Vėžio diagnozę Antanas išgirdo netikėtai: pas medikus atėjo tik gavęs pylos nuo žmonos

Pastebėti odoje pokyčius, neturint įpročio reguliariai stebėti apgamus ar lankytis pas dermatovenerologus, nėra paprasta. Neretai naują, pakitusį darinį žmogus pamato tik šiam ėmus skaudėti ar kraujuoti. Būtent atsitiktinumas lėmė ir p. Antano vizitą pas gydytoją ir prieš pusmetį išgirstą diagnozę – III stadijos melanoma su BRAF geno mutacija.

Antanui vėžys buvo nustatytas (ne)laimingo atsitiktinumo dėka<br>123rf asociatyvi nuotr.
Antanui vėžys buvo nustatytas (ne)laimingo atsitiktinumo dėka<br>123rf asociatyvi nuotr.
doc. dr. Vincas Urbonas<br>Pranešimo spaudai nuotr.
doc. dr. Vincas Urbonas<br>Pranešimo spaudai nuotr.
apžiūra, melanoma.<br>123rf nuotr.
apžiūra, melanoma.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-05-26 14:41

Gera žinia ta, kad tokiai ligai gydyti būtini inovatyvūs vaistai jau įtraukti į Valstybinės ligonių kasos kompensuojamųjų vaistų sąrašą, tad pacientams už gydymą papildomai mokėti nereikia.

Džiaugiasi koordinuota pagalba

Patikimai įrodyta, kad melanomai išsivystyti didžiausią reikšmę turi ilgalaikis saulės poveikis odai. P. Antanas neslepia – labai daug metų jo darbas buvo neatsiejamas nuo buvimo lauke.

„Tikrai buvau sveikas žmogus, nestigau fizinės jėgos ir nuotaikos. Ilgą laiką dirbau ant asfalto – Šiaulių plente. Darbas saulėje, aš pusplikis – tikriausiai, tai ir lėmė ligą. Paskui įkūriau savo įmonę, dėjome trinkeles. Ir vėl darbas lauke. Buvo ant nugaros tų apgamėlių, kai kurie didesni, kai kurie mažesni, neskaudėjo, tai ir nekreipiau dėmesio“, – sako liepą 60–ąjį gimtadienį minėsiantis vyras.

Visgi (ne)laimingo atsitiktinumo dėka p. Antanas buvo priverstas akyliau pažiūrėti į vieną apgamą.

„Neseniai, jau dirbdamas kitoje įmonėje, netyčia užkliudžiau vieną apgamą. Jis pakraujavo, maniau, tuo ir baigsis. Bet taip pakraujuodavo ir nustodavo du mėnesius. Kai jau gavau pylos nuo žmonos, užsiregistravau privačiai konsultacijai pas dermatovenerologą.

Kadangi aš toks anksčiau nesirgęs žmogus, naiviai maniau – uždegins man tuos probleminius apgamus ir išleis. O čia, pažiūrėjo gydytojas ir sako – negerai. Buvau užregistruotas Šiauliuose pas chirurgą, jis vos tik pamatęs patvirtino melanomos įtarimus“, – pasakoja pašnekovas.

Dar visai neseniai III stadijos melanomos su BRAF geno mutacija gydymo galimybės buvo ribotos. Dabar, Valstybinei ligonių kasai praplėtus kompensuojamų vaistų sąrašą, pacientai jau gauna inovatyvų gydymą taikinių terapija.

„Iš pradžių chirurgas man išoperavo piktybinį apgamą bei limfmazgius pažastyje, nes jau ir ten liga buvo išplitus. Iš Šiaulių mane nusiuntė į Vilnių, Nacionalinį vėžio institutą, pas gydytoją Vincą Urboną. Iki šiolei jis ir gydo mane naujais vaistais ir, panašu, labai sėkmingai – visi rodikliai geri“, – šiandien džiaugiasi p. Antanas.

Dabar jis kiekvieną mėnesį vyksta į sostinę, NVI, kur jam atliekami kraujo tyrimai, ir, šiems esant geriems, skiriami vaistai. Vyras giria NVI gydytojus ir viltingai žvelgia į ateitį.

„Kai išgirdau diagnozę, tiesiog atsidusau – ką bedarysi, niekur nepabėgsi. Viduje, žinoma, kirbėjo nerimas, kad tik nebūtų blogiau, bet ta koordinuota medikų pagalba, visų žinojimas, ką daro, ramino. Iš pradžių maniau, kad aš čia laiku kreipiausi, kad man pasisekė, jog užkliudžiau tą apgamą, bet gydytojas V. Urbonas paprotino, kad liga jau buvo pažengusi, tai vienaip ar kitaip būtų davusi apie save žinot, nes jau iki limfmazgių nukeliavusi.

