Išsklaidė vyrų baimes dėl tyrimų: patikra gali užbėgti už akių sunkioms ligoms

Lapkričio 19 d. minima Tarptautinė vyrų diena. Šią diena pradėta minėti nuo 1991 metų, kai amerikiečių profesiorius Thomas Oster su grupele bendraminčių sukūrė projektą, kurio tikslas buvo atkreipti dėmesį į vyrų padėtį visuomenėje, teises, padėkoti jiems už visa indėlį, duotą visuomenei bei šeimai.

PSA tyrimas.<br>123rf iliustr.
PSA tyrimas.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Respublikinės Panevėžio ligoninės inf.

2021-11-19 13:07

Šiuolaikinės vyrų dienos tikslas – informuoti apie vyrų psichinę ir fizinę sveikatą, skatinti teigiamą vyriškumą ir remti etiškus vyrų pavyzdžius. Lapkričio 19 dieną visame pasaulyje vyksta diskusijos, forumai, paskaitos, renginiai skirti šiai dienai minėti.

Lietuvoje visas lapkričio mėnuo yra skirtas priešinės prostatos vėžio prevencijai. Prostatos vėžys yra viena dažniausių vyriškų ligų, galinčių pabloginti vyrų gyvenimo kokybę. Dėl to prevencinė programa teikiama vyrams nuo 50 m. iki 69 m. amžiaus ir vyrams nuo 45 m., jei jų tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu, vieną kartą per dvejus metus. Šioje programoje dalyvaujantiems vyrams paslaugos teikiamos nemokamai. Dėl dalyvavimo programoje reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Respublikinės Panevėžio ligoninės gydytojas urologas Andrius Preidis pastebi, kad „vyrai dažnai vengia tikrintis, nes bijo eiti pas urologus. Juos labiausiai gąsdina mistinis digitalinis tyrimas.

Tačiau norėčiau paskatinti vyrus nebijoti ir pasitikrinti profilaktiškai atliekant nors prostatos specifinio antigeno (PSA) kraujo tyrimą. PSA yra medžiaga, gaminama prostatoje. Šis tyrimas vyrams nemokamai atliekamas pas Šeimos gydytojus. Jei kraujo tyrime stebimi pakitimai nuo normos, skatinčiau neatidėlioti vizito pas gydytoją urologą“.

Urologas, pabrėžia, jog prostatos vėžys yra vadinamas nebyliuoju vėžiu, kadangi ankstyvose jo stadijose dažniausiai nebūna jokių nusiskundimų, nejaučiama jokių simptomų, todėl vyrai nesikreipia pas gydytojus urologus, nes nemato jokios priežasties. Deja, atsiradus ryškiems simptomams dažniausiai liga jau būna pažengusi ir gydymo rezultatai būna prastesni.

Vėlesnėse stadijose pacientus vargina kasdienis dažnas ir skausmingas, staigiai atsirandantis noras šlapintis, dažnas ir reguliarus šlapinimasis naktimis, vėliau apskritai sunku pradėti šlapintis, atsiranda skausmas juosmens ar klubo srityje, prasideda impotencija.

Svarbu žinoti, kad šie simptomai nebūtinai reiškia, jog vyras serga priešinės liaukos vėžiu. gali būti, kad pacientas serga prostatitu (priešinės liaukos uždegimu) ar gerybine priešinės liaukos hiperplazija (nenavikiniu priešinės liaukos padidėjimu). Atsiradus minėtiems simptomams, būtina pasikonsultuoti su gydytoju dėl tolimesnio tyrimo ir gydymo. I ir II stadijos priešinės liaukos vėžys yra visiškai išgydomas.

Šiandien, minėdami vyrų dieną stengiamės atkreipti dėmesį į vyrų sveikatą ir rekomenduojame, tik atsiradus menkiausiai dvejonei kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris suteiks siuntimą pas urologą.

Registruotis galite per internetinę prieigą www.esveikata.lt. Svarbu atkreipti dėmesį, kad registruojantis pas gydytojus specialistus reikia turėti elektroninį siuntimą, ir iš anksto užsiregistravus atvykti būtent registracijos metu paskirtu laiku. Gydytojai urologai tiksliai diagnozuos, ar nėra prasidėję prostatos pakitimai, tad nedvejokite ir rūpinkitės savimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.