Negydomas blogas burnos kvapas gali virsti net miokardo infarktu

Blogas burnos kvapas – dažna problema, apie kurią kalbėti gėda. Visgi specialistai pastebi, kad apie šią problemą reikia ne tik kalbėti, bet ir ją spręsti. Blogas burnos kvapas gali baigtis ir rimtomis burnos ligomis, ir net miokardo infarktu.

Blogas burnos kvapas.<br>123rf nuotr.
Blogas burnos kvapas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 9:08 AM

LR Odontologų rūmų laidoje „Odontologai pataria“ burnos higienistė Valė Žemaitė papasakojo ne tik tai, kaip kyla blogas burnos kvapas, bet ir kaip jo išvengti arba gydyti. Kartais praverčia net ir paprasčiausi sprendimai.

– Ar blogas burnos kvapas yra opi problema Lietuvoje?

– Ši problema yra aktuali ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje. Maždaug kas ketvirtas pasaulio gyventojas skundžiasi lėtiniu blogu burnos kvapu. Protarpiais pasireiškiantį blogą burnos kvapą turbūt esame visi pajautę. Tai yra iš tikrųjų didelė problema, nes dažnai gėda apie tai kalbėti. Ateina pacientas pas burnos higienistą arba odontologą, bet jam gėda prisipažinti, kad turi blogą burnos kvapą. Dažnai tai tiesiog nutylima.

Kartais nutylima todėl, kad pats pacientas net nejaučia burnos kvapo: esame linkę prie jo prisitaikyti. Įsivaizduokite, kad nusipirkote kvepalus. Pasikvėpinote vieną kartą, antrą, trečią... Iš pradžių jaučiame kvepalų aromatą, tačiau kai kvepinamės kiekvieną dieną, nustojame jį jausti. Tas pats atsitinka ir su burnos kvapu.

Jeigu blogas burnos kvapas yra lėtinis, atsiranda problemų bendraujant su kitais, nes žmonės pradeda šalintis, atsitraukia per atstumą. Kartais galima dėl to net susigadinti karjerą, jeigu tenka artimai bendrauti su klientais.

Tad viena problema yra blogo kvapo nejautimas ir gėda apie tai prisipažinti. Kita problema – kai blogas burnos kvapas yra per daug sureikšminamas. Kartais žmonėms atrodo, kad jiems smirdi iš burnos, tačiau iš tiesų tokios problemos net nėra. Tada pradedama perdėtai prižiūrėti burną: nuolat ją skalauti, valyti dantis, taip pažeidžiant dantenas ir netgi audinius. Kartais net prireikia psichologo pagalbos. Toks reiškinys vadinamas halitofobija.

– Ar blogam burnos kvapui skiriama pakankamai dėmesio? Ar dažniau į tai numojama ranka?

– Jeigu nuolat jaučiamas blogas burnos kvapas, dažniausiai pacientas kreipiasi pagalbos. Pasitikrinti kvapą labai paprasta: blogą kvapą galima pajausti arba ilgiau dėvint veido kaukę, arba papūsti į stiklinę ir iškart įkvėpti, tuomet labai gerai jaučiama, koks tas burnos kvapas.

Jeigu blogas kvapas jaučiamas nuolat, tikrai reikia kreiptis į specialistą. Pirmiausia reikėtų pradėti nuo odontologo ar burnos higienisto. Jiems nenustačius problemos, reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją.

– Dėl ko kyla blogas burnos kvapas?

– Gali būti daug priežasčių. Jis dažnai kyla dėl bakterijų, kadangi žmogaus burnoje jų yra daug ir įvairių. Kai jų susidaro labai daug ir mes jų neišvalome, tuomet kyla blogas burnos kvapas.

Žinoma, bakterijų turi būti, nes jos skaido baltymus ir padeda virškinti. Bet jos išlaisvina ir sieros junginius burnoje, dėl kurių susidaro blogas kvapas. Tam tikrais atvejais, kai bakterijos pradeda labai greitai skaidyti baltymus, kvapas būna labai aštrus ir dėl lakių junginių netgi kinta dienos eigoje.

Kita priežastis – maistas. Tai gali būti tokie akivaizdūs blogo kvapo sukėlėjai, kaip česnakas, svogūnas, kava ar arbata, daug cukraus turintys produktai. Gerai tai, kad dėl maisto burnos kvapas dažniausiai būna laikinas, todėl tokių produktų reikėtų vengti prieš einant į pasimatymą ar dalykinį susitikimą.

