Medikai perspėja: miego sutrikimų nustatytumui ir gydymui reikia daugiau dėmesio

Miego sutrikimų tema, būdama daugiadisciplininė, dviem rugsėjo dienoms į Kauną bei virtualiu būdu sutraukė suaugusių ir vaikų neurologus, pulmonologus, otorinolaringologus, veido ir žandikaulių chirurgus, ortodontus, psichologus, psichiatrus, slaugos specialistus bei neuromokslininkus.

Miego sutrikimų temai trūksta dėmesio.<br>Pexels nuotr.
Miego sutrikimų temai trūksta dėmesio.<br>Pexels nuotr.
Miego sutrikimų temai trūksta dėmesio.<br>Unsplash nuotr.
Miego sutrikimų temai trūksta dėmesio.<br>Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-09-14 14:16, atnaujinta 2024-03-04 15:09

Unikalus Lietuvos miego medicinai renginys organizuotas bendradarbiaujant Lietuvos, Latvijos, Estijos miego medicinos draugijoms, Europos neurologų akademijai, Neurologų bei Lietuvos klinikinės neurofiziologijos ir neurosonologijos draugijoms.

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Neurologijos klinikos gydytojos neurologės, miego specialistės Evelinos Pajėdienės, trijų šalių miego medicinos draugijų atstovai vieningai sutarė, kad mokymui apie miego sutrikimų diagnostiką ir gydymo metodus turėtų būti skiriama daugiau dėmesio tiek medicinos, tiek ir rezidentūros studijų metu.

Kongrese buvo pristatyta miego medicinos situacija atskirose valstybėse, pasiekti rezultatai bei kylantys iššūkiai. Pripažinta, kad visos Baltijos šalys susiduria su panašiomis miego sutrikimų diagnostikai skirtų paslaugų bei tam tikrų gydymo metodų, tokių kaip obstrukcinei miego apnėjai skirtos nuolatinės teigiamo slėgio ventiliacijos, narkolepsijai skirtų medikamentų bei nemigai taikomo psichoterapinio konsultavimo, kompensavimo ir prieinamumo problemomis.

2-ojo Baltijos šalių miego kongreso metu buvo organizuoti mokymai miego medicina tik pradedantiems domėtis bei šioje srityje jau pažengusiems specialistams. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Neurologijos klinikos gydytojos neurologės E. Pajėdienė ir Deimantė Janulytė dalyvius supažindino su miego fiziologija, praktiniais skundų dėl miego turinčių pacientų atrankos ir ištyrimo aspektais.

Vilnietė neurologė Dalia Matačiūnienė ir jos kolegė iš Estijos Katrin Pold diskutavo apie mieguistumo priežastis bei vairavimo teisės reguliavimą tokiems pacientams, o LSMU Pulmonologijos klinikos gydytoja pulmonologė Eglė Paulauskaitė pateikė obstrukcinės miego apnėjos diagnostikos ir gydymo rekomendacijas.

Kvėpavimo sutrikimų miego metu gydymo iššūkiai detaliai aptarti ir specialioje sesijoje, kurioje pranešimus skaitė šios srities specialistai – LSMU Pulmonologijos klinikos gydytoja pulmonologė Guoda Vaitukaitienė, latvė otorinolaringologė Liva Šperla-Skritnika, estė ortodontė Triin Jagomägi, latvė miofunkcinės terapijos specialistė Evija Ekure, veido ir žandikaulių chirurgas Simonas Grybauskas.

Gydytojos neurologės E. Pajėdienės teigimu, renginyje speciali sesija buvo skirta Europos neurologų akademijos (ENA) miego medicinos ir mokslo ekspertų pranešimams.

Apie miego sutrikimų reikšmę galvos smegenų insulto pasireiškimui bei neurologinėms išeitims jo metu pasakojo ENA prezidentas, Berno universiteto dekanas bei Neurologijos klinikos vadovas profesorius Claudio Bassetti. Naujausias narkolepsijos diagnostikos ir gydymo gaires pristatė Vokietijos Viteno universiteto daktaras Ulfas Kalweitas, o neramių kojų sindromo aktualijas apžvelgė Austrijos Insbruko medicinos universiteto doktorantė Ambra Stefani.

Daug dėmesio buvo skirta ne tik klinikinėms miego medicinos temoms, bet ir mokslinių rezultatų apžvalgai. Savo tiriamuosius darbus pristatė LSMU Neurologijos klinikos gydytojai Erlandas Paulėkas ir Gintarė Paulėkienė.

Apie smegenų išsivalymo mechanizmus miego metu pasakojo Oslo universitete besidarbuojanti mokslų daktarė Laura Bojarskaitė bei apie miego svarbą Alzheimerio ligos vystymesi – Barselonoje doktorantūrą studijuojanti Laura Stankevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą