Prašo suklusti moteris: apsisaugoti nuo dažno vėžio galima nemokamai

Nors valstybė sudaro galimybę reguliariai ir nemokamai pasitikrinti savo sveikatą pagal krūties vėžio prevencinę programą, tačiau ligonių kasų specialistai sako, jog proveržis šioje srityje vis dar nejuntamas, rašoma Valstybinės ligonių kasos (VLK) pranešime žiniasklaidai.

krūties vėžys, mamograma<br>123rf nuotr.
krūties vėžys, mamograma<br>123rf nuotr.
Vėžio ląstelės<br>123rf nuotr.
Vėžio ląstelės<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valstybinės ligonių kasos inf.

May 13, 2022, 10:58 AM

Praeitais metais Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) veiklos zonos gydymo įstaigose mamogramos atliktos tik 47 proc. tikslinio amžiaus moterų.

Krūties vėžys yra dažniausias onkologinis susirgimas tarp moterų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Higienos instituto duomenimis, jis užima antrą vietą piktybinių navikų grupėje.

Moterys norinčios išsitirti pagal krūties vėžio prevencinę programą, pirmiausia turi kreiptis į savo šeimos gydytoją. Gavus šeimos gydytojo siuntimą mamografiniam tyrimui atlikti, reikia iš anksto užsiregistruoti mamografijos įrenginį turinčioje sveikatos priežiūros įstaigoje, sudariusioje sutartį su TLK.

Šioje programoje gali dalyvauti moterys nuo 50 iki 69 metų (imtinai). Patikra vykdoma vieną kartą per dvejus metus.

Už programoje numatytas paslaugas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustosioms mokėti nereikia. Už jas sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

Ligonių kasų duomenimis, ne visos moterys pasinaudoja galimybe pasitikrinti. Klaipėdos ir Tauragės apskrityje, pernai patikrino mažiau nei 47 proc. t. y. iš galėjusių pasitikrinti 33 tūkst. moterų, pasitikrino tik 15,6 tūkst.

Klaipėdos TLK specialistai kviečia skirti daugiau dėmesio šio susirgimo profilaktikai ir reguliariam tikrinimuisi. Tai leidžia anksti aptikti pakitimus ir net 90 proc. moterų pasveiksta.

Nors ši prevencinė programa yra skirta nustatyto amžiaus pacientėms, tačiau jeigu jaučiatės blogai, bet nepatenkate į nustatyto amžiaus grupę, kreipkitės į šeimos gydytoją. Jis atliks būtinus tyrimus, išduos siuntimą konsultuotis pas gydytoją specialistą.

Primenama, kad PSD apsidraudę žmonės, gali nemokamai pasitikrinti sveikatą dalyvaudami penkiose prevencinėse programose: gimdos kaklelio, krūties, prostatos, storosios žarnos, širdies ir kraujagyslių ligų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.