Neįtikėtina dovana: nepakeliamų skausmų kamuotai 11-metei mergaitei atliko inkstų operaciją, naudojant 3D technologiją

11-metė mergaitė tapo pirmaja paciente Jungtinėje Karalystėje, kuriai buvo atlikta inkstų operacija naudojant specialią 3D įrangą.

3D operacija, chirurgai.<br>Zummapress/Scanpix asociatyvinė nuotr.
3D operacija, chirurgai.<br>Zummapress/Scanpix asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-24 17:22

Libbė iš Anglijos Somerseto grafystės kentėjo dėl inkstų ir šlapimo pūslės komplikacijų, todėl jautė dažnus ir stiprius skausmus.

Chirurgai galėjo operuoti ją greičiau ir tiksliau naudodami 3D technologiją, mažai invazyvios vadinamoios „rakto skylutės“ operacijos metu.

Manoma, kad analogiška po šios sėkmės greitesnes operacijas jau artimiausiu metu pavyks atlikti šimtams Jungtinės Karalystės vaikų.

Vienas iš 200 vaikų gimsta su ištemptais inkstais, tačiau Libbei sutrikimas buvo nustatytas vėliau, kai mergaitė jau buvo paaugusi, o tai apsunkino gydymą.

Užsikimšo vienuolikmetės šlapimtakis – vamzdelis, jungiantis inkstus su šlapimo pūsle.

Libbė skundėsi, kad jai dažnai skauda šoną, pykina, o skausmo epizodai vis dažnėjo ir stiprėjo.

Jos motina Hollė sakė, kad šeimai Libbė padėtis „kėlė vis didesnį nerimą“, kai mergaitės būklė vis aštrėjo.

Bristolio vaikų ligoninėje sveikatos problema buvo ištaisyta naudojant 3D laparoskopinę įrangą, kuri yra tik 4 mm pločio ir dažniau naudojama smegenų operacijoms.

Vaikų urologas Markas Woodwardas sakė, kad 3D įranga, kuri kainuoja 20 000 svarų sterlingų (maždaug 23,7 tūkst. eurų), leido jam būti tikslesniam operacijos metu, nes įranga sukuria geresnį vaizdą ekrane ir leidžia chirurgams operaciją atlikti greičiau ir tiksliau.

„Visi mano patirtis ir mokymai buvo susiję su ne 3D įrangos naudojimu. Tuomet esi priverstas išmokti gudrybių, kaip įvertinti gylį ir kampą, ypač susiuvimo srityje“, – sakė M.Woodwardas.

Tai, ką operacijos metu matė, naudodamasis 3D įrangą urologas lygino su paprastu ir trimačiu kinu – esą matomas vaizdas tampa daug aiškesnis.

M.Woodwardas teigė, kad įranga padidins tikslumą ir padės pradedantiems chirurgams greičiau išlavinti operavimo įgūdžius.

Libbės operacija paprastai užtruktų nuo dviejų iki trijų valandų, tačiau naudojant 3D įrangą gydytojai mano, kad ji sutrumpėja maždaug penktadaliu.

Parengta pagal BBC.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.