Iškrypusi nosies pertvara: vienas klausimas parodys, ar jums reikia operacijos

Sunku rasti žmogų, kurio nosies pertvara būtų visiškai tiesi. Vieni dėl pertvaros iškrypimo gali nejausti jokių padarinių, kitiems ši būklė stipriai pablogina savijautą ir gyvenimo kokybę. LSMU Kauno ligoninės gydytoja otorinolaringologė Bernadeta Zykienė teigia, kad ne visada dėl pasunkėjusio kvėpavimo kalta iškrypusi pertvara, o ar jums reikia operacijos, sužinosite atsakę į vieną klausimą.

 Gydytojos teigimu, pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar tikrai nusiskundimų priežastys slypi iškrypusioje nosies pertvaroje.<br> 123rf nuotr.
 Gydytojos teigimu, pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar tikrai nusiskundimų priežastys slypi iškrypusioje nosies pertvaroje.<br> 123rf nuotr.
 Bernadeta Zykienė.
 Bernadeta Zykienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 30, 2021, 6:09 AM

Nuo užgultos nosies iki galvos skausmo

Pasak gydytojos otorinolaringologės Bernadetos Zykienės, į ją žmonės, turintys iškrypusią nosies pertvarą, dažniausiai kreipiasi dėl pasunkėjusio kvėpavimo pro nosį, dažnos slogos, galvos skausmų, sinusito.

„Nedaug iškrypusi pertvara gali nesukelti jokių negalavimų, bet jei nuokrypis didesnis, daliai žmonių tampa sunkiau kvėpuoti pro nosį, dažnai užgula vieną arba abi šnerves. Tokius žmones gali varginti dažna sloga. Užgulimas sustiprėja atsigulus, tad tampa sunkiau užmigti. Žmogus ryte nubunda išdžiūvusia burna, nes miegodamas pro ją kvėpavo. Dėl pasunkėjusio kvėpavimo pro nosį gali pasireikšti galvos skausmas“, – nusiskundimus vardija B. Zykienė.

Gydytojos teigimu, pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar tikrai nusiskundimų priežastys slypi iškrypusioje nosies pertvaroje: „Pasunkėjusį kvėpavimą pro nosį gali lemti ne tik iškrypusi nosies pertvara, pavyzdžiui, sunkiau gali būti kvėpuoti dėl padidėjusių apatinių nosies kriauklių ar nosies landose esančių polipų, taip pat dėl išsausėjusios nosies gleivinės. Kartais atvyksta pacientų, įsitikinusių, kad dėl patiriamų simptomų kalta nosies pertvara, bet po apžiūros paaiškėja, kad ji iškrypusi nežymiai, o dėl simptomų kalta kita liga.“

Tenka operuoti

B. Zykienė pasakoja, kad esant tam tikroms nosies ligoms, pavyzdžiui, padidėjusioms nosies kriauklėms, galima taikyti medikamentinį gydymą, bet norint atstatyti nosies pertvarą be chirurginio gydymo neapsieinama.

„Tai dažnai atliekama operacija, kuri vyksta taikant bendrinę nejautrą. Pjūvis daromas tik nosies viduje, tad išorėje nematyti pjūvio vietos. Kitaip nei nosikaulių lūžių atveju, gipsas nededamas, mėlynių po akimis nebūna. Vis dėlto po operacijos reikalinga speciali nosies priežiūra – teks kelis kartus apsilankyti pas gydytoją. Taip pat dvi savaites reikia vengti fizinio krūvio, buvimo labai žemoje ar aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, pirtyje, negalima būti aplinkoje, kurioje daug dulkių“, – pasakoja LSMU Kauno ligoninės gydytoja.

Nosies kaulai formuojasi iki 18 metų

Gydytoja teigia, kad pertvara gali iškrypti kūdikiui gimdymo metu, dažnai ji atsiranda po vaikystėje patirtų traumų, bet operacijos atliekamos tik suaugusiems žmonėms: „Nosies pertvaros kaulėjimo procesas vyksta maždaug iki 18 metų, tad operacijos jaunesniems žmonėms neatliekamos, nes nėra visiškai suaugę nosies kaulai.“

Ar reikia operacijos, gydytoja pataria spręsti pačiam pacientui atsakius į paprastą klausimą.

„Kai pacientas svarsto, ar daryti operaciją, pirmiausia paklausiu, ar iškrypusi nosies pertvara kenkia jo gyvenimo kokybei. Gali būti nemažas pertvaros iškrypimas, bet jei žmogui jis netrukdo, kam daryti operaciją? Jei žmogų dėl iškrypusios pertvaros daug metų vargina nuolatinė sloga, galvos skausmai, pasunkėjęs kvėpavimas ir šiuos simptomus galima sumažinti ar pašalinti atlikus operaciją, tuomet siūlau jai ryžtis“, – teigia B. Zykienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?