Apie insultą organizmas jus įspėja dar prieš dvejus metus: svarbu atpažinti šiuos ženklus

Naujai atsiradę arba paūmėję depresijos simptomai – vienišumo jausmas, liūdesys, nuovargis ir neramus miegas – gali įspėti apie insulto pavojų, teigiama tyrime, kuris šių metų liepą buvo paskelbtas medicinos žurnale „Neurology“.

Depresija<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Depresija<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Insultas, smegenys<br>123rf iliustr.
Insultas, smegenys<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 6:07 AM

Jau anksčiau pastebėta, kad insultą patyrę žmonės dažnai susiduria su depresija. Tačiau naują fenomeną išaiškinę tyrėjai mano, kad depresija pasireiškia ne po insulto, o dar prieš jį.

„Depresija – itin opi problema tarp insultą patyrusių žmonių. Ši problema tokia dažna, kad net vadinama post-insultine depresija. Bet mūsų tyrimas parodė, kad depresijos simptomai išryškėja ne tik po insulto, paaiškėjo, kad dalis depresijos simptomų išsivystė dar prieš ištinkant insultui“, – sakė Maria Blochl, tyrimo autorė iš Miunsterio universiteto Vokietijoje.

Kaip gautos išvados?

Tyrimo metu analizuoti 10 797 suaugusiųjų, kurių vidutinis amžius siekė 65 metus, sveikatos duomenys. Nė vienas iš jų tyrimo pradžioje nebuvo patyręs insulto.

Per 12 metų laikotarpį 425 jų ištiko insultas.

Tyrėjai šiuos žmones suporavo su 4 249 tyrimo dalyviais, kurie insulto nepatyrė.

Kas dvejus metus visų tyrimo dalyvių buvo paklausiama, ar jie per pastarąją savaitę pajuto depresijos simptomus, įskaitant vienišumą, liūdesį, neramų miegą arba jausmą, kai atrodo, kad bet koks veiksmas reikalauja pastangų.

Atsižvelgiant į atsakymus, dalyviams buvo priskiriamas tam tikras balas. Kuo simptomų daugiau, tuo jis aukštenis.

Ką pastebėjo tyrėjai? Likus šešeriems metams iki insulto, asmenų, kurie jį vėliau patyrė balai buvo panašūs į tų, kurie insulto išvengė.

Tačiau likus dvejiems metams iki insulto jį patyrusių žmonių balai jau buvo aukštesni.

Po insulto depresijos simptomai sustiprėdavo ir išlikdavo aukšti dar dešimtmetį.

Palyginimui, insulto nepatyrusių žmonių balas visą 12 metų laikotarpį išliko daugmaž tas pats.

Pacientų stebėsenos svarba

„Stiprėjantys depresijos simptomai prieš insultą – dažniausiai tik subtilūs pokyčiai, kuriuos kliniškai užčiuopti ne visada įmanoma“, – teigė M.Blochl.

„Tačiau net ir nežymus depresijos simptomų paryškėjimas, ypač su nuotaika ir nuovargiu susiję simptomai, gali būti signalas apie artėjantį insultą“, – pridūrė tyrėja.

Deja, pasak jos, išlieka neaišku ar šie pasikeitimai gali padėti nuspėti, kas patirs insultą, nes mediciniškai neišaiškintos depresijos simptomų atsiradimo priežastys. M.Blochl pabrėžė, kad tai turėtų būti tolesnių tyrinėjimų objektas.

„Tyrimas taip pat išryškina, kodėl gydytojai turėtų ilgą laiką stebėti ar insultą patyrę žmonės nejaučia ryškių depresijos simptomų“, – paaiškino M.Blochl.

Parengta pagal Bloomberg.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.