Žymaus aktoriaus gyvybę pasiglemžusi liga kasmet pasikėsina ir į šimtus lietuvių: kaip apsisaugoti?

Holivudo aktorius Chadwickas Bosemanas (1976–2020) nesulaukė Auksinio gaublio, kuris neseniai jam buvo skirtas už geriausią vaidmenį juostoje „Ma Rainey grupė „Black Botton“. 43-ejų aktorių pernai rugpjūtį pasiglemžė storosios žarnos vėžys.

Lietuvoje kasmet nustatoma daugiau nei 1600 naujų storosios žarnos vėžio atvejų.<br>123rf, Scanpix/AFP iliustr. koliažas
Lietuvoje kasmet nustatoma daugiau nei 1600 naujų storosios žarnos vėžio atvejų.<br>123rf, Scanpix/AFP iliustr. koliažas
Lietuvoje kasmet nustatoma daugiau nei 1600 naujų storosios žarnos vėžio atvejų.<br>123rf iliustr.
Lietuvoje kasmet nustatoma daugiau nei 1600 naujų storosios žarnos vėžio atvejų.<br>123rf iliustr.
Holivudo aktorius Chadwickas Bosemanas (1976–2020) nesulaukė Auksinio gaublio, kuriuo jis buvo apdovanotas po mirties.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Holivudo aktorius Chadwickas Bosemanas (1976–2020) nesulaukė Auksinio gaublio, kuriuo jis buvo apdovanotas po mirties.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Serialo Nusivylusios namų šeimininkės žvaigždė Marcia Cross.<br>Scanpix/ZUMAPRESS nuotr.
Serialo Nusivylusios namų šeimininkės žvaigždė Marcia Cross.<br>Scanpix/ZUMAPRESS nuotr.
Profesorius Narimantas Evaldas Samalavičius
Profesorius Narimantas Evaldas Samalavičius
Lietuvoje kasmet nustatoma daugiau nei 1600 naujų storosios žarnos vėžio atvejų.<br>123rf iliustr.
Lietuvoje kasmet nustatoma daugiau nei 1600 naujų storosios žarnos vėžio atvejų.<br>123rf iliustr.
Profesorius Narimantas Evaldas Samalavičius
Profesorius Narimantas Evaldas Samalavičius
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 5, 2021, 9:47 PM

Klastinga liga, užklupusi aktorių 2016-aisiais, nebuvo kliūtis tęsti sėkmingą karjerą. Ch.Bosemanas tapo pirmuoju juodaodžio superherojaus vaidmenį atlikusiu aktoriumi 2018 metų itin populiarioje juostoje „Juodoji pantera“, sukurtoje pagal leidyklos „Marvel“ komiksus.

Intensyviai filmavęsis įvairiuose kino projektuose aktorius nelėtino tempo. Jis pasirodydavo filmavimo aikštelėje per pertraukas tarp daugybės operacijų ir chemoterapijos kursų.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Chirurgijos departamento ir robotinės chirurgijos programos vadovas profesorius Narimantas Evaldas Samalavičius teigė, kad pasaulyje storosios žarnos vėžiu suserga vis jaunesni žmonės.

– Kokio amžiaus žmonės dažniausiai suserga šia liga?

– Ilgą laiką manyta, kad ši onkologinė liga labiau būdinga vyresnio amžiaus žmonėms, bet ji jaunėja. Storosios žarnos vėžys yra antras pagal dažnumą tarp moterų ir trečias tarp vyrų iš visų onkologinių ligų.

Tai antra pagal dažnumą mirties nuo vėžio priežastis visoje planetoje. Manoma, kad iki 2030 metų šios piktybinės ligos atvejų padaugės 60 procentų ir kasmet bus diagnozuojama 2,2 milijono naujų atvejų, o apie 1,1 milijono žmonių dėl šios ligos mirs.

Daugėjant šio piktybinio naviko atvejų daugėja ir jaunų žmonių, kuriems ši liga nustatoma.

Tikimybė susirgti šia liga yra perkopus per 50 metų ir didėja su amžiumi.

– Ar ši liga yra labiau būdinga kokios nors rasės atstovams?

– Storosios žarnos vėžys vadinamas civilizacijos liga, nes ja dažniau serga išsivysčiusių šalių gyventojai. Ji ypač dažna Vakarų Europoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje, Australijoje. Baltosios rasės atstovai serga kur kas dažniau nei juodaodžiai.

– Kaip dažniausiai prasideda storosios žarnos vėžys?

– Tai – klastinga liga, nes neturi specifinių, tik jai būdingų simptomų. Vienas pradinių negalavimų galėtų būti tuštinimosi pokyčiai, pavyzdžiui, prie savo žarnyno ritmo pripratęs žmogus pastebi, kad kažkas keičiasi, bet šiems pokyčiams nėra jokių aiškių priežasčių.

Vidurių pūtimas, protarpiais nepaaiškinamas viduriavimas ar vidurių užkietėjimas taip pat būdingi storosios žarnos vėžiui.

Kai vėžys vystosi kairėje storosios gaubtinės žarnos pusėje ar tiesiojoje žarnoje, išmatose dažnai būna kraujo.

Dešinės storosios gaubtinės žarnos dalies vėžys neretai turi slaptesnę eigą – gali pasireikšti mažakraujyste, kai žmogus skundžiasi bendru silpnumu. O skausmai pilve gali prasidėti jau ligai išplitus.

– Ar yra būdų išvengti šios piktybinės ligos? Jei aptinkama gerybinių darinių polipų, ar juos būtina šalinti?

