Profesorius įvardijo, kokie simptomai pasireiškia susirgus erkiniu encefalitu

Prasidėjus šiltajam sezonui, vis daugiau žmonių susirūpina erkių sukeliamų ligų pasekmėmis. Vis dėlto, kone dažniausiai susirūpinimą kelia erkinis encefalitas. Pavojus tyko ne tik miškuose – šia virusine liga galima užsikrėsti ir miestuose.

 Profesorius papasakojo apie erkinį encefalitą. <br>Lrytas.lt koliažas.
 Profesorius papasakojo apie erkinį encefalitą. <br>Lrytas.lt koliažas.
Pavojus užsikrėsti tyko ne tik miškuose, bet ir miestuose. <br>T.Bauro nuotr.
Pavojus užsikrėsti tyko ne tik miškuose, bet ir miestuose. <br>T.Bauro nuotr.
Pavojus užsikrėsti tyko ne tik miškuose, bet ir miestuose. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavojus užsikrėsti tyko ne tik miškuose, bet ir miestuose. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavojus užsikrėsti tyko ne tik miškuose, bet ir miestuose. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavojus užsikrėsti tyko ne tik miškuose, bet ir miestuose. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavojus užsikrėsti tyko ne tik miškuose, bet ir miestuose. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavojus užsikrėsti tyko ne tik miškuose, bet ir miestuose. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 9:00 AM

Naujienų portalui lrytas.lt pavyko susisiekti su gydytoju, profesoriumi, Užkrečiamų ligų ir AIDS centro direktoriumi Sauliumi Čaplinsku. Jis plačiai papasakojo apie erkinio encefalito simptomus, skiepus. Pastaruosius medikas netiesiogiai įvardijo būtinybe.

– Erkinis encefalitas – kokia tai liga? Kokios gali būti jos pasekmės?

– Erkinis encefalitas yra erkinio encefalito viruso sukeliama židininė liga, kurią platina šiuo virusu užsikrėtusios erkės. Susirgimus galima skirstyti į dvi fazes. Pirmiausia, užsikrėtus inkubacinis laikotarpis gali trukti nuo keleto dienų iki mėnesio. Jo metu galima justi į gripą panašius simptomus: gali pakilti temperatūra, kamuoti nuovargis, silpnumas, raumenų, galvos skausmai.

Jeigu virusas patenka į smegenis, jis gali pažeisti tiek galvos, tiek ir nugaros smegenis, smegenų dangalus. Tuomet kyla didelis pavojus žmogaus sveikatai, gali pasireikšti įvairūs klinikiniai reiškiniai, kaip sunkūs galvos skausmai, vėmimas, galvos svaigimas. Taip pat gali užklupti nemiga, sutrikti koordinacija, klausa, rega. Vaikams sutrinka jų mokymosi galimybės.

Užsikrėtus erkiniu encefalitu, smegenų komplikacijos pasireiškia maždaug trečdaliui žmonių. Komplikacijos gali kilti po savaitės, dviejų. Nuo pusės iki dviejų procentų susirgusių žmonių miršta. Daugumai gali pasireikšti liekamieji reiškiniai. 

Kasmet Lietuvoje erkiniu encefalitu suserga maždaug 300-400 žmonių, kiekvienais metais dėl šios ligos netenkame nuo 1 iki 3 gyventojų.

– Kaip sparčiai erkinis encefalitas plinta Lietuvoje?

– Erkinis encefalitas yra gana paplitęs mūsų geografiniame regione Europoje, Sibire, Šiaurės Kinijoje, Japonijoje. Yra metų laikotarpis, kai erkės miega, tačiau šiltuoju metų laiku tikimybė sudurti su erkėmis tampa didelė. Erkė, kuri yra užkrėsta siurbdama kraują virusą gali perduoti ir žmogui.

– Kiek laiko sergama erkiniu encefalitu?

– Kaip ir minėjau, įsisiurbus erkei, inkubacinis laikotarpis gali trukti nuo dviejų dienų iki mėnesio. Iš pradžių, žmogus gali nieko nepajausti, o kiek vėliau jam gali pasireikšti į gripą panašūs simptomai. Daugumai žmonių viskas tuo ir pasibaigia, jie pasveiksta. Bet trečdaliui žmonių, kuriems virusas išsisėja ir patenka į smegenų dangalus, šis gali sukelti smegenų dangalų, galvos ir nugaros smegenų pažeidimus. Taip nutikus, kiti klinikiniai simptomai pasireiškia po maždaug savaitės.

– Kokius skiepus nuo erkinio encefalito galime gauti Lietuvoje?

– Lietuvoje yra prieinami dviejų kompanijų skiepai – „Ticovac“ ir „Encepur“. Žmonės yra skiepijami trijomis skiepų dozėmis.

– Ką reikėtų daryti norinti išvengti erkinio encefalito?

– Pirmiausia reikėtų vengti susidūrimo su erkių įkandimu. Gali padėti repelentai, atitinkami drabužiai. Kita vertus, erkių sunku išvengti net miestuose. Taigi, patikimiausia apsauga yra skiepai.

Šaltuoju metų laikotarpiu antroji skiepų dozė yra gaunama po mėnesio, trijų mėnesių pertraukos. Trečioji, stiprinančioji skiepo dozė suleidžiama praėjus nuo penkių mėnesių iki metų. Po to, priklausomai nuo skiepų ir žmogaus amžiaus, revakcinacija atliekama kas trejus-penkerius metus.

Šiltuoju metų laiku galimas pagreitintas skiepijimas. Antroji skiepo dozė suleidžiama jau po dviejų savaičių, o sustiprinančioji dozė gaunama tokia pat tvarka, kaip ir šaltuoju periodu.

– Nuo kada skiepytis galima vaikams?

– Vaikus galima skiepyti nuo vienerių metų amžiaus. Pastebime, kad vis dažniau skiepijasi visa šeima. Visgi, jeigu šeimoje yra du vaikai ir du suaugę, skiepai gali nemažai kainuoti. Juolab, pirminei vakcinacijai reikia trijų skiepų dozių.

Pacientus agituojame rasti būdą pasiskiepyti valstybėmis lėšomis. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, jog nemokamą vakcinaciją gali pasiūlyti ir darbdaviai. Ypač, jeigu kalbame apie miškininkus ir kitų profesijų atstovus, kurie dažnai būna miške.

Savaime aišku, jog valstybės lėšomis nuo erkinio encefalito yra skiepijami kariai.

– Koks yra skiepo šalutinis poveikis?

– Daliai žmonių visi skiepai gali sukelti tam tikrą nepageidaujamą poveikį. Iš kitos pusės, jeigu toks šalutinis poveikis atsiranda, galima teigi, kad skiepas tikrai veikia. Tai reiškia, jog žmogaus organizmas reaguoja į skiepą, „gamina“ apsaugą.

Erkinio encefalito skiepo nepageidaujamas šalutinis poveikis dažniausiai būna tik skausmas dūrio vietoje. Gali paskaudėti ranką, daliai žmonių gali pakilti temperatūra. Vis dėlto, tokie, vadinamieji nepageidaujami reiškiniai yra nesudėtingi, jie praeina savaime be jokių medikamentų, gydytojo pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.