Dukra šokiruota: Panevėžio ligoninės slaugytojos visą dieną nepastebėjo, kad mamą ištikęs insultas

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje Geriatrijos skyriuje gydytos pacientės artimieji šoke – medicinos personalas visą dieną sugebėjo nepastebėti moterį ištikusio insulto. Po kelių dienų pacientė mirė.

 Po kelių dienų pacientė mirė.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Po kelių dienų pacientė mirė.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2021, 6:47 PM, atnaujinta Aug 27, 2021, 8:11 PM

Birželio 19-osios pavakarę sunkios būklės mamos aplankyti į ligoninę dėl pandemijos vargais ne galais įsiprašiusi Eglė (vardas pakeistas) mamą rado leisgyvę, neprižiūrimą, ir, kaip paaiškėjo, su greičiausiai dar ryte ją ištikusiu smarkiu insultu.

Ant spintelės – nepaliesti pietūs

„Tą dieną nuojauta sakė, kad kažkas negerai – nuo pat ryto tiek aš, tiek tėtis bandėme prisiskambinti mamai, bet ji vis neatsiliepė, kas jai visai būdinga. Galiausiai prisiskambinus į Geriatrijos skyrių ir pasiteiravus slaugytojos, kokia situacija, buvo žaibiškai atšautas nušlifuotas „būklė stabili, matyt pacientė miega“.

Akivaizdu, kad tuo įsitikinti vos per keletą sekundžių neįmanoma, natūralių įtarimų sukėlė ir tai, jog žmogus jau beveik parą neva tai miega. Slaugytoja tik pasiūlė arčiau padėti pacientės mobilųjį – kad ši pajėgtų atsiliepti“, – pasakojo Eglė.

Įtarimai, jog slaugytojos net nepasidomėjo, ar pacientė dar gyva, pasiteisino šiaip ne taip įsiprašius trumpam vizitui. Moteris gulėjo be sąmonės, kadangi jau nebevaldė visos dešinės kūno pusės ir liežuvio, garsiai švokštė vos gaudydama kvapą. Pakėlus akių vokus, vyzdžiai į aplinką nereagavo, tik kurį laiką ji dar nevalingai judino kairę ranką. Net su medicina nieko bendro neturinčiam žmogui buvo labai panašu, kad moterį ištikęs insultas.

„Greta mamos gulėjo net nepaliesti pietūs ir pavakariai, keliolika per visą dieną neišgertų vaistų tablečių, po pagalve – panaudotos sauskelnės... Palatos draugės minėjo, jog pusryčius ji dar mėgino valgyti, tačiau netrukus po to mama tarsi sustingo ir pasigirdo insultui būdingas kriokimas, nuo ryto į aplinką ji daugiau taip ir nebereagavo“, – pasakojo dukra.

Užgeso kančiose

Pasak pašnekovės, savaitgalį vizitui į Geriatrijos skyrių po ne vieno bandymo dėl neva pandemijos sąlygotų apribojimų jai įsiprašyti pavyko tik prieš 15 val. Todėl mama tokios būklės gulėjo mažiausiai 5–7 valandas.

„Visur taip akcentuojama skubi insulto diagnostika ir gydymas, kai pirmos kelios valandos kritinės. Visgi išeina, kad ligoninė – nesaugiausia vieta, kurioje tik galima patirti smegenų infarktą. Juk žmogui sukniubus net gatvėje, prekybos centre ar namuose, būtų iškviesta greitoji ir būtų skubiai ieškoma priežasčių“, – skundėsi Eglė.

Tik pacientės dukrai primygtinai pareikalavus, puikias tokių ligų diagnostikos ir gydymo sąlygas turinčioje Respublikinėje ligoninėje pradėta ieškoti paralyžiaus priežasčių, moteriai atlikta galvos kompiuterinė tomografija, parodžiusi didžiulį išeminį insultą.

