3 netikėti būdai, padedantys sumažinti mėnesinių skausmus

Mėnesinių skausmas ir kiti nemalonūs pojūčiai, pavyzdžiui, galvos skausmas, virškinimo sutrikimai, silpnumas, nuotaikų kaita gali ne juokais trukdyti normaliam gyvenimo ritmui.

Vaistai nuo skausmo skiriami tuomet, kai skausmas sunkiai pakeliamas ir (arba) nemedikamentinis gydymas neveiksmingas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Vaistai nuo skausmo skiriami tuomet, kai skausmas sunkiai pakeliamas ir (arba) nemedikamentinis gydymas neveiksmingas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2022, 9:00 AM

Pateikiame jums 3 netikėtus būdus, padedančius lengviau susidoroti su per menstruacijas patiriamais nepatogumais.

Jei nemedikamentinis gydymas neveiksmingas, tuomet siūlome medikamentinį gydymą.

O jei ir jis neveiksmingas, tuomet reikėtų pasitarti su savo gydytoju – galbūt skausmą sukelia liga, kurią būtina gydyti?

Nemedikamentinis gydymas – natūralūs būdai, padedantys kovoti su mėnesinių skausmais

  • Nebijokite lengvos fizinės veiklos – daugybė moterų mėgina mėnesinių skausmus iškęsti gulimoje padėtyje, tačiau moksliniai duomenys rodo, kad su menstruacijų skausmais padeda kovoti lengva fizinė veikla. Jos metu audiniai geriau aprūpinami deguonimi ir maisto medžiagomis, todėl mažėja dėl išemijos atsirandantys mėnesinių skausmai. Kokie galėtų būti tokios lengvos fizinės veiklos pavyzdžiai? Mes siūlome pasivaikščiojimą įdomiais pažintiniais takais, jogą ir... specialius tempimo pratimus.
  • Išmėginkite tam tikrų vaistinių augalinių žaliavų vandenines ištraukas. Paprasčiau jos vadinamos žolelių arbatomis. Puikiai tiks raudonėlių ir kraujažolių žolė, pankolių ir kmynų vaisiai, mėtų ir melisų lapai. Tikriausiai daugeliui žinoma, kad skausmą ir uždegimą gali padėti malšinti ir ramunėlių žiedų arbata, tad pasimėgaukite šia kvapnia, mūsų prosenelių labai vertinta arbata. Ji ne tik sušildys, bet ir sumažins nemalonius spazmus, gerai nuteiks, padės sumažinti įtampą.
  • Pasitelkite kvėpavimo pratimus – gimdančios moterys turi iškęsti stiprius sąrėmius (gimdos susitraukinėjimus), todėl joms rekomenduojama pasitelkti tam tikras kvėpavimo metodikas, kurios padeda kovoti su skausmu, atpalaiduoti dubenį ir taip greičiau bei lengviau susitikti su naujagimiu. Moterims, kenčiančioms nuo mėnesinių skausmų, taip pat siūloma pasitelkti kvėpavimo pratimus – ar jau bandėte juos? Iš pradžių galite išmėginti tiesiog gilesnį kvėpavimą, o vėliau galite pasimokyti ir specialių kvėpavimo pratimų.

Medikamentinis gydymas

Vaistai nuo skausmo skiriami tuomet, kai skausmas sunkiai pakeliamas ir (arba) nemedikamentinis gydymas neveiksmingas.

Pirmo pasirinkimo vaistiniai preparatai – būtent nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU), pavyzdžiui, deksketoprofenas (dolmen.lt/"="">dolmen.lt/"" target="_blank">Dolmen).

NVNU veikimo mechanizmas susijęs su prostaglandinų sintezės sumažėjimu dėl ciklooksigenazės slopinimo. Be to, prostaglandinų sintezės slopinimas gali turėti įtakos ir tokiems uždegimo mediatoriams kaip kininai, tokiu būdu tiesioginį poveikį papildydamas netiesioginiu.

Būtent dėl to NVNU veiksmingiau malšina mėnesinių skausmą nei paracetamolis, kuriam nebūdingos priešuždegiminės savybės.

Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Antrinės dismenorėjos rizika didesnė vyresnėms moterims

Dėl ligos ar tam tikros patologijos atsirandančio mėnesinių skausmo (antrinės dismenorėjos) rizika ypatingai išauga vyresniame amžiuje, tad jau pagimdžiusioms ir brandesnio amžiaus moterims suklusti reikėtų labiau, ypač jei:

  • Skausmas pirmą kartą pasireiškia 35–40 metų ir vyresnio amžiaus moteriai;
  • Skausmas atsirado netikėtai (anksčiau jo nebuvo);
  • Skauda ne tik mėnesinių metu, bet ir kitomis ciklo dienomis;
  • Atsiranda protarpinis kraujavimas (kraujuojama ne tik mėnesinių metu, bet ir kitomiss ciklo dienomis);
  • Lytiniai santykiai tapo skausmingi ir keliantys diskomfortą;
  • Moteris mano, kad galėjo užsikrėsti lytiškai plintančia liga;
  • Pastebima neįprastos konsistencijos, išvaizdos ir kvapo makšties išskyrų;
  • Pasireiškia kitų neįprastų simptomų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.