Kaip padėti kepenims atlaikyti vėžio gydymą?

Viena dažniausių vėžio gydymo baimių, kad vaistai gali „suvalgyti“ kepenis, pažeisti inkstus, kitus organus. Žolininkas – vaistininkas Virgilijus Skirkevičius teigia, kad žmonių baimės kyla iš nežinojimo, tad ir įveikti jas padės informacija. Visų pirma, reikia žinoti, kad dauguma šalutinių poveikių išnyksta baigus gydymą. Antra, kad yra priemonių ir būdų, galinčių padėti palaikyti kepenų veiklą ir funkcijas gydymo metu ir po jo.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Reklama

2022-04-26 09:00

Kepenys – organizmo laboratorija

Kepenys – stambiausia liauka ir didžiausias vidaus organas, kuriam patikėtos itin svarbios funkcijos. Todėl jos dažnai vadinamos pagrindine organizmo laboratorija. Kepenys dalyvauja medžiagų apykaitoje, gamina ir išskiria tulžį, šalina įvairias į organizmą patekusias ar jame susidariusias kenksmingas medžiagas, vaistus. Kepenis atlieka barjerinę ir apsauginę funkcijas, reguliuoja cirkuliuojančio kraujo kiekį, gamina vitaminą A, jose kaupiasi D, K, PP ir kiti B grupės vitaminai.

Taigi nėra nė vieno proceso organizme, kuriame nedalyvautų kepenys. Tai ypatingas organas, kurio viena svarbių funkcijų – detoksikacinė, t.y., šalinanti tai, kas nereikalinga, žalinga. Šis svarbus organas nukenksmina ne tik jame susidarančias žalingas medžiagas, bet ir su maistu patekusius toksinus, vaistų metabolitus, kt.

Pagrindinis vaistų pasišalinimo kelias – kepenys

Pasak žolininko – vaistininko V. Skirkevičiaus, žmogaus organizmas pasisavina tik dalį vaistų. Kalbant apie vaistus apskritai, manoma, kad pasišalina net apie 30-90 proc. nepakitusių preparatų, kitą dalį sudaro vaistų metabolitai. Vieni vaistai pasišalina lėčiau, kiti – greičiau, dar kiti – gali kauptis organizme. Nemažai medikamentų metabolizuojasi kepenyse, todėl gali sukelti nepageidaujamų poveikių – pažeisti kepenų ląsteles ar sukelti jų negrįžtamų pokyčių.

Priešvėžiniai vaistai dažniausiai šalinami per kepenų ir tulžies sistemą, inkstus, jie išsiskiria kartu su šlapimu, išmatomis. Todėl vėžiu sergantiems pacientams svarbu žinoti, kokios priemonės, patarimai gali padėti apsaugoti ir atkurti kepenis.

Kaip padėti kepenų darbui?

Medicinoje daug dėmesio skiriama kepenims, kurios, be minėtų svarbių funkcijų, turi ir išskirtinę savybę – gali atsinaujinti, atkurti savo ląsteles. Tačiau šiame darbe joms labai svarbu padėti. Pirmiausia – pakankamas skysčių vartojimas. Baltas liežuvis, suskilinėję lūpos, sausa burna rodo, kad pacientas nevartoja arba vartoja nepakankamai skysčių. Ypač tai pasakytina apie vyresnės kartos pacientus, kurių kasdieniniuose mitybos įpročiuose nesuformuotas vandens vartojimas, todėl sirgdami jie jį iš viso pamiršta gerti. Patariama gerti itin daug skysčių, nes jie padeda pašalinti toksinus.

V. Skirkevičius pažymi, kad yra nemažai kepenims naudingų augalinės kilmės junginių, pavyzdžiui, polifenolių (kurkuminas, resveratrolis). Pastaraisiais metais plačiai kalbama apie ciberžolę, kurį padeda palaikyti normalią kepenų veiklą, normalų kepenų lipidų kiekį, normalų apetitą ir virškinimą. Taip pat kartu neabejotina fizinių pratimų nauda. Rekomenduojama išbandyti jogos pratimus, lengvą mankštą. Fizinės veiklos nauda sergantiems vėžiu yra įrodyta mokslo.

