Širdies problemų turintiems – didesnė COVID-19 komplikacijų grėsmė: gydytojai patarė, kaip apsisaugoti

Beveik 40 proc. mirties nuo COVID-19 atvejų yra širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių pacientų grupėje. Nuo tokios baigties neapsaugoti net jaunesni pacientai.

Beveik 40 proc. mirties nuo COVID-19 atvejų yra širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių pacientų grupėje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Beveik 40 proc. mirties nuo COVID-19 atvejų yra širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių pacientų grupėje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2021, 2:41 PM

„Virusas dažniausiai pažeidžia širdies raumenį, atsiranda įvairių širdies veiklos sutrikimų, progresuoja širdies funkcijos nepakankamumas, sutrinka smegenų kraujotaka, gali išsivystyti miokardo infarktas, insultas, susidaryti trombų, padažnėti staigios mirties atvejų. Pacientai, sergantys COVID-19 liga, dūsta ne tik dėl plaučių audinio pažeidimo, bet ir dėl širdies funkcijos nepakankamumo“, – teigia gydytoja J.Knašienė.

Persirgusius COVID-19 liga net kelis mėnesius gali varginti bendras silpnumas, oro trūkumas, dusulys, greitas nuovargis, fizinio krūvio netoleravimas, galvos svaigimas, virškinimo trakto sutrikimai, sąnarių ir raumenų skausmas, raumenų jėgos sumažėjimas, uoslės, skonio, klausos susilpnėjimas.

Pacientai blogai miega, juos vargina prasta nuotaika ir nerimas.

Gali pablogėti atmintis, dėmesio sutelkimas, orientacija ir mąstymas, atsirasti vadinamasis smegenų rūkas.

„Taip pat gali pasireikšti įvairių širdies ritmo sutrikimų ir kraujospūdžio pokyčių. Neretai dėl blogos savijautos nukenčia mokslas ir darbinė veikla, sutrikdoma kasdienė žmogaus veikla, pvz., gebėjimas pasirūpinti savo higiena, pasinaudoti tualetu ar vonios kambariu, apsipirkimas, valgymas, judėjimas, vairavimas ir socialinis bendravimas. Net ir išėjimas tiesiog pasivaikščioti gali tapti sunkia ar net neįveikiama užduotimi“, – apie galimas pokovidines komplikacijas perspėja medikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.