žmonėms apsisaugoti nuo širdies nepakankamumo? Viskas prasideda nuo prevencijos, kad reikia rūpintis savo širdimi? Ar kai kuriems žmonėms tai neišvengiama ir gali būti „sudėliota“ genetiškai?

– Labai geras klausimas. Apsisaugoti galima. Iš tiesų, geriausia intervencija yra prevencija. Pastebėta, kad iš tų, kurie serga širdies nepakankumu, 75 proc. prieš tai turėjo aukštą kraujospūdį – hipertenziją. Ilgą laiką, maždaug 20 m., turima hipertenzija sukelia ligas, kurios yra širdies nepakankamumo priežastys: ūmus miokardo infarktas, ritmo sutrikimai, vožtuvų problemos ir panašūs dalykai.

Kaip apsisaugoti? Realiai, kaip ir su mašina – reikia save saugoti, gyventi sveikai, valgyti gerą maistą ir nenustoti judėti. Jei mašina vyresnė, turinti daugiau metų ir ja nevažinėsi, išvažiavus į gatvę tai ten kažkas kirbės, tai ten.

Kiekvienam žmogui būtina surasti sportą, kuris jam patinka, ar tai būtų bėgimas, tenisas, golfas ar kažkokia kita aktyvi veikla. Ir vengti svorio prieaugio, nes paskutiniu metu matome, kad žmonės priaugo labai daug svorio ir turime labai didelę viršsvorio-nutukimo pandemiją.

Svarbu pastoviai būti aktyviems, žiūrėti, ką valgome ir sekti savo svorį. Jei jis didėja, tada imtis priemonių, kad būtume sveiki ir kūno masės indeksas (KMI) nebūtų aukštas.

– Lrytas.lt portalas rašė apie padidintą kraujo spaudimą, kad arterine hipertenzija Lietuvoje serga kas 4-tas gyventojas. Jūs minėjote, kad tai viena pagrindinių širdies nepakankamumo priežasčių. Tai Lietuvoje – didelė problema… Daug kas turbūt (juokais – aut. past) nuleidžia: „Mano (kraujospūdis – aut. past.) truputį pakilęs, bet čia nieko baisaus“. Reikėtų tuo rūpintis?

– Taip, tai yra vienas iš rizikos faktorių. Ką kiekvienas žmogus turėtų žinoti: kokie yra jo minusai, koks kraujospūdis – jei jis padidėjęs, jį pradėti gydyti, koks cholesterolis – jei jis padidėjęs, jį kažkaip reguliuoti, žiūrėti koks svoris, aktyvumas.

Žiūrėti kokį maistą vartoja, kaip ir benziną. Jei žinosime, kad su automobiliu turėsime važinėti nuo 18 m. iki gyvenimo galo, tai mes pilsime tik geriausią benziną, keisim tepalus ir padangas kas 5 tūkst. km. Reikia žinoti savo bėdas ir reguliariai pasitikrinti, kaip mes tai darome su technine apžiūra kas porą metų.

– Stresas taip pat sukelia daug širdies problemų?

– Stresas daro įtaką. Stresas didina aukšto spaudimo, miokardo ir insulto riziką, taigi, turi labai didelę įtaką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.