Tai dabar gydausi vaistais, pusmetis jau praėjo, viskas gerai – ne kazoko sveikata, bet viskas gerai. Džiaugiuosi, kad eilėse neteko laukti, jaučiausi, kad manimi tikrai nuoširdžiai ir profesionaliai rūpinasi visi“, – šypsojosi p. Antanas.

Gydymo spektras plečiasi – nauda ir pacientui, ir gydytojui

BRAF yra vienas iš ląstelių augimą reguliuojančių genų. Esant šio geno mutacijai, jis tampa pastoviai aktyvus, dėl ko melanomos ląstelės nekontroliuojamai dauginasi ir gali lemti ligos progresavimą. Maždaug pusė melanomos atvejų turi šią mutaciją ir yra vadinamos BRAF teigiamomis. Melanomos, kuriose nėra mutacijos, vadinamos BRAF neigiamomis melanomomis.

Jei diagnozuojama melanoma, visi III bei IV ligos stadijos pacientai turėtų būti tikrinami dėl BRAF geno mutacijos.

Nacionalinio vėžio instituto Klinikinės onkologijos laboratorijos vedėjas, vyriausiasis mokslo darbuotojas doc. dr. Vincas Urbonas teigiamai vertina paciento gydymo eigą.

„Nustačius I–II stadijos ligą taikomas operacinis gydymas, esant III stadijos melanomai – taikomas operacinis gydymas bei rekomenduojama papildomai taikyti taip vadinamą adjuvantinį (papildomą) gydymą vaistais – taikinių terapiją ar imunoterapiją (esant BRAF geno pokyčiams) arba imunoterapiją, jei BRAF geno pokyčių nekonstatuojama, na ir esant išplitusiam procesui – IV stadijos ligai – taikomas gydymas imuno- ar taikinių terapija.

Pozitronų emisijos tomografija parodė, kad aptariamam pacientui liga nėra išplitusi, tad praėjusių metų lapkritį buvo nuspręsta jam skirti adjuvantinį gydymą – taikinių terapiją. Štai jau pusmetį pacientas sėkmingai gydomas. Po metų, jei viskas ir toliau klostysis sklandžiai, jis pereis į stebėjimo fazę ir susitiksime rečiau“, – kalbėjo doc. dr. V. Urbonas, pridurdamas, kad šiandien jau nieko nestebina, kai vienos agresyviausių onkologinių ligų – odos melanomos – gydymas tęsiasi daugelį metų.

Gydytojo teigimu, adjuvantinio gydymo tikslas – sumažinti melanomos atkryčio riziką. Klinikinių tyrimų duomenimis, riziką pavyksta sumažinti apie 50 proc. atvejų.

Nors BRAF teigiamos melanomos dažniausiai agresyvesnės, melanomos atsinaujinimo riziką gali lemti daug veiksnių. Tarp jų – pirminio naviko savybės, pavyzdžiui, kokio jis dydžio/gilumo, ar buvo išopėjęs, ar buvo pažeisti limfmazgiai ir ar melanoma išplitusi kitose vietose. BRAF statusas yra tik dalis paveikslo vertinant melanomos atsinaujinimo riziką.

„Labai neseniai Ligonių kasos priėmė sprendimą kompensuoti gydymą pacientams, sergantiems III stadijos melanoma su BRAF mutacija, tad dabar jau yra aiškios gairės ir jiems nemokamas gydymas tokią diagnozę išgirdusiems.

P. Antano gydymas pradėtas pagal vilties programą, dabar gydymą jam kompensuos Ligonių kasos. Tad šiandien ir gydytojui, ir pacientui yra lengviau – aiškesni ir daugiau gydymo variantų net ligai progresuojant. Džiaugiuosi, kad gydymo spektras plečiasi, bet, reikia pripažinti, ne taip greitai kaip kitose Europos šalyse ar Amerikoje – vis dar atsiliekame apie 3–4 metus“, – kalbėjo NVI Klinikinės onkologijos laboratorijos vedėjas.

Siekiant didinti informuotumą ir supratimą apie BRAF geno mutaciją, gegužės 26 d. yra paskelbta melanomos su BRAF geno mutacija žinomumo diena. Šią dieną siūloma kalbėtis apie patikrą, ką ši mutacija reiškia paciento diagnozei, užmegzti glaudesnį dialogą tarp gydytojo ir paciento, suteikti žmonėms, kuriems diagnozuota melanoma su BRAF geno mutacija, pasitikėjimo. Socialinėje erdvėje prie šių pokalbių galima prisijungti naudojantis grotažymėmis #MelanomaAwarenessMonth, #Melanoma, #SkinCancer, #MelanomaBRAFAwarenessDay.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.