Nustatė, kokie simptomai būdingi žmonėms, kurie pasiskiepijo, o vėliau užsikrėtė omikron atmainos koronavirusu

Didelėje dalyje Europos dar gruodį, o Lietuvoje jau sausio pradžioje įsivyravo koronaviruso omikron atmaina. Itin užkrečiamas COVID-19 variantas lėmė rekordiškai aukštus susirgimų skaičius, tik spėliojama, kiek žmonių lengva koronaviruso forma persirgo, bet ligos PGR tyrimu nepasitvirtino. Koronavirusine infekcija ir toliau kasdien užsikrečia tūkstančiai lietuvių.

COVID-19 liga<br>123rf nuotr.
COVID-19 liga<br>123rf nuotr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Koronavirusas<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 22, 2022, 6:09 AM

Viena koronaviruso problemų – žmonės dažnai ligos simptomų neatskiria nuo peršalimo ar gripo. Epidemiologai akcentuoja, kad savalaikis užsikrėtimo nustatymas padeda užkirsti kelią viruso plitimui. Dabar tyrėjams pavyko išskirti būdingiausius COVID-19 ligos simptomus bei du požymius, kurie gali padėti identifikuoti užsikrėtimą koronavirusu dar ankstyvoje ligos fazėje.

Dažniausi pilnai pasiskiepijusių asmenų simptomai

Norvegijos mokslininkai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 111 iš 117 svečių, lapkričio pabaigoje dalyvavusių vakarėlyje, kuris baigėsi dideliu omikron atmainos protrūkiu. 66 apklaustiesiems buvo nustatyta COVID-19 liga, o 15 – galimi viruso atvejai.

Įdomu tai, kad iš 111 tyrimo dalyvių 89 procentai buvo pasiskiepiję dviem iRNR vakcinos („Pfizer“ arba „Moderna“) dozėmis ir nei vienas asmuo nebuvo gavęs sustiprinančiojo skiepo.

Remiantis išvadomis, paskelbtomis infekcinių ligų ir epidemiologijos žurnale „Eurosurveillance“, buvo išskirti aštuoni pagrindiniai ligos simptomai, kuriuos patyrė pilnai paskiepyti, tačiau koronavirusu užsikrėtę vakarėlio dalyviai.

Tai buvo kosulys, sloga, nuovargis, gerklės skausmas, galvos skausmas, raumenų maudimas, karščiavimas ir čiaudulys.

Tyrimas parodė, kad kosulys, sloga ir nuovargis buvo vieni iš dažniausiai paskiepytiems asmenims pasitaikiusių omikron atmainos sukeltos ligos simptomų. Prie retesnių ligos požymių tyrėjai priskyrė čiaudulį ir karščiavimą.

Visuomenės sveikatos specialistai į šį sąrašą taip pat įtraukia ir pykinimą.

Pabrėžiama, kad vakcinos efektyviai apsaugo nuo rimtesnių koronaviruso komplikacijų, tačiau užsikrėsti omikron atmaina gali ir pilnai pasiskiepiję, ir sustiprinančiąją vakcinos dozę gavę asmenys.

Du požymiai gali anksti išduoti užsikrėtimą

Ekspertai taip pat teigia, kad staiga pasireiškęs vienas iš dviejų simptomų gali padėti anksti identifikuoti užsikrėtimą omikron atmaina. Jie pataria pasitikrinti dėl koronaviruso, jei pasireiškė nepaaiškinamas nuovargis arba galvos svaigimas ar net alpulys.

Pabrėžiama, kad nuovargis gali pasireikšti ir konkretesniais negalavimais: kūno ar galvos skausmais, silpnumo jausmu, suprastėjusia rega, apetito netekimu.

Angelique Coetzee, privati gydytoja ir Pietų Afrikos medicinos asociacijos pirmininkė, televizijos laidoje „Good Morning Britain“ sakė, kad nuovargis buvo vienas pagrindinių omikron atmainos sukeltos ligos simptomų, kai ši koronaviruso versija išplito Pietų Afrikoje.

Kitas omikron atmainos ženklas – galvos svaigimas arba alpulys. Pranešime iš Vokietijos nurodoma apie galimą alpulio priepuolių ir omikron atmainos ryšį. Gydytojai Berlyne nustatė, kad koronavirusas į ligoninę paguldytai 35-erių metų amžiaus pacientei sukelia alpulio priepuolius.

Vokiečių laikraštis „Ärztezeitung“ nurodė, kad gydytojai matė „aiškų ryšį“ tarp infekcijos ir alpulio priepuolių.

Mokslininkų žiniomis, omikron atmaina užkrečiamesnė už bet kurį kitą iki šiol žinomą koronaviruso variantą. Pasaulio sveikatos organizacija dar sausio viduryje prognozavo, kad vos per kelias savaites omikron atmaina gali susargdinti maždaug pusę Europos gyventojų.

„Sveikatos parametrų ir vertinimo institutas (IHME) prognozuoja, kad tokiais tempais per ateinančias dvi–aštuonias savaites omikron užsikrės daugiau nei 50 proc. šio regiono gyventojų“, – teigė PSO Europos padalinio vadovas Hansas Kluge.

Parengta pagal Independent.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?