Su storosios žarnos vėžiu susidūrusi vilnietė atskleidė, kaip pavyko suvaldyti ligą

Sergamumas storosios žarnos vėžiu Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, nuosekliai didėja. Mūsų šalyje tai yra trečias pagal dažnumą piktybinis navikas. Kasmet diagnozuojama daugiau nei 1600 storosios žarnos vėžio atvejų.

Astai teko susidurti su klastinga liga.<br>Pranešimo spaudai nuotr. koliažas
Astai teko susidurti su klastinga liga.<br>Pranešimo spaudai nuotr. koliažas
Astai teko susidurti su klastinga liga.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Astai teko susidurti su klastinga liga.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Eugenijus Stratilatovas<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Eugenijus Stratilatovas<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Eugenijus Stratilatovas<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Eugenijus Stratilatovas<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Astai teko susidurti su klastinga liga.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Astai teko susidurti su klastinga liga.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 10, 2021, 3:30 PM

Šia sunkia liga susirgo ir 54-erių metų Asta iš Vilniaus. Moteris ryžosi atvirai papasakoti, kaip jai pavyko suvaldyti ligą ir susikurti nors ir kitokį, bet kokybišką gyvenimą.

„Labai greitai sureagavo šeimos gydytoja. Aš net nežinojau, kad yra toks žaliasis koridorius, kur greitai priima ir skubiai daro tyrimus. Pamenu, spalio 1 dieną aš jau buvau ant operacinio stalo. Po operacijos laukė chemoterapija, bet pirmiausia reikėjo sustiprėti po operacijos“, – tą laikotarpį, kai gyvenimas, sužinojus storosios žarnos vėžio diagnozę, apsivertė aukštyn kojomis, TV8 laidoje „Sveikas rytojus“ prisimins ponia Asta.

Storosios žarnos vėžys yra vienas sėkmingiausiai gydomų virškinamojo trakto navikų. Gydymo efektyvumą lemia ligos stadija. Kai ji nustatomas ankstyvoje stadijoje, daugelis pacientų visiškai pasveiksta, sako Nacionalinio vėžio instituto Bendrosios ir abdominalinės chirurgijos ir onkologijos skyriaus vedėjas, abdominalinės chirurgijos gydytojas, med. m. dr. Eugenijus Stratilatovas.

„Anksti diagnozuoti šią ligą yra ne taip paprasta, nes simptomai pasirodo tada, kai liga jau yra pažengusi, anksčiausiai, antroje stadijoje, todėl reikėtų dalyvauti programose. Šiandien Lietuvoje yra slaptojo kraujo tyrimo programa, kuri yra labai nesudėtinga, tiesiog reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją.

Ten gauni indikatorių, o jeigu ištyrus nedidelį kiekį išmatų randama slapto kraujo – kraujo, kuris yra išmatose ir kurio plika akimi nematome – pacientas yra siunčiamas atlikti kolonoskopijos tyrimo. Šio tyrimo metu paaiškėja diagnozė“, – apie ligos nustatymo būdą laidoje pasakos med. m. dr. E. Stratilatovas.

Pooperacinis laikotarpis vilnietei Astai buvo labai sunkus. Reikėjo ne tik atgauti jėgas, bet ir išmokti gyventi su kolostoma – suformuotu storosios žarnos atvėrimu pilvo sienoje. Moteris sako, kad atsakymų į daugelį klausimų ieškojo ne tik internete, bet ir onkologinių ligų bendruomenėse.

„Pirmiausia aš pasidariau POLA (Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija) kortelę. Ten informacijos buvo tiek, kiek reikėjo, ji buvo visa aiškiai susisteminta. Vienas svarbiausių dalykų, kuriuos turėjau sureguliuoti, buvo mityba. Aš visiškai negalėjau valgyti to, ką valgiau prieš operaciją“, – laidoje pasakos pacientė Asta.

„Labai svarbūs yra pirmieji metai po operacijos, kai suformuojami tuštinimosi įpročiai, ypač, kai tai yra atliekama su kolostoma. Esant kolostomai nėra storosios žarnos ampulės kaip reguliuojančio mechanizmo. Dėl to pacientai turėtų valgyti tuo pačiu laiku.