– Pirmiausia Lietuvos gyventojai turėtų kur kas aktyviau dalyvauti storosios žarnos vėžio ankstyvos diagnostikos programoje, tik reikia apsilankyti pas šeimos gydytoją.

Ši programa skirta nuo 50 iki 75 metų gyventojams.

Jie gali nemokamai atlikti slapto kraujo išmatose testą ir šį tyrimą kartoti kas dvejus metus. Jei testas yra teigiamas, gali būti atliekamas storojo žarnyno ištyrimas (kolonoskopija).

Tai padeda nustatyti ankstyvą vėžį, taip pat ikivėžinius pakitimus, kol pacientas dar neturi jokių nusiskundimų.

Taip pat būtina domėtis savo šeimos istorija. Storosios žarnos vėžys gali būti perduodamas iš kartos į kartą.

Įtarimą dėl genetiškai nulemto vėžio gali paskatinti tai, kad storosios žarnos vėžiu giminėje serga ne vienas žmogus.

Svarbu atkreipti dėmesį, jei pasitaikė keli šios ligos atvejai šeimoje tarp pirmos eilės giminių, ypač jei liga buvo nustatyta jaunesniems nei 45 metų asmenims.

Uždegiminė žarnyno liga – taip pat svarbus veiksnys. Jei žmogus ilgesnį laiką serga šia liga, jį turi dažnai konsultuoti gastroenterologas. Toks ligonis turi būti mediciniškai stebimas ir dėl galimo vėžio atsiradimo.

Mat ilgą laiką sergant opiniu kolitu atsiranda žarnyno gleivinės pakitimų.

Susirūpinti sveikata būtina ir tada, kai storojoje žarnoje aptinkama polipų, jie turi būti pašalinti ir ištirti histologiškai.

Ikivėžiniai polipai vadinami adenomomis. Jei asmuo anksčiau yra turėjęs adenomų ir jos buvo pašalintos, taip pat būtina aktyvi stebėsena. Tokiems žmonėms gresia kur kas didesnė rizika susirgti storosios žarnos vėžiu.

– Koks yra sergamumas storosios žarnos vėžiu ir mirštamumas Lietuvoje?

– Lietuvoje kasmet nustatoma daugiau nei 1600 naujų storosios žarnos vėžio atvejų, šios ligos atvejų kasmet padaugėja 4–6 procentais. Pastaruoju metu pastebima mirštamumo nuo šios ligos mažėjimo tendecija. Tai geras ženklas, nes Lietuva artėja prie Europos Sąjungos vidurkio.

Tačiau mums dar toli iki Pietų Korėjos, turinčios geriausią pasaulyje išgyvenamumą sergant storosios žarnos vėžiu.

Liga turi savo genetinį kodą

Jei kas nors tarp pirmos eilės giminaičių, pavyzdžiui, vienas iš tėvų, sirgo storosios žarnos vėžiu, rizika susirgti išauga nuo 2 iki 6 procentų. Jei vėžiu susirgo iki 45 metų, rizika padidėja 10 procentų.

Jei šeimoje buvo 2 ar daugiau pirmos eilės giminaičių, susirgusių storosios žarnos vėžiu, rizika susirgti padidėja iki 17 procentų. Tačiau tik mažiau nei 10 procentų visų vėžio atvejų gali būti paaiškinami genetiniais pakitimais.

Mokslininkai mano, kad kur kas daugiau įtakos vėžiui susiformuoti turi gyvenimo būdas. Tyrimais įrodyta, kad storosios žarnos vėžys, skirtingai nei kitų lokalizacijų piktybiniai navikai, labiausiai susijęs su mitybos įpročiais. Susirgti storosios žarnos vėžiu kur kas labiau rizikuoja asmenys, valgantys daug riebalų ir mėsos, bet mažai daržovių ir maistinių skaidulų.

Itin svarbu prevencija

Daugelis žmonių apie storosios žarnos vėžį kalba nenoriai. Bet pastaruoju metu apie šią klastingą ligą viešai prabyla vis daugiau pasaulio įžymybių.

Amerikiečių aktorei, prestižinių „Emmy“ ir Auksinio gaublio apdovanojimų laureatei, televizijos serialo „Nusivylusios namų šeimininkės“ žvaigždei Marciai Cross (59 m.) diagnozuota reta onkologinė liga – išangės vėžys.

Pasaulio muzikos legendai amerikietei Tinai Turner (81 m.), be kitų jau turimų ligų, gydytojai 2016-ųjų sausį diagnozavo storosios žarnos vėžį.

„Ar neapgailestauji dėl to, kad vedei seną moterį?“ – paplūdusi ašaromis ji paklausė savo vyro, iš Vokietijos kilusio 65 metų muzikos prodiuserio Erwino Bacho.

Laimė, šią žinią jis sutiko ramiai. Praėjus mėnesiui po baisios diagnozės T.Turner buvo atlikta operacija ir pašalinta dalis nesveikos storosios žarnos.

Amerikos muzikos vadybininkei Sharon Osbourne (68 m.) storosios žarnos vėžys buvo diagnozuotas 2002-aisiais. „Pasijutau visiška bejėgė. Tai buvo pirmas kartas, kai rimtai susirgau“, – pasakojo sunkiojo metalo atlikėjo ir dainų autoriaus Ozzy Osbourne’o (72 m.) žmona, išgarsėjusi po MTV transliuoto realybės šou „The Osbournes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.