„Susidarė įspūdis, jog tik man atėjus ir pradėjus gyvai reikalauti gydymo, Geriatrijos skyriaus personalas sukruto – buvo iškviestas neurologas, atlikta galvos KT, net buvo sutrintos keliolika per visą dieną ant spintelės susikaupusių vaistų tablečių.

Tačiau per vėlai – birželio 22 d. mama užgeso didžiulėse kančiose. Nors ir toliau sunkiai gaudė orą pro burną, jai kažkodėl net nebuvo suteikta dirbtinė plaučių ventiliacija, teįvestas silpnos srovės deguonis per nosį, pro kurią ji jau nekvėpavo“, – sakė velionės dukra.

Savaitgalį – viena slaugytoja

„Neturiu priekaištų mamą gydžiusiai gydytojai, ji elgėsi profesionaliai, stengėsi padaryti, ką galėjo, teikė visą įmanomą informaciją, mama sunkiai sirgo. Tačiau situacija su personalo vadyba, ligonių slauga ir elementaria pagarba žmogui šioje ligoninėje plačiai žinoma visoje Aukštaitijoje ir, mano supratimu, yra ne tik neetiška, bet ir nusikalstama“, – sakė Eglė.

Pasak moters, blogiausia situacija Respublikinėje Panevėžio ligoninėje yra būtent su slaugytojomis. „Mano žiniomis, per Covid-19 pandemiją dauguma slaugytojų privaloma tvarka turėjo dirbti su Covid pacientais, tad nemaža jų dalis tiesiog išėjo iš darbo, o dabar juntamas didžiulis jų trūkumas. Vis dėlto ligoninės vadovybė problemą ignoruoja ir net pasibaigus karantinui, gerokai sumažėjus Covid pacientų, situacija nebuvo pagerėjusi“, – kalbėjo ji.

Pasak moters, Panevėžio ligoninėje tarp slaugytojų vis dar klesti atviras kasdienis kyšininkavimas, ypač kai kalbama apie vyresnių ir savimi pasirūpinti negalinčių žmonių priežiūrą.

„Neslėpsiu, kyšį vienai slaugytojų davė ir mama – kitaip tai būtų buvusi tiesiog savižudybė, jo čia niekas taip net nevadina. Tai tiesiog įprastas „papildomas mokestis“, jog laiku gautum visus vaistus, būtų pakeistos sauskelnės ar būtum palydėtas į tualetą. Tik keliasdešimties eurų vienai Geriatrijos skyriaus slaugytojų matyt nepakako, jog bent sykį per pusdienį į insulto ištiktą moterį kas nors būtų atkreipęs dėmesį“, – skundėsi Eglė.

Pacientės dukrai pasiteiravus slaugytojų apie tokią sunkių ligonių priežiūrą būtent šiam tikslui prieš kelis metus įsteigtame skyriuje, pastarosios pačios pripažino, jog savaitgalį dirbti su keliolika ar daugiau senyvų pacientų lieka... viena slaugytoja.

Mįslingas įrašas ligos istorijoje

Artimiesiems paprašius susipažinti su pacientės ligos istorija ir gydymo įrašais, paaiškėjo, jog medicinos dokumentuose nurodytos ne pilnos aplinkybės, o kai kur jos visiškai neatitinka realybės.

„Kad Geriatrijos skyriuje mama nebuvo tinkamai rūpinamasi, skaudžiausiai patvirtina birželio 21 d. įrašas jos gydymo dienyne: „Kada susirgo, kada buvo paskutinį sykį sveika, nėra aišku“.

Sveiku protu nesuvokiama, kaip toks įrašas gali būti įrašytas apie sunkaus, nuolatinės priežiūros reikalaujančio, savaitę šioje gydymo įstaigoje praleidusio ligonio priežiūrą. Tai juk Respublikinės Panevėžio ligoninės pripažinimas, jog pacientės būklė nebuvo sekama ir medikai paprasčiausiai nežino, kada mamą ištiko insultas ir todėl negalėjo jo laiku ir tinkamai gydyti,“ – nuostabos neslėpė pacientės duktė.

