Kaunietės prakeiksmas: dėl skausmo negalėjo nė seilių nuryti – išrovė 3 dantis, kol rado kančios priežastį

Veriantis skausmas, kai negalėdavo kalbėti, kramtyti ar pasukti galvos, pagaliau liovėsi. Kaunietė Zina (54 m.) tai pavadino stebuklu, nors iki šiol nešiojasi rankinėje tablečių nuo skausmo. Trišakio nervo uždegimą Kauno medikams pavyko numalšinti išskirtiniu prietaisu – gama peiliu.

Kauno klinikose - unikalus gydymas gama peiliu.<br>Kauno klinikų ir 123rf iliustr. koliažas
Kauno klinikose - unikalus gydymas gama peiliu.<br>Kauno klinikų ir 123rf iliustr. koliažas
Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos gydytojas neurochirurgas medicinos mokslų daktaras Andrius Radžiūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos gydytojas neurochirurgas medicinos mokslų daktaras Andrius Radžiūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno klinikos<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno klinikos<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno klinikose - unikalus gydymas gama peiliu.<br>Kauno klinikų nuotr.
Kauno klinikose - unikalus gydymas gama peiliu.<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 2, 2022, 7:59 PM, atnaujinta Jan 3, 2022, 2:04 PM

Skausmo priepuoliai kaunietei prasidėjo daugiau nei prieš metus, kai dėl protinio danties ji kreipėsi pagalbos į odontologą. Pašalinus šį dantį moteriai nepalengvėjo.

Įtarus, kad skausmo priežastis gali būti dar du dantys, Zinai vėl teko grįžti į odontologijos kabinetą. Tačiau išrovus ir šiuos dantis moteris negalėjo gyventi be tablečių nuo skausmo.

Praėjo beveik metai, kol paaiškėjo tikroji negalavimų priežastis, – tai buvo trišakio nervo neuralgija. Šį laikotarpį Zina vadino sunkiausiu savo gyvenime, nes net naktį ji negalėdavo nuryti seilių be skausmo. Per tuos metus moteris smarkiai sulyso, valgydavo tik košes ir tyres. Apie sultingą mėsos kepsnį ji galėjo nebent svajoti, nes kramtymas sukeldavo kančių.

2021-ųjų birželį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikoje jai buvo atlikta operacija gama peiliu. Po valandą trukusios procedūros pacientė jau kitą dieną grįžo namo.

Jos savijauta pagerėjo, tačiau medikai įspėjo, kad skausmas gali atsinaujinti, todėl patarė vartoti vaistus.

Tačiau jų dozė buvo gerokai mažesnė, o po trijų mėnesių jokių medikamentų nebereikėjo.

„Esu dėkinga Kauno klinikų medikams, kurie mane išvadavo iš kančių. Gyventi be skausmo man yra tikras stebuklas“, – prisipažino Zina.

Galvos svaigimas ir dvejinimasis akyse – dėl tokių negalavimų patekusi į medikų rankas kita kaunietė Vida nebijo, kad jie pasikartos. Dėl galvos smegenų piktybinio auglio jai buvo taikytas vadinamasis gama peilis.

Daugiau nei prieš dešimtmetį sušlubavus sveikatai moteriai buvo atlikti galvos smegenų tyrimai ir nustatyta kraujagyslinės kilmės židinių.

Savaitę praleidusi ligoninėje ji buvo išleista į namus.

Tačiau po kelerių metų negalavimai vėl pasikartojo. Atlikus tyrimus moteriai buvo nustatytas smegenų auglys.

Tąkart buvo taikyta spindulinė terapija, nes dėl vyresnio amžiaus atlikti operaciją buvo pernelyg rizikinga.

Nors spindulinė terapija šiek tiek padėjo sumažinti galvos svaigimą ir dvejinimąsi akyse, auglys nepakito, netgi pradėjo didėti. Sužinojusi apie Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikoje taikomą naują gydymą Vida kreipėsi pagalbos.

„Atvykau čia su anksčiau atliktais galvos smegenų tyrimais. Gydytojai juos peržiūrėję tik dar kartą patvirtino, kad auglys yra didelis, pasislėpęs giliai smegenyse“, – pasakojo Vida.

Kadangi įprastas neurochirurginis gydymas atveriant kaukolę buvo neįmanomas dėl sudėtingos auglio vietos ir galimų komplikacijų po operacijos, moteriai buvo pasiūlyta stereotaksinė radiochirurgija gama peiliu.

Sužinojusi, kad jai bus atlikta inovatyvi procedūra, Vida ir jaudinosi, ir džiaugėsi. Po procedūros ji nejautė jokių skausmų, gydymas gama peiliu buvo sėkmingas, nes auglys sumažėjo, o dvejinimasis akyse baigėsi.

Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos gydytojas neurochirurgas medicinos mokslų daktaras Andrius Radžiūnas pasakojo, kad gama peilis dėl savo išskirtinio tikslumo padeda gydyti įvairiose galvos srities vietose esančius navikus.

Naujausios modifikacijos gama peilis praverčia gydant ir didelių matmenų darinius, kai atvira neurochirurginė operacija jau neįmanoma.

– Kas yra gama peilis? Kiek specialistų dirba atliekant operaciją? – pasiteiravau gydytojo A.Radžiūno.

– Gama peilis – tai inovatyvi sistema, skirta neinvaziniam stereotaksiniam radiochirurginiam gydymui.

Ji ypač tiksli, nes mažina komplikacijų riziką, yra taikoma pacientams, kuriems galvos smegenyse nustatyti įvairūs navikai, kraujagyslinės patologijos ir funkciniai sutrikimai.