Blogą burnos kvapą gali lemti angliavandenių vartojimas, nes jie skatina bakterijų dauginimąsi. Taip pat įtakos turi KETO dieta, kai valgoma labai daug baltymų. Taip pat gausus maisto papildų vartojimas.

Dar viena bėda – rūkymas. Tai pažeidžia gleivinę ir uoslę. Rūkantys dažniausiai patys neužuodžia, kad jie neskaniai kvepia.

Kita priežastis – burnos sausumas, kuris gali turėti daugybę priežasčių. Jis gali kilti dėl tam tikrų vaistų vartojimo, pavyzdžiui kvėpavimo ar nervų sistemoms gydyti. Taip pat įtakos gali turėti seilių liaukų sutrikimai, kai išskiriama mažiau seilių. Burnos sausumą gali lemti ir kvėpavimas per nosį ar net knarkimas, pastarasis lemia blogą burnos kvapą rytais.

Kartais burnos sausumas ir blogas burnos kvapas gali kilti nešiojantiems dantų plokšteles, protezus. Blogą burnos kvapą gali lemti ir kvėpavimo takų, virškinimo sistemų ar inkstų nepakankamumo ligos. Tad tokia problema kyla ne tik dėl to, kad žmogus neprižiūri savo burnos.

– Kokie produktai leidžia pagerinti burnos kvapą?

– Reikėtų kramtyti kietą maistą, kuris skatintų seilėtekį ar savaiminį dantų apsivalymą. Tam labai tinka obuoliai, turintys pektino, kuris neutralizuoja blogą kvapą. Tinka ir ropės. Seilėtekį skatina citrusiniai vaisiai, tai leidžia natūraliai apsivalyti burną.

– Ar dėl blogo burnos kvapo gali išsivystyti kitos ligos?

– Kai gerai neišvalome tarpdančių ir pačių dantų, susidaro bakterijų sluoksnis, kurios ilgainiui kietėja ir sukelia ne tik blogą kvapą, bet ir dantenų uždegimą. Jis gali būti ir lengvas, ir labai sunkus. Dėl to dažniausiai neskauda, todėl pacientai niekur nesikreipia, bet gali išsivystyti periodonto ligos, dėl kurių galima net netekti dantų.

Bakterijos taip pat patenka ir į visą kraujo apytakos ratą ir keliauja į širdį. Todėl gali sukelti ir miokardo infarktą, ir kitas širdies problemas. Toliau bakterijos keliauja į likusį kūną: plaučius, inkstus, smegenis ir kitus organus. Tad tai gali lemti daug įvairiausių ligų. Tai yra labai svarbu – nuo burnos sveikatos priklauso ir viso kūno sveikata.

Svarbu gerai prižiūrėti dantis, juos gerai išsivalyti, naudoti tinkamas priemones. Būtinai reikia išsivalyti tarpdančius, ko dažnai pacientai nenori daryti. Tam pagelbėti gali tarpdančių šepetėlis bei siūlas. Taip pat vis dar neįprantame valyti liežuvio, ant kurio yra maždaug 60 proc. bakterijų. Liežuviui būna netgi specialūs šepetėliai. Taip pat būtina valyti ir protezus, ypač išimamus.

Rekomenduojama nerūkyti. Tai kenkia ne tik burnos sveikatai, bet ir visam kūnui. Taip pat svarbu mityba: patartina vartoti kuo daugiau skaidulų turinčio maisto. Neutralizuoti blogą burnos kvapą padeda ne tik mėtos, bet ir petražolės, kalendros, gvazdikėlis, pankolis. Taip pat svarbu reguliariai atlikti profesionalią burnos higieną.

– Ar būna per daug priemonių, kurios šalina blogą kvapą: mėtinių saldainių ir panašių produktų?

– Yra tokia bėda, kad žmonės labai mėgsta naudoti antiseptinius skalavimo skysčius, turinčius alkoholio. Alkoholis džiovina gleivinę. Jis taip pat veikia antiseptiškai, todėl bakterijos prie jo pripranta ir tampa dar piktesnės. Tad patartina vartoti ir probiotikus, kurie atkurtų balansą.

Nepatariu naudoti daug cheminių medžiagų. Vietoje to geriau vartokite vandenį – tai yra sveika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.