Mergina sulaukė menopauzės būdama vos 25-erių: kas tai lemia

Australė Lorena visada svajojo būti mama. Tačiau sulaukus 25-erių iš jos ši galimybė buvo atimta.

Maždaug 10 procentų moterų menopauzę išgyvena iki 45 metų, maždaug penki procentai atvejų pasireiškia savaime, o likusieji atsiranda dėl medicininio gydymo, pavyzdžiui, chemoterapijos ar chirurgijos.<br>123rf nuotr.
Maždaug 10 procentų moterų menopauzę išgyvena iki 45 metų, maždaug penki procentai atvejų pasireiškia savaime, o likusieji atsiranda dėl medicininio gydymo, pavyzdžiui, chemoterapijos ar chirurgijos.<br>123rf nuotr.
 Maždaug 10 procentų moterų menopauzę išgyvena iki 45 metų, maždaug penki procentai atvejų pasireiškia savaime, o likusieji atsiranda dėl medicininio gydymo, pavyzdžiui, chemoterapijos ar chirurgijos.<br> 123rf nuotr.
 Maždaug 10 procentų moterų menopauzę išgyvena iki 45 metų, maždaug penki procentai atvejų pasireiškia savaime, o likusieji atsiranda dėl medicininio gydymo, pavyzdžiui, chemoterapijos ar chirurgijos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 20, 2021, 6:16 PM

Lorenai buvo vos 23 metai, kai jai buvo atliktas įprastas ginekologo patikrinimas. Gydytojo nustatyta, kad jos kiaušidės mažos.

„Mėnesinės buvo reguliarios. Gėriau kontraceptines tabletes. Viskas atrodė normalu“, – pasakojo ji.

Lorenos gydytoja patarė nustoti vartoti tabletes. Tuomet jai dingo mėnesinės ir prasidėjo menopauzės simptomai – pylė karštis ir pasireiškė makšties sausumas.

„Kadangi man buvo 23 metai, aš net neįsivaizdavau, kas vyksta. Iš savo gydytojos veido išraiškos mačiau, kad ir ji nesupranta kas darosi“, – pasakojo Lorena.

Mergina ieškojo pagalbos pas kelis gydytojus. Ji prisiminė, kad jautėsi visiškai pasimetusi.

Tik po dvejų metų specialistė jai diagnozavo priešlaikinį kiaušidžių nepakankamumą (PKN) – tai reta liga, kai moteris netenka savo kiaušidžių funkcijos iki 40 metų.

Lorena verkdama sėdėjo su savo mama.

„Mano mama laikė mane, ji stengėsi nepalūžti. Suprasti, kad man 25-eri ir aš patiriu menopauzę, buvo sunku“, – tvirtino ji.

Numatomas menopauzės amžius Australijoje yra 51 metai.

Lorena yra dalis maždaug vieno ar dviejų procentų Australijos moterų, kurios PKN patyrė nesulauksios 40-ties.

Maždaug 10 procentų moterų menopauzę išgyvena iki 45 metų, maždaug penki procentai atvejų pasireiškia savaime, o likusieji atsiranda dėl medicininio gydymo, pavyzdžiui, chemoterapijos ar chirurgijos.

Ternerio sindromas – tai reta genetinė liga, kuria serga moterys. Endokrinologė, Monasho universiteto (Melburnas, Australija) profesorė Amanda Vincent teigė, kad šios ligos požymis yra kiaušidžių funkcijos praradimas.

„Tai sukelia nevaisingumą ir mažą estrogeno kiekį, todėl nuo jauno amžiaus padidėja osteoporozės ir širdies ligų rizika“, – pasakojo A.Vincent.

Ji teigė, kad ankstyva menopauzė gali stipriai paveikti psichiką. Nukentėjusių moterų tarpe padidėja nerimas ir depresija.

„Tai gali labai varginti. Moterys neretai jaučiasi izoliuotos ir praradusios moteriškumą (nes negali turėti vaikų)“, – sakė ji.

Kaip atpažinti šią ligą?

Bendras ankstyvos menopauzės požymis gali būti moters mėnesinių dingimas.

„Moterys gali jausti karščio pylimą. Tai gai padėti nustatyti diagnozę. Dingus mėnesinėms ir pasireiškus kitiems simptomams, vertėtų apsilankyti pas gydytoją“, – perspėjo A.Vincent.

Nevaisingumo problemos – tai dar vienas bendras šios ligos bruožas.

A.Vincent teigė, kad patikimos informacijos apie šią būklę stinga ir kad jos neatpažįsta tiek moterys, tiek sveikatos specialistai.

Profesorė sakė, kad moterys gali nežinoti bendrų ligos simptomų arba galvoti, kad jos menopauzei per jaunos.

„Kadangi šios moterys tokios jaunos, sveikatos priežiūros specialistai dažnai taip pat negalvoja apie ankstyvą menopauzę. Todėl dažnai ši liga diagnozuojama pavėluotai“, – sakė ji.

Tai paskatino tyrėjus sukurti internetinį puslapį, kuriame būtų dalijamasi jaunų moterų, patyrusių ankstyvą menopauzę, patirtimi.

Ši svetainė skirta padėti sveikatos priežiūros specialistams atpažinti ir diagnozuoti būklę bei suteikti moterims informaciją apie simptomus, poveikį ir gydymą.

Lorena pasidalijo savo istorija ir jautėsi palaikoma.

„Kiekvienos iš mūsų istorija skirtinga, tačiau gera žinoti, kad nesu viena“, – sakė moteris.

Per ilgus metus išbandžiusi keletą pakaitinių hormonų terapijų, Lorena teigė išmokusi susitaikyti su savo būkle ir mylėti savo kūną.

„Sunku, sudėtinga, bet mes galime tai padaryti. Mes esame tam, kad padėtume vienos kitoms, ir tikiu, kad su meile ir supratimu apie savo kūną, susitaikymas bus daug lengvesnis“, – kalbėjo ji, skleisdama svarbią žinią kitoms moterims.

Parengta pagal 10daily.com.au

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.