Gama peilis gali būti taikomas sergant įvairiais galvos smegenų navikais, kraujagyslių ligomis, trišakio nervo neuralgija, Parkinsono liga, kai kuriomis psichikos ligomis. Taip pat ir tais atvejais, kai standartiniai chirurginiai gydymo būdai dėl gretutinių ligų ar senyvo amžiaus yra negalimi.

Gama peilį valdo net keturi specialistai – neurochirurgas, gydytojas onkologas radioterapeutas, medicinos fizikas ir radiotechnologas.

Operacija gali trukti apie 15 minučių, bet esame gama spinduliais pacientą gydę net 7 valandas, tačiau tuomet buvo šalinamas ne vienas židinys, o daugybinės metastazės galvos smegenyse.

Yra taikoma ir tokia praktika – jei gydymas trunka ilgiau kaip 4–5 valandas, pacientui per naktį paliekame ant galvos stereotaksinį rėmą, o gydymą tęsiame kitą dieną. Tačiau pasitaiko pacientų, kurie prašo medikų tą pačią dieną baigti gydymą.

– Ar gama spinduliai yra pavojingi?

– Taip gali būti nebent tada, kai jie nukreipiami netinkamai. Gama spinduliai plačiai naudojami medicinoje, pavyzdžiui, linijiniams greitintuvams, kuriais atliekama spindulinė terapija. Gama peilis yra išskirtinis aparatas, nes spinduliai nukreipiami ten, kur reikia, taip gretutiniai audiniai lieka nepažeisti. Tai pacientą tausojantis gydymo metodas.

Taikant kompiuterinę tomografiją, magnetinių virpesių spektrogramą arba angiogramą sudaromas paciento galvos smegenų žemėlapis.

Gauta vaizdinė informacija perkeliama į specialią kompiuterinę sistemą, kuri padeda nustatyti taikinio koordinates. Tuomet 192 šaltiniai generuoja jonizuojančius spindulius, kurie tiksliai nukreipiami į reikiamą sritį galvos smegenyse.

– Kauno klinikose gama peiliu buvo operuoti jau 32 pacientai, kuriems buvo nustatytas auglys akyje. Ar jiems pavyko sugrąžinti regėjimą?

– Kol neturėjome gama peilio, dėl pavojingo auglio dažniausiai būdavo šalinama akis. Jei pacientas nesutikdavo, likdavo tradicinis gydymas, kuris nėra efektyvus, todėl ilgainiui būdavo prarandamas regėjimas.

O taikant gama peilį įmanoma išsaugoti ne tik akį, bet ir regėjimą. Tokia procedūra skiriama nustačius melanomą akyje. Gyslainėje yra melanocitų – ląstelių, kurios gali supiktybėti. Susidarius melanomai šis darinys, kaip ir bet kuris piktybinis auglys, gali išplisti žmogaus kūne. Jei iš akies navikas išplinta po visą organizmą, būna sunku išgelbėti gyvybę.

Tuo metu gama peiliu įmanoma akies naviką pristabdyti arba visiškai sunaikinti.

– Kaip jaučiasi pacientai, kuriems atliekama operacija gama peiliu?

– Ligoniai yra paruošiami tokiai operacijai, kad ramiai jaustųsi, jie gauna vaistų, tačiau lieka sąmoningi.

Nemaloniausias veiksmas yra stereotaksinio rėmo uždėjimas ant galvos, nes porą minučių juntamas stiprus spaudimas. Vėliau prie šio jausmo žmogus pripranta.

Didžiausią nepatogumą ligonis jaučia, jei reikia daug laiko gulėti ir negalima keisti kūno padėties. Todėl stengiamės nukreipti ligonio dėmesį, leidžiame klausytis muzikos įrašų arba įjungiame mėgstamą radijo stotį.

– Ar gama peilio procedūras galima kartoti?

– Jei metastazių atsiranda naujose galvos smegenų vietose, saugu procedūrą pakartoti. Turime pacientų, kurie dėl šios priežasties lankosi pas mus keliskart per metus.

Gama peiliu įmanoma gydyti visus židinius, kurie išsivysto galvos srityje. Tai ne tik pažeidimai galvos smegenyse, bet ir nosies, gerklės, žandikaulio srityje.

– Kaip įmanoma padėti ligoniams, sergantiems Parkinsono liga?

– Drebulys, kuris lydi ne tik šią, bet ir kitas neurologines bei neurodegeneracines ligas, apsunkina gyvenimą. Esencialinis tremoras pasireiškia rankų virpėjimu, dėl kurio žmogus negali net pavalgyti.

Šios ligos atveju virpėjimas kyla tik tada, kai žmogus imasi tam tikros veiklos, pavyzdžiui, nori paimti stiklinę ir atsigerti, tačiau keliant ranką prie burnos atsiranda stiprus drebulys, stiklinė netgi iškrinta iš rankų. Dėl tokio rankų virpėjimo ligoniai negali rašyti, užsisegti sagų, užsirišti batų raištelių.

Gama peilis gali sustabdyti drebulį paveikus gumburo branduolį iš pradžių viename galvos smegenų pusrutulyje. Jeigu yra geras poveikis, po metų procedūrą galima kartoti kitame pusrutulyje.

Gama peilis yra daug vilčių teikiantis gydymo metodas. Pasaulyje įkurta daugiau kaip 400 gama peilio centrų, kasmet jų daugėja. Tai rodo, kad neurochirurgijoje šis metodas vertinamas dėl saugumo ir veiksmingumo.

– Ko pacientai dažniausiai teiraujasi prieš operaciją gama peiliu?

– Dažniausias klausimas būna, ar dėl operacijos neliks paralyžiuoti. Tačiau tokios grėsmės nėra, jau kitą dieną po operacijos jie gali keliauti namo. Nereikia jaudintis prieš operaciją ir dėl skausmo, nes pacientai jo nejaučia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.