Dėl šio incidento pacientės artimieji pateikė skundą Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisijai prie SAM ir pačiai Respublikinei Panevėžio ligoninei – su prašymu pradėti tarnybinį patikrinimą ir įvertinti tokias sisteminės pacientų nepriežiūros apraiškas Geriatrijos skyriuje.

Gavę atsakymą iš gydymo įstaigos, artimieji taip pat planuoja kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie SAM, o Respublikinę Panevėžio ligoninę dėl tokio elgesio paduoti į teismą.

Ligoninė pradėjo tyrimą

Respublikinė Panevėžio ligoninė portalui lrytas.lt pateikė komentarą dėl galimai neprižiūrėtos pacientės Geriatrijos skyriuje ir nepastebėto insulto.

„Respublikinės Panevėžio ligoninės kolektyvas labai apgailestauja dėl N.K. mirties. Suprantame velionės artimųjų skausmą dėl šios netekties ir nuoširdžiai juos užjaučiame. Kuomet yra sprendžiami žmogaus sveikatos ir gyvybės klausimai, o, ypač, artimųjų, visada tai labai jautru, skaudu, liūdna.

Pacientė N.K. į Respublikinę Panevėžio ligoninę buvo paguldyta labai sunkios būklės dėl nepagydomai sunkios ligos ir su lėtinių ligų komplikacijomis, tad medikai padėti šiai pacientei jau buvo bejėgiai. Kai kuriais atvejais specifinis gydymas pacientams negali būti taikomas dėl kontraindikacijų dėl kitų susirgimų.

Nesutinkame su velionės giminių pateikta subjektyvia nuomone. Suprantame jų skausmą, tačiau artimųjų netekę giminės kartais būna ir ne visai objektyvūs.

Respublikinės Panevėžio ligoninės administracija yra gavusi pil. E.K. skundą dėl atvejo, kuriuo šiuo metu domisi žiniasklaidos atstovai. Suprasdami, kad kiekvienas toks ir panašūs atvejai yra labai svarbūs visiems – pacientams, jų artimiesiems, visuomenei, ligoninei – ligoninės administracija nedelsiant inicijavo Vidaus kontrolės ir audito skyriaus tyrimą, siekiant neatidėliotinai ir visapusiškai ištirti atvejį ir pateikti išsamias išvadas.

Atsakant į klausimą dėl bendrosios praktikos slaugytojų trūkumo, norime atkreipti Jūsų dėmesį, kad tai – visos šalies gydymo įstaigų problema ir rūpestis, nes, turbūt, nerasime šalyje nei vienos gydymo įstaigos, kuri šiuo metu nesusidurtų su šia panašia problema.

VšĮ Respublikinė Panevėžio ligoninė, vykdydama savo veiklą, privalo laikytis Lietuvos Respublikos įstatymų, kurie nustato tvarką ir terminus kada ir kokiu būdu bei kam gali būti teikiama informacija apie pacientą. Atkreipiame dėmesį, kad Lietuvos Respublikos Seimo 1996m. spalio 3 d. patvirtinto įstatymo Nr. I-1562 „Lietuvos Respublikos pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas“ 8 straipsnio 3 dalyje yra nustatyta, kad „Visa informacija apie paciento buvimą sveikatos priežiūros įstaigoje, gydymą, sveikatos būklę, diagnozę, prognozes ir gydymą, taip pat visa kita asmeninio pobūdžio informacija apie pacientą turi būti laikoma konfidencialia ir po paciento mirties“.

Kaip minėjome, šiuo metu baigiamas atlikti Vidaus medicininis auditas, kurio išvados bus pateiktos velionės N.K. dukrai E.K. ir kitoms kompetentingoms institucijoms, kurios nagrinės šį atvejį LR įstatymų nustatyta tvarka ir priims sprendimą šiuo klausimu. Tikime šių institucijų darbo objektyvumu ir nešališkumu ir, gerbdami velionės artimuosius, kol nebus paskelbtas šių kompetentingų institucijų sprendimas, situacijos nekomentuosime“, – teigiama ligoninės atstovų atsakyme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?