Ragina atkreipti dėmesį į Alzheimerį: svarbu ligą nustatyti laiku

Šį antradienį, minint Tarptautinę Alzheimerio dieną, Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Jonavos bei Palangos centruose pagrindiniai miestų objektai bus apšviesti mėlyna spalva, kuri pasaulyje siejama su Alzheimerio liga. Taip pat pirmąkart Kaune ir visoje Lietuvoje vyks „Atminties ėjimas“, kuriame prisijungusieji galės susipažinti su demenciją turinčių asmenų bei jų globėjų patirtimis.

Minima Tarptautinė Alzheimerio diena.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Minima Tarptautinė Alzheimerio diena.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-21 11:03

Paskatinti įvairias visuomenės grupes daugiau sužinoti apie demenciją ir su ja susijusius sveikatos, socialinius iššūkius, iš arčiau pažinti demenciją turinčiųjų ir jų šeimų patirtį, pagalbos bei paramos būdus, aptarti, kaip galime mažinti riziką įgyti demenciją, – visa tai padės išsiaiškinti Alzheimerio ligos mėnesį vykstantys renginiai. Įsitraukti į jų programą kviečia asociacija „Demencija Lietuvoje“ su partneriais – Sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU), Lietuvos sporto universitetas (LSU) bei Nacionaline dailės galerija.

Pasak LSMU atstovų, Alzheimerio mėnesio renginių programą sudaro nuotoliniu būdu rengiami susitikimai su įvairių sričių specialistais, demenciją turinčių asmenų globėjais ir diskusijos. Antradienį, Tarptautinę Alzheimerio dieną, vyks net keli renginiai, tarp jų – nuotolinė konferencija.

„Demencija, kaip visuomenės sveikatos prioritetas: ankstyvoji diagnostika“, skirta atliepti pasaulinės organizacijos „Alzheimer Disease International“ paskelbtą šių metų Alzheimerio mėnesio temą – savalaikės diagnostikos svarba.

Dalyvauti konferencijoje pakviesti: sveikatos apsaugos ministro patarėja Simona Bieliūnė, LSMU Geriatrijos klinikos prof. dr. Jūratė Macijauskienė, globėjų pozicijai atstovaujanti LSU lektorė Aida Gaižauskienė ir kiti ekspertai.

Dalis Alzheimerio ligos mėnesio įvykių vyksta socialiniuose tinkluose, kur visuomenė yra kviečiama stebėti Alzheimerio mėnesio komunikacinę kampaniją „Kodėl reikia kalbėti apie demenciją?“, įsitraukti į kartu su Nacionaline dailės galerija inicijuojamą socialinę akciją „Mėlyna žinutė“, kuria siekiama paskatinti Lietuvos piliečius išreikšti palaikymą su demencija susidūrusiems asmenims.

Anot LSMU Geriatrijos klinikos prof. dr. J. Macijauskienės, tikimasi, kad pirmąkart Lietuvoje rengiama Alzheimerio ligos mėnesio renginių programa taps tradicija ir tokiu būdu prisidės prie visų informuotumo šia tema didinimo, paskatins gerųjų iniciatyvų visoje Lietuvoje atsiradimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.