Polifenolių tyrinėjimai onkologijoje

Pasak žolininko – vaistininko Virgilijaus Skirkevičiaus, pasaulyje atlikta daugybė tyrimų su įvairiais ciberžolių šaknų ekstraktais, kurių rezultatai atskleidė antioksidacines kurkumino savybes ir teigiamą poveikį tam tikroms organizmo sistemoms. Žinoma, kad dažinė ciberžolė (kurkuminas) padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, palaikyti imuninės, nervų, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo sistemų ir kepenų veiklą, normalų kepenų lipidų ir cholesterolio kiekį kraujyje, padeda palaikyti normalų apetitą ir virškinimą.

Polifenoliai kurkuminas, resveratrolis – itin naudingi junginiai, tačiau blogai pasisavinami. Pvz., kurkuminas visiškai netirpsta vandenyje, todėl per žarnyną praeina kaip smėlis, neatlikęs jokios funkcijos, nors turi daug naudingų savybių. Todėl norint pagerinti šios naudingos medžiagos pasisavinimą, ją reikia naudoti junginyje su kitu polifenoliu resveratroliu. Resveratrolis kartu su kurkuminu papildo vienas kitą ir iki 2,5 karto ilgiau išsilieka organizme.

Spręsdami polifenolių kurkumino ir resveratrolio pasisavinimo problemą, Lietuvos mokslininkai sukūrė skystą šių polifenolių formą, panaudojant efektyvaus pasisavinimo technologiją Miosol®. Ši technologija padėjo padidinti veikliųjų medžiagų koncentraciją organizme ir pasiekti geresnio efekto. Antra, apsaugomas ir nedirginamas skrandis, virškinimo sistema. Skysti polifenoliai – didžiulė pagalba onkologiniams pacientams, kurie chemoterapijos metu netenka svorio, vemia, viduriuoja, sunkiai gali praryti kapsules, tabletes, o mitybą būtina papildyti.

Skystų polifenolių poveikis prilygsta injekcijoms į veną?

Pasak preparatą kūrusių mokslininkų, efektyvaus pasisavinimo technologija apsaugo medžiagas nuo įvairių poveikių – oksidacijos, rūgščių, šviesos. Taip gauname saugų stabilų produktą.

Svarbiausi skystų polifenolių, pagamintų pasitelkiant efektyvaus pasisavinimo technologiją Miosol®, privalumai:

  • apsaugo veikliąsias medžiagas nuo suirimo skrandyje, nes skysčio pasisavinimas vyksta tiesiai per žarnyno limfagyslę;
  • užtikrina iki 6 kartų veiksmingesnį veikliųjų medžiagų pasisavinimą organizme nei paprasti kurkumino milteliai;
  • nedirgina skrandžio, nesukelia papildomos kepenų ir skrandžio apkrovos, todėl ypač tinka žmonėms, kurių skrandis yra jautrus (dėl ligos, gydymo, kt. priežasčių);
  • įrodyta, kad skystos polifenolių formos pasisavinimas prilyginamas injekcijoms į veną. Ši technologija šiais laikais sėkmingai pritaikoma ir kuriant chemoterapinius pažangius vaistus onkologijoje.

Skystą polifenolių formą, pagamintą pagal efektyvaus pasisavinimo technologiją Miosol® rasite Lietuvos vaistinėse Smart Hit Polifen pavadinimu.

Vartojimas: Prieš vartojimą buteliuką suplakti. Vartoti po 5 ml valgio metu ištirpinus 1/3 stiklinės vandens. Atidarius laikyti šaldytuve, suvartoti per 2 mėn.

Maisto papildas. Svarbu subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su VšĮ „Sveikos gyvensenos akademija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.