Jeigu yra užkietėjimai, turėtų valgyti daugiau augalinio maisto, o jeigu viduriai yra skysti, reikėtų valgyti daugiau kruopų, košių“, – apie pooperacinio laikotarpio mitybos įpročius pasakos gydytojas E. Stratilatovas.

Pasak pacientės Astos, po žarnyno operacijos, turint suformuotą kolostomą, privaloma atkreipti dėmesį į sveiką mitybą. O vieną geriausių patarimų, kaip pagerinti savo būklę bei susikurti kokybišką gyvenimo ritmą, Asta gavo, kaip ji sako, iš savo palatos kolegės, kuri patarė moteriai įsigyti maisto papildų su polifenolių gausiais brokoliais, granatais, ciberžolėmis ir žaliąja arbata.

„Aš žinau jos diagnozę, žinau jos simptomus. Jeigu jai sureguliavo taip greitai, tai kokio man dar geresnio patvirtinimo reikia, jeigu aš pažįstu tą žmogų, žinau, kas jam buvo ir panaši problema yra ir man? Neatidėliojant paklausiau jos patarimo. Įtraukus polifenolius į savo mitybą pagerėjimą pajutau jau po savaitės“, – pasakos Asta.

Asta, kaip niekada anksčiau, jaučiasi puikiai, o visi tyrimai yra geri. Moteris sulieknėjo, kūno ir veido oda tapo lygesnė ir skaistesnė. Be to, ji grįžo į mylimą darbą vaikų darželyje, o svarbiausia, kad tiki ir jaučia, kad sunki onkologinė liga jau suvaldyta.

Polifenoliai – tai vienos vertingiausių bioaktyvių medžiagų, kurių gausu žolelėse, prieskoniuose, vaisiuose, daržovėse, arbatžolėse. Polifenoliai turi tiesioginę sąveiką su žarnyno sveikata, nes maitina ir stiprina gerąsias bakterijas.

Junginės Karalystės nacionalinio Pomi-T klinikinio tyrimo, kuriam vadovavo Kembridžo universiteto profesorius onkologas Robert J. Thomas, metu buvo nustatyta, kaip keturi į kapsulę patalpinti visadaliai produktai – brokoliai, granatai, ciberžolės ir žalioji arbata, kuriuose ypač daug polifenolių – padeda organizmui kovoti su onkologinėmis ligomis.

„Maisto papildai ir yra tam, kad padėtų, kaip ir vitaminai ar mineralinės medžiagos. Kai mes kalbame apie žinomiausius maisto papildus, tai vienas iš jų yra Jungtinės Karalystės mokslininkų sukurtas polifenolių gausus maisto papildas.

Klinikiniais tyrimais yra įrodyta, kad jis yra efektyvus ir jį vartojant kartu su kitais gydymo metodais, rezultatas yra geresnis. Tai yra natūralių produktų derinys, kuris stimuliuoja imunitetą. Jis yra kaip adaptogenas, reguliuojantis organizmo funkcijas ir tikrai gali sustiprinti organizmo jėgas“, – laidoje pasakos garsus gydytojas E. Stratilatovas.

Televizinis medicinos žurnalas „Sveikas rytojus“ apjungia visas medicinos pasaulio sritis bei sveikos gyvensenos filosofijas. Prie laidos vairo stojo 4 vedėjai, kurie savo srities rubrikose dalijasi svarbiausiomis, naudingiausiomis, aktualiausiomis ir naujausiomis medicinos, farmacijos ir sveikatingumo pasaulio aktualijomis. Ilgametė laidos vedėja gydytoja Irena Pivoriūnienė dalija laiko patikrintus sveikatos patarimus, plastikos chirurgijos specialistas, vienas iš „Fi Clinica“ įkūrėjų Vygintas Kaikaris pasakoja apie sveiką grožį, iliuzionistas, VšĮ „Įveik vėžį“ vadovas Arvydas Stonys ieško gydomosios gamtos ir mokslo galios, o šeimos gydytoja Raimonda Plioplytė pažindina su naujausiomis medicinos aktualijomis.

„Sveikas rytojus“ – sekmadieniais, 12 val. per TV8 televiziją!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.