Vilniuje – pirmasis šiais metais gyvos donorystės atvejis: inkstą dovanojo sesuo

Sausio 27 d. Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose medikų komanda atliks pirmąją šiais metais gyvojo donoro inksto transplantaciją. Inkstą sunkiai sergančiai moteriai dovanojo jos sesuo.

Organų transplantacija.<br>V.Balkūno nuotr.
Organų transplantacija.<br>V.Balkūno nuotr.
Organų transplantacija.<br>T.Bauro nuotr.
Organų transplantacija.<br>T.Bauro nuotr.
Organų transplantacija.<br>Kauno klinikų nuotr.
Organų transplantacija.<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 27, 2022, 12:24 PM

Gyvoji donorystė – kuomet gyvas žmogus dovanoja savo organą, jo dalį, ar reikalingas ląsteles kitam gyvam ir transplantacijos laukiančiam žmogui. Lietuvoje yra atliekamos tik inksto transplantacijos tarp gyvų žmonių, o kai kuriose šalyse atliekamos ir dalies kepenų ar vieno plaučio gyvosios transplantacijos.

Lietuvoje gyvas žmogus inkstą dovanoti gali tik giminaičiui – mamai, tėčiui, seseriai, broliui, tetai, dėdei ar sutuoktiniui. Tokios transplantacijos taip pat nėra dažnos, 2021 m. gyvosios donorystės atvejų buvo aštuoni, 2020 m. – trys.

Tačiau Lietuvoje taip pat yra įteisinta ir porinė gyvoji donorystė – tai dviejų porų pasikeitimas donoriniais organais, kai vienos tarpusavyje nesuderinamos poros, susijusios santuokiniu ar artimos giminystės ryšiu, donoro organas tinka kitos tarpusavyje nesuderinamos poros, susijusios santuokiniu ar artimos giminystės ryšiu, recipientui, o antrosios poros donoro organas tinka pirmosios poros recipientui.

Reikalingas pasiruošimas

Gyvosios donorystės operacijoms yra reikalingas sudėtingas ir nuodugnus pasiruošimas. Pirmiausia gydytojai atlieka visus reikalingus tyrimus ir nustato ar organą norinčio dovanoti žmogaus inkstai abu veikia gerai.

Vėliau tiriama, ar organas bus tinkamas recipientui ir galiausiai yra nustatomas palankiausias laikas transplantacijai.

Anksčiau gyvoji donorystė buvo įmanoma tik tada, jei abiejų giminaičių kraujo grupės sutapdavo, tačiau dabar yra atliekamos ir transplantacijos tarp žmonių su skirtingomis kraujo grupėmis – šiuo atveju reikalingas dar nuodugnesnis ir sudėtingesnis recipiento paruošimas.

Inkstų transplantacijos laukia daugiausia

Šiuo metu organų transplantacijos laukia 169 žmonės, 74 iš jų laukia būtent inkstų transplantacijos. Iš mirusio donoro šiais metais buvo atliktos jau devynios inkstų transplantacijos bei viena reta kasos-inksto komplekso transplantacija.

Inksto transplantacijos prireikia tiems žmonėms, kurių inkstai dėl tam tikrų priežasčių nebeatlieka savo funkcijos – nepašalina iš organizmo kenksmingų medžiagų. Sutrikus inkstų veiklai reikalingos dializės procedūros, tačiau vienintelė galimybė pilnai pasveikti – inkstų transplantacija.

Visi norintys prisidėti prie donorystės ir įsigyti Donoro kortelę gali užpildyti prašymą internetu – ntb.lt svetainėje, taip pat visose gydymo įstaigose ir „Eurovaistinės“ vaistinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.